Tid til at røre i den store gryde

Så er vi ved at være igennem februar, og hvis man har fulgt med de sidste par indlæg, så har det været en lidt shaky start på 2019 rent fintness/velværemæssigt, så nu er det tid til at røre i den store gryde og tweake lidt på nogle parametre.

Så… min største udfordring er nok at der er gået for meget rutine i den. Den samme kost- og supplements-protokol og den samme træning. Når man så har haft kroppen der signalerer ubalance, er det tid til at gøre noget, eller måske rettere gøre noget andet.

Selv en nørd har dårlige perioder

Trods mit nørderi er jeg ikke ret meget anderledes end alle andre. Man finder en vej, en metode og følger den. Når man så rammer et plateau eller metoden ‘ikke virker’ skruer man endnu mere op. Et eksempel – når jeg har kunnet mærke vægten øge lidt igen, har jeg for det første ikke reageret promte. Jeg ved jo hvad der skal til, derfor ingen panik. Det er både godt og skidt. Godt fordi det er sandt – jeg ved hvad der skal skrues på. Skidt fordi man kan ha’ en tendens til at skubbe opstramningen foran sig.

Derfor er det en fin idé at have denne blog. Jeg slipper ikke uden om at forholde mig til hvordan det går, og jeg kan ikke bare fede den. Og jeg føler lidt jeg feder den, selvom jeg holder mig til mine grundlæggende principper. Derfor er det også frustrerende når det så pludselig ikke virker. Hvorfor går vægten op, hvorfor er energien ikke så høj som den plejer, hvorfor er min hud tør, hvorfor begynder mit knæ at brokke sig?

Din krop fortæller dig noget – lyt efter

Som jeg skrev om sidst fik min tørre hud mig til at indse at jeg måske ikke fik nok af gode fedtstoffer. Begyndte med powerkaffe igen, hvilket også fik energien op. Lille tweak med stor effekt. Så begyndte mit ene knæ at gøre ondt efter en floorball-kamp og har bøvlet lidt siden. Samtidig har træning i fitnesscenteret ikke været sådan en hurra-oplevelse som det plejer at være, så hvad sker der?

Min teori er at jeg har været tættere på no-carb end bare low-carb alt for længe. Som jeg har skrevet om flere gange vil enhver ændring i kost have en effekt. Derfor kan populære diæter som kød-kur og keto få et kæmpehype og få de vægttabshungrende folkemasser med sig hurtigt, men det interessante er om det blot er en kur eller hvad der sker hvis man gør det til en permanent livsstilsændring.

Der er ikke én kur der er perfekt – find dine principper

Jeg er fortaler for, at man ikke låser sig på én kur, diæt, livsstil (udover at holde sig til en overvejende sund en af slagsen). Dog er jeg ikke bedre end alle andre, der oplever op- og nedture og har tilbagefald, men jeg har nogle basale principper jeg ved virker for mig, og nu er jeg i en situation, hvor jeg må udnytte min viden og se hvad jeg kan gøre anderledes.

Så før jeg ruller min marts-protokol ud, vil jeg kraftigt påpege at enhver ændring altid har en effekt, men at et skift til f.eks. keto, low-carb, kød-kur og hvad der ellers er derude, kan også ha’ negativ effekt på længere sigt.
Og her handler det jo om hvad man ellers gør. Hvis man eliminerer f.eks. alt andet end kød fra ens diæt kan det have god effekt f.eks. på vægttab på kort sigt. Det vil i de fleste tilfælde være fordi man eliminerer nogle af de fødevarer, der ellers belastede ens system. Det kunne være man spiste alt for mange dårlige kulhydrater før, så er det jo godt at eliminerer, og kroppen vil bifalde dén ændring og fungere bedre et stykke tid.

På et tidspunkt kan der så opstå mangel på diverse mineraler og vitaminer, der ikke kommer ved udelukkende at spise kød. Så måske grøntsager ville hjælpe?
Husk mine helt tidlige indlæg, hvor begejstringen var allerstørst fordi jeg oplevede de største resultater indenfor de første UGER!!!
Nu er der gået over halvandet år, hvor jeg har holdt formen og vægten fint. Hvor jeg har prøvet perioder uden kød, perioder med meget mættede fedttyper, perioder med mere middelhavsorienteret kost, og hele tiden har jeg gjort nye opdagelser, og fundet ud af mere og mere om hvordan jeg fungerer.

Og som også tidligere skrevet så er en meget vigtig indsigt for mig at vi hele tiden er i proces, så drømmen om at ramme den perfekte formel findes ikke. Jeg kan tværtimod synes at det hele bliver mere og mere kompliceret jo mere man lærer. NÅ… så hvad nu Mr. Jørgensen, hvad skal der ske i marts?

Marts-protokollen

Jo, først og fremmest er jeg blevet mere opmærksom på at få rigeligt med fedt, især via gode olier. Har købt hampefrø-olie og sørger stadig for at drukne mine frokostsalater i olivenolie. Masser af nødder og avocado.
To ting der kommer til at være radikalt anderledes i marts er aerob træning og carbs.
What, hvad, sagde paleo, lowcarb, fitfat-fyren lige kulhydrater???
Yes, og dette fordi jeg har opdaget at jeg ikke bare har været low-carb, men nærmere NO-carb, og at mine fastende træninger (styrke lørdag og floorball søndag), måske har slidt mere på systemet end hvad godt er.

Når de radikale principper bliver standard

Jeg har fokuseret på vægttab og derfor leget med hvor meget jeg kunne udnytte at skrue så meget op for forbrændingen som muligt. Så først droppede jeg powerkaffe før træning og kørte ‘kun’ EEA, kreatin og almindelig kaffe som pre-workout kombo. Og det kunne lade sig gøre. Jeg kunne godt køre en hel træning på dét, og ydermere forlængede jeg tiden efter træning før jeg fik noget ind. Igen, helt sikkert noget der virker, men måske ikke hvis det er hele tiden, og når det går hen og bliver standard fremfor overraskelsen.

Så jeg skal ændre standarden, og her bliver carb-recycling en del af den nye protokol. Vi får en del kulhydrater også gennem grøntsager og en low-carb protokol ligger måske på 100-200 gram om dagen. Jeg har nok ligget på omkring maks. 50 gram uden at tænke over det, for det er nemmere at undgå kulhydrater end at tælle dem.
Og da kulhydrater ér en af de nødvendige næringsstoffer kroppen skal bruge, så har jeg formodentlig pint mig selv uhensigtsmæssigt ved at være FOR low-carb, og det har min krop nu ad flere omgange gjort mig opmærksom på.

Carbs back on the menu… altså bare lidt carbs

Så jeg er smugstartet og spiser nu morgenmad før mine weekend-morgen-træninger. 50-60 gram glutenfri havregryn til havregrød med cacao, maca, kanel, cayenne, salt, hampefrøolie og kokosolie. Så kommer jeg også til at have lidt carbs til aftensmåltider i form af sweetpotatoes eller ris på træningsaftner.
I forhold til træning vil jeg som sagt lave mere aerob træning. Dvs. jeg skifter nogle lange gåture ud med løbeture eller mountainbike, og taekwondo står også på to-do listen.

Glutenfri havregrød

Når jeg f.eks. spiser sådan en portion havregrød, så SKAL jeg lave noget mere fysisk krævende end gåture. Og her tog jeg en løbetur i ugen efter sådan en morgenmad, og opdagede at knæet var helt fint, så allerede gode tegn på at der sker noget godt.
Faste kommer jeg stadig til at køre regelmæssigt og med 2 x 24 timers faste i ugen, de andre dage komprimeret spisevindue 12-16 timer uden mad.

Så jeg er klar til marts og glæder mig til at se hvordan kroppen reagerer og hvordan mit generelle velvære og energiniveau påvirkes 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *