Hvad mener jeg med at leve livet fra øverste hylde? Jeg tænker det er noget med at finde den højeste kvalitet muligt i de ting, der skaber værdi for os, og giver os… livskvalitet. Jeg fik f.eks. forleden dag den bedste kop kaffe jeg længe har fået. Bønnerne var af høj høj kvalitet, og kaffen blev brygget af min gode ven Anders, med stor dedikation og præcision. Og resultatet var bare derefter – en perfekt kop kaffe. Det fik mig faktisk til at overveje hvordan jeg selv kunne lave endnu bedre kaffe, men ikke kun kaffe. Hvordan kan man handle fra øverste hylde når det gælder de ting vi ikke bare køber for at blive mætte, men måske også for at blive glade. For at finde glæden ved noget der smager og ér godt. Kvalitet. Livskvalitet.
Hvorfor vil vi spise junk-food når vi ved det er junk?
Så tænker jeg også over hvorfor vi gladeligt propper os med ting der er af virkelig dårlig kvalitet. Junk-food… det ligger direkte i ordet junk at det er noget skidt. Det er forarbejdet mad, der er designet til at please de dele af hjernen, der håndterer sult. Når vi spiser junk bliver hjernen ved med at fortælle kroppen at vi skal fortsætte. Jo mere junk jo bedre, så kan vi overleve længe med al den energi vi lagrer på kroppen. Fedt… ikke? Der er folk der forsker i hvordan man kan producere mad der får os til at overspise, der er jo penge i lortet!
Har du nogensinde hørt en klage over at have overspist i kyllingesalat eller lignende? Når man spiser rent er det ret svært at overspise fordi kroppen tydligt signalerer hvornår den er mæt.
Så står mange af her og fordømmer sundhedsapostlen, men det er jo ikke noget vi IKKE ved. Det jeg vil frem til er at jeg faktisk synes jeg spiser langt bedre nu end tidligere, hvor jeg gjorde det sundhedsapostlene normalt prædiker – mindre fedt, magert kød, masser af fuldkorn og grøntsager.
Eksperimenter med madlavning efter helt enkle principper
Jeg kører masser af grøntsager, masser… yes MASSER af fedt, og moderat kød/protein, men ingen fuldkorn, og et minimum af sukker og kulhydrat. Det betyder at alle de krumspring jeg gjorde tidligere for at leve ‘sundt’ ikke er nødvendige mere, så nu kan jeg godt putte fløde i sovsen, spise bacon, rigtig smør osv. og bruge de ting i madlavningen der giver virkelig god smag, så nu smager maden bedre, jeg bliver mæt på en bedre måde, og overspiser ikke. Og så synes jeg det er nemt. Hvis man har en masse basis-grøntsager (spidskål, broccoli, blomkål, salathoveder, røde pebre, løg, hvidløg osv. osv.) så finder man bare ud af hvad der skal til. Hvad har man lyst til… kød, kylling, laks, svin… eller ingen kød i et par dage. Jeg synes det er blevet sjovere at lave mad, fordi man bare sætter sammen efter hvad man har lyst til.
Jeg har også opdaget at jeg sagtens kan starte ud efter én opskrift, men undervejs ændre en masse ting og slutte et helt andet sted end jeg startede.
Find ud af hvordan du kan få kvalitet ind i din hverdag
Nu er min drøm på længere sigt at komme op på øverste hylde med alt det vi køber. Grøntsager f.eks. altid fra Årstiderne, og så måske finde en økologisk gård i nærheden, hvor man kan få kød, æg osv. fra – det lyder igen lidt frelst, men det er jo vores måde at leve på nu, der belaster kloden. Så vil mange pege på kød og kødproduktion, som den værste belastning, og der er jeg ganske enig. Med den måde vi storproducerer kød på så ér det ikke bæredygtigt, så vi kan starte med os selv som forbrugere, ved for det første at spise mindre kød, men også kød fra bæredygtige landbrug. Fisk fra bæredygtigt fiskeri osv. osv.
Det ér en jungle, og vejen synes uendelig lang, men vi sætter jo faktisk en dagsorden for de steder vi handler, hvis vi undgår at købe de forarbejdede eller dårlig producerede fødevarer og i stedet efterspørger rigtige fødevarer.
Er der grund til at være kritisk overfor hvordan vi spiser?
Jeg er ikke fanatiker, så jeg handler de samme steder som alle andre, og er ikke 100% økologisk, men det er noget jeg gerne vil arbejde mere henimod, for at oppe min egen livskvalitet. Ikke kun pga. et sundhedsperspektiv, men også ift. den her tanke med at handle på øverste hylde. Købe noget man kan smage er kvalitet og giver bedre livskvalitet. Jeg har tænkt virkelig meget over det her med hvorfor vi IKKE er mere kritiske og har større fokus på vores sundhed end hvad vi har, og hvorfor vi accepterer risikoen for livsstilssygdomme, når det ikke er nødvendigt. Det er let at vælge fra, men jeg tror ikke vi ved hvor let det er, og det behøver heller ikke være dyrere, som nogen kan mene at leve ‘rent’ er.
Man spiser jo mindre, men bedre, og når man spiser mere kvalitet bliver kroppen hurtigere glad og kører optimalt. Så sparer man på alle de ting man overspiser, trøstespiser, spiser fordi man er ‘lækkersulten’ osv. osv.
Det er nok det her med at vi tror det er lettere at købe frysepizza eller færdigretter, fremfor at lave det når vi kommer trætte hjem fra arbejde. Men hvad med at fokusere på hvorfor vi er trætte efter en arbejdsdag… er det for lidt søvn, forkert kost, en masse blodsukker-udsving i løbet af dagen? Formodentlig… det bliver en kedelig ond cirkel og det hele kommer mere til at handle om at klare sig igennem, i stedet for at nyde dét at lave et måltid mad til sin familie eller til sig selv.
Her må folk gerne kaste lidt op i munden, men jeg er begyndt at nyde at lave mad, også i hverdagen!
Så på sådan en dejlig søndag, er min lille opfordring til dig at du tænker over hvordan du kan øge din livskvalitet, hvilken hylde du handler fra og hvorfor… jeg har da nogle ting jeg skal arbejde med selv har jeg fundet ud af efter jeg fik den gode kop kaffe, så Anders… tak for kaffe 🙂
Tak fordi du tager dig tid til at dele din rejse, Kristian.
Tak Jacob – du er jo også en af de personer jeg ser op til, og som lever livet fra øverste hylde. Har stadig en god portvin du gav mig, som er fra helt øverste hylde, den er vi nødt til at drikke sammen 😉