Sammensæt din livsstil og kost efter hvad der giver mening for dig

februar 10, 2018 0 Af Kristian Jørgensen

Yes, har sagt det før, livsstil og kost skal give mening for dig. Måske ved du allerede hvad du skal gøre ift. kost, motion osv., du følger alle de gængse råd; spis mindre, træn mere, spis fedtfattigt, undgå kød, spis fuldkorn osv. osv., men har du rykket dig? Hjælper det? Er du kommet derhen du gerne vil være, eller har du accepteret at du ikke kan komme derhen du vil? At du er ‘for gammel’, eller at det også var urealistisk at tro du kan komme tilbage til den krop du havde som 20 årig?

Lad være med at lyve for dig selv

Igen må jeg sige vi bliver snydt af vores egne forestillinger, og den logik vi bygger på den generelle forståelse af, hvordan vi som mennesker udvikler os og ældes. Igen må jeg påpege at det altid falder sammen med at vi begynder at tage kilo på når vi får børn og køber hus, at vi skyder skylden på den manglende tid til træning og fokus på os selv. Jeg gik selv over 15 år og kæmpede mod de irriterende ekstra kilo, som jeg bare nægtede skulle snige sig ind på mig, men som da det var ‘værst’ gav mig en vægt lige over 90 kilo… hvor jeg troede det var muskelmasse fordi jeg styrketrænede lidt. I guder hvor man kan lyve for sig selv. Jeg var da bare ved at blive far-fed og min eneste viden når det handlede om vægttab var; mere træning, mindre kalorier, mere træning, mindre kalorier.

Det er ikke et spørgsmål om ‘spis mindre – træn mere’

Heldigvis syntes jeg at træning var sjovt. Fysisk aktivitet er en vigtig og meget stor værdi for mig, en del af min livsstil, så at skrue op for træningen var ikke et problem. Problemet var at det fik mig ned på et acceptabelt vægtniveau, men aldrig fik mig helt derhen jeg ville. Og når man ikke har andre værktøjer end; ‘mindre kalorier – mere træning’, så tænker man jo at det er forhold som alder, ændringer af forbrænding osv., der er skyld i at man tager de ekstra kilo på, er træt, har udsving i energien osv. osv.

Der er så mange værktøjer du kan bruge

SÅ… forestil jer lige hvad der skete da jeg fandt ud af at der er en MASSE værktøjer man kan bruge for at finde ud af lige præcis hvordan man ikke blot kan smide de mange eller få overflødige kilo, men også få meget mere energi, undgå både hyppige sygdomme som maveonde, forkølelse, hoste osv. osv., måske endda livsstilssygdomme??? Fun fact (måske ikke så sjovt) – du bestemmer 100% selv om du vil diagnosticeres med diabetes… det er 100% livsstilsrelateret. Argumenterne er simple, men jeg tror også det er gældende for andre af de slemme livsstilssygdomme vi rammes af, og som rammer flere og flere. Igen må jeg spørge… hvorfor vil folk ikke ændre livsstil, hvis den livsstil 90% af befolkningen har i dag giver… livsstilssygdomme. Hvorfor er vi villige til at blive medicinerede når det ér gået galt, fremfor at… forebygge er fa’me det forkerte ord, men leve efter helt simple principper, der flytter os fra risikogruppen over i  de desværre for få procent der giver kroppen de bedste forudsætninger for at fungerer optimalt.

Sådan blev jeg overrasket over hvor nemt det var

Det ér helt simpelt hvordan man med få tiltag (eller fravalg) kan opnå store resultater i ens egen generelle sundhed. Det kan dog være SUPESVÆRT at implementere og skifte til en ny livsstil, upåagtet at denne kan give dig lov til at æde og drikke godt, og ikke være på kur, men bare være og leve godt. Jeg skiftede alle de dårlige parametre fra én dag til den anden. Og det var nemt for mig. Jeg har ikke en sød tand, har ikke behov for kage og slik, men elsker rugbrød og troede jo ikke at ris, kartofler, franskbrød og fuldkornsbrød eller brød generelt var noget jeg skulle passe på.
Jeg troede vin, øl og chips var mine store laster, der fastholdt mig i ikke at kunne smide de 4-5 kilo for meget jeg syntes jeg slæbte rundt på.
2 uger uden sukker, kulhydrater og stivelse og jeg var ned på under 80 kg. for første gang i over 15 år!!!

Når du kender værktøjerne skal du finde din egen vej

Så virker dét – ja for mig gjorde det. Så har man lyst til at råbe det ud til alle. Har lyst til at hive folk væk fra løbebåndet og skrige at der er en nemmere vej. Jo mere man så nørder med både psykologien, videnskaben og praktikken bag vægttab eller livsstilændringer finder man så også ud af at det er individuelt. Så… når en kur udråbes til at være den bedste, en træningsform den mest effektive, et vægttabsprogram det mest optimale osv. osv. så glem det.

Du er dig. Du er et sted i livet og har en masse baggage med dig. Måske spiser du sundt, men har aldrig trænet fordi det ikke giver mening for dig. Eller du træner sindsygt meget, men spiser også meget junk… fordi du er 20 år, eller måsker er du +40 og kan ikke forstå at al din træning ikke giver bedre resultater. Der er så mange kombinationer, men min forståelse er at jo flere værktøjer du har, jo bedre kan du finde DIN vej til hvem du gerne vil være. Jeg kan give det basisudgangspunkt du kan starte fra, og så kan jeg hjælpe dig med alle de hacks, tips og tricks jeg har lært i min egen afdækning af området.

Derfor synes jeg det er vigtig for mig at give videre

Håber igen ikke jeg jinxer noget, men siden min sammensætning og justering af hvordan jeg spiser og træner, har jeg ikke været syg (trods alle omkring mig her i vinterperioden har været nede), mit energiniveau har været helt i top, og min træning og ikke mindst restitution har været bedre end jeg nogensinde har oplevet, selv da jeg trænede taekwondo på eliteniveau.
I bund og grund føler jeg mig stærkere både mentalt og fysisk end da jeg var 20… men måske er det fordi jeg ikke kan huske hvordan jeg havde det som 20 årig 😉

Jeg vil så gerne dele min viden og få flere folk til at forsøge med små ændringer at få store resultater. Og man behøver ikke at gøre alt på en gang som jeg… mange har bedre held med én ting ad gangen. Hvis du f.eks. drikker meget sodavand, så start med kun at skifte dét til vand – 100% sikkert at du vil tabe dig. Sover du 4-5 timer om natten så prøv med 8 timer – 100% sikker du vil tabe dig. Spiser du lyst brød, drop dét et par uger – 100% sikkert du vil tabe dig. Det ér supersimpelt, men vi er så magelige og gider ikke ændre noget. Faktisk i en grad at vi hellere vil medicineres end at skifte livsstil!!!

Der er kun én der kan tage ansvar for dit liv… og det er IKKE din læge… det er DIG, så er det hele ‘godt nok’ eller vil du ha’ det skal være godt?

Go’ weekend og godt liv 🙂