4 måneder inde i projektet

Så er der gået omkring 4 måneder og tid til status. Først lige en sjov kommentar til mit forrige indlæg. An apple a day keeps the doctor away. Dét var udgangspunktet for en snak om generalisering af kostråd, og hvordan vi selv sammensætter vores overbevisninger ift. hvad der er sundt for os.
I går hørte jeg en podcast med en vild gut der hedder Daniel Vitalis. Han arbejder med at finde ud af hvordan vi tilpasser vores moderne livsstil til vores indre abe… hmmm… ok, men han ved en masse om vilde planter, plantearter og deres virkning.
Han fortalte netop at man rent faktisk har lavet en undersøgelse med at give en testgruppe et æble om dagen over en længere periode. Og resultatet var at deltagerne i forsøget blev syge!  Deres daglige æble var et gult, sødt æble, der lå højt i det glykæmiske indeks. Man skiftede så æblet ud med et grønt Granny Smith æble, og testgruppen reagerede langt bedre på dét æble.
SÅ… pointen er at et æble ikke bare er et æble, en kartoffel ikke bare en kartoffel. Der findes måske 5000 slags kartofler der varierer i fiberindhold, sukkerindhold, stivelse osv. osv. Det betyder igen at vi skal kigge meget mere nuanceret på de fødevarer vi indtager, men generelt kan man sige at det meste af det vi køber i den ikke økologiske afdeling, er ‘sterile’ frugter og grøntsager. De er ikke i stand til at reproducere sig selv som det ville ske ude i naturen, dén del har vi overtaget, men på bekostning af smag og virkning i kroppen.

Start et sted hvor det giver mening og gør en forskel

Hvis man er interesseret i mere end vægttab, behøver man ikke starte med at være fanatisk og hellig. I starten handler det mere om at fjerne de skadelige fødevaregrupper fra kosten og spise efter et princip, der hedder ‘rigtig mad’. Dvs. grøntsager, lidt frugt, kød, fisk, fugl, æg og gode fedttyper.
Ens tarmflora skifter på omkring 24 timer når man ændrer sin kost. Går man f.eks. fra en kost der indeholder meget fastfood, vil man derfor lynhurtigt mærke forskel. Kroppens processer optimeres hurtigt og effekten ses nærmest med det samme.
Der er en del debat om hvorvidt vi overhovedet kan spise fisk uden at spise giftstoffer. Selvom vi kan finde fisk fanget i deres naturlig habitat, vil der findes giftstoffer i, fordi vi har været gode til at fucke vores jord op. Det seneste jeg har hørt og forholder mig til pt. er at vigtigheden af at spise fed fisk er større en konsekvensen ved at lade være. Et par kapsler fiskeolie hver dag (optimalt ikke kapsler, men kvalitetsfiskeolie på flaske) kan anbefales.
Så er der det kød og kylling vi kan købe i butikken kan variere i kvalitet, ligesom frugt og grønt, men hey… start nu med at fjerne de dårlige fødevarer og byg din kost på de ‘rigtige’ fødevarer, også selvom de ikke er 100% økologiske. Så kan man med tiden finde ud af hvor man finder det helt perfekte kød, fra dyr der har græsset og levet godt. Gode grøntsager, frugt og fjerkræ der ikke er stoppet med antibiotika og som også har levet godt og spist i naturen.
Vær kritisk med dine fødevarer, men det behøver ikke være fanatisk – det kan være irriterende på din omgangskreds 🙂

Status 4 måneder inde i projektet

Nu har jeg kørt efter fitfat-formlen siden juni. Status er at jeg ligger stabilt på lige under 80 kg. Min arm er på næsten fuld styrke efter min skade, men selve senen skal ha’ hele 8 måneder for at være 100% stærk, så her må jeg bare vente. Min fys har opgivet mig. Det gjorde han næsten efter 3 besøg, hvor han kunne se jeg var restitueret langt hurtigere end han normalt ser med dén type skader og i min aldersgruppe.
Han fortæller at mit kendskab til egen krop og grænser, har været største årsag til den hurtige restitution. Jeg vil gerne tænke at kosten også har skubbet på, men det har jeg ikke snakket med ham om.
Jeg kører 100% efter fitfat, men sidste søndag prøvede jeg faktisk at spise rugbrød, da vi havde en lille søndagsfrokost, hvor jeg virkelig havde lyst til en rugbrødsmad. Jeg fik nærmest instant ondt i mavsen. Om det var rugbrødet eller noget andet kan jeg ikke sige, men jeg har da en klar idé om at det var dét, når jeg nu i så lang tid har skånet kroppen for at arbejde med hvede og gluten.
Så har jeg engang i mellem i weekenderne spist chips, som jeg godt kan mærke dagen efter i form af lidt oppustehed. Øl giver ligeledes lidt oppustethed, men det er sgu’ nogen gange det værd 🙂

Sådan ser en standard-uge med motion og kost ud på fitfat

En typisk uge for mig ser nogenlunde sådan ud både med kost og motion:
Mandag faster jeg typisk hele dagen eller indtil frokost. Starter hver morgen med 2 store glas vand, evt. med lidt citron i og mine fiskeoliepiller, magnesium, multivitamin og måske en D-vitamin. Efter en weekend med f.eks. chips, øl og vino, har jeg mentalt behov for lige at nulstille kroppen. Når jeg ikke har spist siden aftensmad søndag aften så er jeg når jeg står op, allerede over de ca. 12 timer det tager kroppen at gå i faste-mode, hvor en række gode processer går i gang og en række andre processer får tiltrængt hvile. Jeg gider ikke pine mig selv, så hvis jeg er oprigtigt sulten til middag om mandagen spiser jeg, eller fortsætter fasten.
Spiser jeg frokost består den typisk af salat, tun, æg, hytteost, balsamico, solsikkekerner, lufttørret skinke, ost med agurk.
Mandag er også min hviledag ift. motion. Søndag har jeg oftest spillet floorball, så kroppen er træt mandag og får lov til at hvile. Hvis ikke jeg har spillet floorball, løber jeg typisk min lille morgenrunde for at vække kroppen.
Aftensmad kan være kylling, kålsalat og almindelig salat. Vi kører lige nu med Årstidernes low-carb-grøntkasser og så supplerer vi selv med kød. Så det er typisk de opskrifter vi arbejder udfra.

Tirsdag 2 glas vand og piller. En omelet med bacon, ost og grøntsager til morgenmad og en omgang kimchi til. Kaffe med en klat smør.
På arbejde vand og nogen gange hopper jeg over frokost fordi jeg er for mæt efter morgenmaden. Er jeg sulten er det igen salat, tun, æg, hytteost, balsamico, solsikkekerner, lufttørret skinke, ost med agurk. Nogen gange er det bare ‘snack’ ost med agurk, lufttørret skinke, eller et hårdkogt æg.
Aftensmad er variation over opskrifterne fra årstiderne, det kunne være hokaidosuppe med baconstykker, nødder osv.
Tirsdag aftens motion er styrketræning – hele kroppen, alle store muskelgrupper, helt basic, skulder, squads, bryst, ryg, triceps, mave. Læg mærke til der ikke er biceps – den arbejder jeg ikke specifikt med pt. pga. skaden, men den bliver alligevel trænet gennem mange af de andre øvelser, så den er ved at være helt tilbage. Har leget lidt med at tage en proteindrik. Det er mælk og mælkepulver fra Arla (som en god ven kan skaffe), der er det samme som proteinpulver, men fri for alt det skidt og lort, mange producenter putter i for at få det til at smage godt.

Onsdag 2 glas vand og piller. Måske hopper jeg morgenmad over, eller drikke en grøn juice af grønkål, æble, gulerod, mynte, agurk, citron og hvad jeg lige finder i grøntsagsskuffen.
Frokost som de andre dage. Motion kan være en lang gåtur, medmindre jeg har løbet min runde om morgenen. Ellers er onsdag også helt chill.
Aftensmad er endnu en Årstiderne-opskrift med masser af grøntsager og en eller anden form for kød. Nogen gange er vi også helt kødfri. Ofte er der fisk til aftensmad én gang i ugen. Sidst var det faktisk fiskefrikadeller, hvor Lotta havde brugt en smule MEL til at lave dem, så det var jo helt forfærdeligt, men vi overlevede.

Torsdag vand og piller. Stor morgenmad igen med omelet eller æg og bacon, en avokado, kimchi og powerkaffe. Frokost enten blot snacks eller salat. Motion er styrketræning om aftenen og ikke mere mad.

Fredag faster jeg igen. Enten indtil frokost eller indtil aftensmad, så kroppen er klar til weekenden. Ingen motion udover måske en omgang FIFA på PS4.

Lørdag er der igen stor morgenmad med æg, bacon og hvad jeg har lyst til. Så fordøjes der en times tid, mens jeg sidder her og skriver, og så står den på rengøring af huset, som opvarmning til en god omgang motion som er styrketræning krydret med lidt cross-fit cardio en god times tid.
En let frokost med lidt rester af kød og grønt, og så afslapning.
Aftensmad afhænger af om der er gæster, hvor mange unger er hjemme osv. Det kan være burgers, dvs. en stor salat og hakkebøffer med smeltet ost og bacon på. Og selvfølgelig kold hvidvin mens maden laves og god rødvin bagefter 😉

Søndag op kl. 07:00 hurtig morgenmad, vand, piller og f.eks. stenalderbrød med skinke og ost, måske et par hurtige spejlæg. 2 timers motion på fuld knald og så hjem og sidde en times tid med morgenmad nr. 2 sammen med familien. Mere ost, skinke, omelet, spejlæg eller proteinpandekager hvis man er heldig at nogen af ungerne er oppe og har lavet dét.
Så måske en lang søndags-familie-gåtur (mere motion) og så søndagsfrokost, som kan være normal dansk frokost bare med stenalderbrød fremfor rugbrød, salater og ting man kan snacke, ost, agurk, skinke osv.
Så flades der ud med fodbold i fjerneren, en god øl eller et koldt glas hvidvin.
Søndag aftensmad er typisk let, eller hurtig igen primært grøntsager og en slags kød. Lidt søndags-netflix-serier eller en dokumentar og så i kassen.

Bestræber mig på altid at gå i seng kl. 23 og stå op 6.30, det er 7 1/2 time, men jeg synes nogen gange mandag morgen at man skulle ha’ haft 8. Især når man har spillet floorball, så kan benene og kroppen godt være lidt tung at få skubbet ud over sengekanten.

Så sådan ser en typisk uge ud – derfor må jeg hellere lette min bagdel og få gjort rent, så jeg kan komme op og få lidt motion i fitness-centret 🙂

Her lige et par billeder fra sidste måned hvor jeg fandt den vægtapp jeg tidligere har brugt til at tælle kalorier, men som nu kun bruges til at monitorere min vægt 🙂 Beklager det kiksede toiletselfie… billeder er bedre end vægten til at fortælle dig hvor du er i din proces, så selv et lokumsselfie kan hjælpe.

     

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *