Hvis du vil ændre din livsstil er du nødt til at gøre noget

Først og fremmest taaaaaaaak for den overvældende respons på offentliggørelsen af denne blog. Der har været virkelig mange gode reaktioner og spørgsmål. Både erfaringer fra lignende forsøg på at ændre livsstil, helt andre opfattelser af kost og motion og RIGTIG mange overbevisninger, som måske er dét der er mest interessant at dykke ned i, hvis man vil ændre noget. For… kan vi ikke godt blive enige om at, hvis du vil ændre din livsstil er du nødt til at GØRE noget?

Du skal have hovedet med, før du kan gøre noget ved kroppen

De typiske spørgsmål eller kommentarer jeg har fået har jeg allerede prøvet at svar på i denne blog FAQ, men jeg vil her lige genopfriske eller uddybe nogle af de typiske forbehold overfor at ændre på noget i sin nuværende livsstil.
Først og fremmest er der hele det mentale aspekt. Du skal simpelthen havde hovedet med før du kan gøre noget ved kroppen. Der er rigtig mange mentale faktorer, der kan forhindre dig, eller gøre en livsstilsændring svær.
Hvorfor er vægttab vigtigt for dig? Er det fordi du vil se godt ud? Eller er det et kortsigtet mål fordi det snart er sommer, eller du skal giftes og vil se godt ud, eller er det fordi du synes du har problemer med helbredet, er i dårlig form, har fået en diagnose? Der kan være rigtig mange årsager til at vi har fokus på et vægttab, men lige så mange bagvedliggende årsager vi måske ikke selv er bevidst om.

Hvor er dit fokus, og kunne det gavne at flytte fokus væk fra vægttab?

Et vægttab kan også være en løgn vi klynger os til for at hænge alle mulige andre problemer op på den lille krog der hedder ‘når bare… jeg har tabt mig’ og her er en grundig gennemgang af hele ens livshjul en rigtig god øvelse at give sig selv, så man kan afklare om der måske er andre faktorer man skal tage med i den ændring man ønsker. Det kunne jo være at det vægttab man er så fokuseret på i virkeligheden kommer af sig selv, hvis man f.eks. ændrer fokus til jeg vil ha’ mere energi i dagligdagen og bruger nogle af de værktøjer man kan bruge til dét. Mere søvn, mere vand, mindre sukker, moderat aktivitet (ikke overtræning) osv. osv.
Så er man i proces, og mærker efter på nogle andre parametre end kun vægt vægt vægt.

Kig i spejlet fremfor på vægten

Det er faktisk sådan at mange der omlægger kost og begynder at smide fedt hurtigt, måske ikke ændrer deres vægt væsentligt, men det betyder jo intet hvad der står på vægten. Det betyder noget hvad du ser i spejlet. Vægten er bare et udtryk for noget tyngdekraft og hvad ens krop i øjeblikket er sammensat af ift. væske, muskler, knogler osv. osv. Dét kan variere fra dag til dag, time til time, så brug spejlet eller tag billeder af dig selv og se hvordan du udvikler dig.

Kulhydrater er ikke et ‘enten eller’, men kan være et ‘både og’

Ok, så den mentale afklaring er nummer et før du kaster dig ud i at ændre livsstil. Næste step er at afklare hvad der er af muligheder og værktøjer. Det er igen forskelligt fra person til person. Bare i den respons jeg har fået har der ikke været to der har haft samme udgangspunkt. Så, hvem er du og hvilke ting kunne man stykke sammen til dig? Hvad er dine foregående erfaringer og er der måske nogle overbevisninger der skal arbejdes på.
Den typiske overbevisning, som jeg har hørt fra næsten alle der har nærlæst lidt hvad jeg selv gør, er det her med at ‘jeg kan ikke undvære kulhydrater’. Dét er superspændende – for hvad er kulhydrater lige, og hvor mange har jeg brug for, hvor mange har du brug for?
I dagens podcast hørte jeg en læge, der argumenterede FOR kulhydrater, men udfra en ret god pointe hvor han både ift. vægttab og behandling af diabetikere arbejder med at sætte sine patienter på en basal paleo-diæt, med en meget lille procentdel kulhydrat og disse udelukkende fra grøntsager. Væk med… selvfølgelig alle forarbejde fødevarer, alt brød, korn og gryn, mælkeprodukter, æg og sågar medlemmer af natskyggefamilien (tomater, kartofler mm.). Effekten kommer hurtigt (som jeg selv oplevede uden dog at droppe mælk, æg og tomater… det ‘vidste jeg ikke’ på dét tidspunkt) og patienterne oplever alle de gode effekter. Vægttab, mere energi, sundere hud, hår, sexlyst stiger, og bare generelt bedre mærkbart helbred og livsstil.

Start med at nulstille din krop og forsøg så med at introducere div. fødevare igen

Efter et stykke tid kan man så opleve at stagnere, og hér kan man så introducere f.eks. kulhydrater i kosten, men måske ikke i de mængde vi i dag opfatter som normalt, hvor det er 3/4 af tallerkenen der er dækket af ris, pasta, kartofler el. lign. Det er måske 1/4 del kulhydrat og så må man eksperimentere og jonglere med de værktøjer der er til rådighed. Lægen her advarede også mod at dyrke udholdenhedssport UDEN indtag af kulhydrat, og dét har jeg skrevet et andet blog-indlæg om hvor der netop argumenteres FOR at man kan dyrke udholdenhedssportsgrene og faktisk optimere sine resultater på ren fedtforbrænding. Så bliver man jo forvirret, hvem har ret og hvem tager fejl. Som lægen sagde så er der ingen der ved hvad der er rigtigt, man kan kun formidle den viden man har lige nu og her og løbende følge med i hvad der kommer af ny forskning, MEN… allervigtigst, man må lære at blive sin egen sundhedsguru, hvad virker for mig, hvad virker ikke, og HVOR kan jeg få inspiration og nye værktøjer jeg kan teste i min proces med at ændre livsstil.

Så kulhydrat er et godt eksempel på at det ikke behøver være enten eller, men mere hvad er ‘gode’ kulhydrater, hvilken mængde virker for dig osv. osv.

Tæller du kalorier? Hvilke kalorier?

Næste ting er lidt det samme. Der er rigtig mange der tæller kalorier, og det har jeg også selv gjort. Det er jo ikke kun mængden af kalorier, altså hvad man indtager ift. hvad man forbrænder, men igen kvaliteten af kalorierne. Hvad vejer mest et kilo fjer eller et kilo bly??? Det vejer det samme, men er ikke det samme. På samme måde med kalorier. Fint at tælle og holde øje med forholdet mellem indtag og forbrænding, hvis det giver en motivation eller en kontrol over den proces man er i, men sørg for at de kalorier der kommer ind er gennem ‘rigtig mad’, ikke junk.

Der må da være én ting du kan ofre på sundhedens alter… en kartoffel måske?

Sidste ting er den søde tand. Her kan jeg sgu’ ikke hjælpe så meget, da jeg ikke rigtig har være den store kage- eller slikspiser. Måske har jeg alligevel et tip. Af alle de ting du gerne vil have, hvilken en er du så villig til at ofre? Er et glas vin vigtigere end et stykke kage? Kan du undvære sodavand til maden til hverdag? Kan du helt undvære sodavand? Nogen gange kan det hjælpe at kigge på alle ens ‘laster’ og tage en beslutning om bare at vælge én fra. Og hvis man kombinerer det med nogle af de ting jeg skriver om kan gavne at tage ud ad kosten, så har man masser af muligheder for at vælge fra. Vil du hellere have en sodavand end 2 rundstykker hver dag? Vil du hellere have en fyraftensøl i stedet for den 3/4 del kartofler der dækker din tallerken osv. osv. Der er rigtig mange ting man kan starte med at tweake, så man ikke føler man skal ændre ALT på én gang for at starte en ændring af ens livsstil. Find de steps der giver mening for dig og spørg en der kan hjælpe, hvis det bliver svært.

Ønsker alle en rigtig dejlig weekend, og tøv ikke med at give feedback – er mine indlæg for lange, for nørdede, for ligegyldige, eller?

 

 

2 tanker om “Hvis du vil ændre din livsstil er du nødt til at gøre noget

  1. Tak for en rigtig fin opdatering. Det er altid godt med et “boost”, så man lige bliver mindet om at det er rigtigt det man gør. Og du har jo ret mht. vægten – det er bare så indgroet og et nemt parameter at måle på.

    Jeg er glad for din holdning til kulhydrater, for jeg kan (lige nu) ikke undvære min knækbrødsmad om morgenen – og ind imellem et stykke rugbrød til frokost (det er altså bare en hurtig løsning, når der ikke lige er rester fra aftensmaden). Men “lige om lidt” når jeg er landet i min nye bolig bliver der forhåbentlig overskud til selv at bage noget “brød” som kan erstatte Wasa og Kohberg. Der findes heldigvis mange spændende opskrifter (næsten) uden gluten og kulhydrater.

    Jeg læser med nysgerrighed dine indlæg og er meget enig i din måde at se sund kost på – Thumbs up :o)

    Kh
    Jannie

    • Hej Jannie – tusind tak for feedback, og der er jo ikke grund til at blive FOR fanatisk. Har lige selv smagt noget godt hjemmelavet surdejsbrød hos en god ven. Dét tror jeg ikke jeg tager skade af 🙂 Og vi laver også tit både stenalderbrød og knækbrød hjemme, så man har lidt chrunch og bid til osten 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *