Tænk hvis det var så simpelt. At vi ved at spise et æble om dagen kunne holde al sygdom fra døren. Vi ved måske godt at det er princippet bag ved, at vi skal spise sundt, der er pointen, men vi skal i dette blogindlæg kigge lidt på de kost- og helseråd vi hver især implementerer og følger på godt og ondt. Hvad lever du efter? At kunstigt sødet sodavand er sundere end sukkersødet sodavand? At et glas vin om dagen er sundt, at chokolade gør os lykkelige, at kanel kan sænke dit kolesteroltal, at æg er farlige, at bananer er superfood, at avokadoer indeholder for meget fedt, at man skal stege i planteolier?
Der kommer konstant ny forskning og vi bliver løbende udsat for overskrifter, der tvister nye forskningsresultater i en form, der gør os nysgerrige, men også tit lader os tage den umiddelbare konklusion, fordi det er sjovt og måske også fordi det bekræfter os lidt i at nogle af vores laster kan være legitime.
Er det sundt at spise en multivitaminpille hver dag?
En multivitaminpille er ikke bare en multivitaminpille. Der er masser af forskellige producenter og hver enkelt producent laver deres piller på forskellige måder, dvs. de indeholder ikke alle det samme. Hvis vi siger der er mellem 25-30 ingredienser i en multivitaminpille og 2-5 af disse ingredienser er påvist at give øget risiko for kræft, er det så sundt at spise dén pille hver dag?
Jeg ved det ikke, men det er lidt det samme der gør sig gældende når vi danner os et billede af vores individuelle sundhed. Mon ikke vi kan finde et par ingredienser i vores daglige kost, der ikke er helt optimale? Det kan jeg, selvom jeg prøver at rense ud og arbejde mig ind mod hvad der fungerer for mig, og hvad der ikke gavner mig og min krop.
Udfordringen med vores overbevisninger er… at de er overbevisninger, og dem vil vi helst ikke give slip på. Vi kan også bruge overbevisninger til at kompensere for de ting vi ved ikke er gavnlige for os, men som vi føler vi ikke kan leve uden. Vores laster. Så hvis vi drikker eller spiser et for stort stykke kage, så tager vi straffen gennem at løbe en ekstra tur, eller spise mere grønt dagen efter. Vi opbygger et system for at retfærdiggøre vores handlinger, men måske skal man turde udfordre dét system, for igen… det bliver en overbevisning og de er sgu’ svære at slippe af med fordi vi selv har lavet dem.
Vil du helst ha’ aspartam eller sukker i din sodavand?
‘Aspartam indeholder 10% træsprit. Når det indtages omdannes det til formaldehyd og diketopiperazin i fordøjelsessystemet. Formaldehyd er en nervegift. Diketopiperazin er et kemikalie der forårsager svulster i hjernen’. En hurtig googlesøgning på aspartam. Pointen er ikke om det er sandt eller falsk.
Det er ikke rar læsning hvis man i sine bestræbelser på at tabe sig har valgt den sodavand der ikke har kalorier i sig. Og hvordan kan det lade sig gøre at man har fået lov til at putte gift i fødevarer? Stop lidt – problematikkerne omkring aspartam som sødemiddel er påpeget på baggrund af personer der har oplevet sundhedsmæssige problemer med de aspartamsødede sodavand. Personer der har haft et stort forbrug vel at mærke.
Jeg tænker at man ville finde andre sundhedsmæssige udfordringer, hvis man fandt en person med samme forbrug af sodavand sødet med sukker. Så hvad skal man vælge? Måske skal man bare fravælge? Let for mig at sige, da sodavand aldrig har sagt mig noget. Det er sådan… lidt for sødt synes jeg.
Vi skal lige et spadestik dybere før vi siger hvad der er bedst. Det handler igen lidt om mængden. Jeg tror ikke nogen af de to typer sodavand gør nogen skade hvis de drikkes i moderate eller små mængder. Kroppen er ret vild til at håndterer de giftstoffer vi putter i den. Sodavand er helt unødvendigt at belaste vores system med, men i små mænger klarer kroppen det for os. Vi skal bare ikke tro sodavand gør noget som helst godt.
Jeg kender ikke effekten af aspartam, men jeg ved at sukkeret i sodavand belaster vores insulinbalance og ved konstant belastning svækker systemet og i værste fald resulterer i de kendte livsstilssygdomme med fedme og diabetes type 2 som bedst kendte følgesygdomme af en svækket insulinbalance.
Dit æble er også sukkersødet!
Et æble om dagen vil også hæve dit insulinniveau pga. det frugtsukker der er i æblet. Dét kunne man også gøre til en overskrift og sige derfor skal man ikke spise æbler. Igen skal det jo sammenholdes med hvad man ellers gør. Jeg spiser ikke så meget frugt som tidligere netop pga. sukkerindholdet, men jeg vil da til enhver tid anbefale frugt over slik. Det skal bare lige skilles ad det hele, og samles i ens individuelle sundhedssammensætning.
Jeg tror frygten for at give afkald på de laster vi ved er skadelige er den største udfordring. Vi er på overarbejde for at retfærdiggøre vores livsstil, hvis ikke er vi enten uvidende eller bedøvende ligeglade. Mit udgangspunkt var at nulstille min kost og starte med at fjerne sukker, stivelse og kulhydrat i form af korn, dvs. alt brød, gryn osv. Jeg fjernede dog ikke mælkeprodukter, hvilket jeg nok burde have, men det skal jeg helt sikkert teste i en periode og se om det gør nogen forskel. Håber det ikke for jeg elsker ost og ost med agurk er min bedste snack for tiden… så hvis jeg opdager det gør noget skidt for mig bliver det jo en last!
Spis masser af grønt, fedt (avokado, nødder, frø, kokos- og olivenolie), kød, fisk, fugl og æg, og tilføj så de fødevarer du savner efter 2-4 uger. Se hvordan du reagerer og tag dine beslutninger derfra. I rigtig mange tilfælde ændres dine smagsløg og dermed også ens behov og trang til at spise de farlige fødevarer – ens laster, så det kan være win-win, men det er i første omgang et mindfuck at skulle gøre noget anderledes, da man gerne vil have en sund krop OG sine laster.
Måske er der plads til det hele – med måde?
Pssst – i en af de seneste podcasts hørte jeg en læge der ligefrem opfordrede kvinder til at spise et stykke godt mørkt chokolade hver dag, så det er da én af de bedre… hvis altså alle de andre parametre er på plads 😉