Bliv syg og få skiftet lortet!

Så står den igen på tarmflora og fækalietransplantation. Sikke noget lort! At vores tarmflora har direkte indvirkning på hvordan vores krop fungerer, er tidligere skrevet her. Har på DR1 hørt et indslag om en kvinde der fik en succesfuld operation, og igen tænker jeg. Hvorfor ikke forebygge i stedet for at helbrede?

Pludselig ser man det overalt

I kender det godt… det her med at man lægger mere mærke til det der fylder i ens bevidsthed. Er man gravid ser man barnevogne overalt. Skal man købe ny bil ser man overalt dén bil man påtænker at købe.
Jeg synes jeg konstant rammer ting, der råber ad mig i forhold til hvordan vi forvalter os selv og vores sundhed.
Forleden havde jeg en del timer i bil og jeg havde ikke lige fået lavet en ny podcast playliste. Det betød jeg startede på P3 hvor de i nyhederne fortalt at over 50% af den danske befolkning nu er overvægtige og at der for politisk hold kræves inputs til hvordan vi får vendt den udvikling der lige nu trækker os i samme sundhedsmæssige retning som f.eks. USA.
Der var også en historie om hvordan vi ved at omlægge landbrug, så man veksler mellem afgrøder, græsning mm., kunne reducere udsivning af giftstoffer markant og få et mere bæredygtigt landbrug.

En historie om en kvinde der var syg og blev rask

Da nyhederne blev afløst af musik i rotation og alt for overgearede studieværter, slog den gamle mand her over på P1 for at søge ro og fordybelse. Her var der et indslag om fækalietransplantation, som jeg tidligere har berørt her i bloggen. Historien omhandlede en typisk dansk kvinde, der var blevet diagnostiseret med irriteret tyktarm og var blevet dømt til førtidspension pga. dette.
Hun havde så selv hørt om fækalietransplantation, og sagde til læge og myndigheder at hun ville forsøge sig med det, hvortil hun havde fået en hånlig reaktion om at det kunne hun jo bare prøve.

12 forskellige afføringsopløsninger på 14 dage

Nå, kort historie endnu kortere – hun tager til England og får foretaget operationen, og resultatet er så godt at hendes diagnose forsvinder og hun vender tilbage til arbejdsmarkedet. Selve operationen omfattede 12 forskellige typer afføringsopløsninger, der gives gennem endetarmen over 14 dage. Det der sker er at man indfører en helt ny tarmflora, der erstatter ens egen, og at alle de nye typer bakterier sørger for at ens system arbejder bedre end den tarmflora man havde før.

Vil du spise en pille med afføring?

Denne type operation er ikke noget der tilbydes i Danmark som standard, men der laves div. forsøg og resultaterne er så positive at der også forskes i at lave piller med afføring, der så kan påvirke ens tarmflora. Udfordringen er at man ikke har overblik over de mange mange millioner typer bakterier, der findes i vores tarmflora, så man ved reelt ikke hvordan vi reagerer. Der er lavet forsøg med mus hvor man kan se at ting som fedme og sindslidelser også kan følge med fra fæcesdonoren(?) til patienten, og det er jo ikke altid optimalt.

Helbred fremfor at forebygge

Er det ikke fantastisk at vi ved at ændre tarmfloraen kan ændre ting som kroniske sygdomme, sindslidelser og livsstilssygdomme? Og at vi hvis alt andet glipper, bare kan få skiftet lortet og indført noget nyt godt lort?
Så kan vi jo fortsætte at leve som vi gør og blive repareret når det går galt. For det er de mere end 50% overvægtige jo en rimelig god indikator på at det gør. Og mens politikerne sætter gang i store tiltag for at vende udviklingen og øge sundheden, bliver vi ved med at følge dogmer fra 70′ 80′ og 90’erne om at vi skal følge en fedtfattig kost og spise masser af fuldkorn.

Kunne man gøre noget andet?

Jeg har et princip jeg altid følger. Det hedder ‘hvis noget ikke virker – så gør noget andet’, det er ret simpelt, men også ret effektivt. Nu er jeg som person et mikrosamfund og ved at man ikke blot kan overføre et sådant princip. Dog tænker jeg at vi som samfund i Danmark faktisk har mulighed for at gøre noget og hurtigt få tag i befolkningen. Og jeg ser i min indsporede optik også flere og flere tegn på at vi ér ved at få øjnene op for at man KAN gøre noget ved sig selv og sin egen sundhed, gennem fokus på kost og motion. Det bliver bare tit de store linjer der tegnes op, og så kommer budskabet ikke altid helt udover rampen, når vores indgroede vaner og begreber dominerer opfattelsen af sundhed.

Hvad gør jeg når selv ungerne ryster på hovedet?

Vi er nødt til at starte med os selv. Jeg kan jo ikke engang få mine søde børn til at vende deres kost, selvom de går på antibiotika, hoster og hakker, snøfter og snotter og har ondt i led og muskler. Mere c-vitamin, drik den her helt friske nylavede kyllinge-suppe, der er rig på alt det din krop, knogler og led har brug for til at hele. Spis disse grøntsager, og sørg for at få ekstra fokus på hvad der kommer i munden. Din tarmflora, der lige nu er bombet tilbage pga. antibiotika-kuren, skal opbygges igen, så dit immunforsvar kommer tilbage. Øhhh nej tak, jeg nøjes med noget pasta, og drikker min sodavand osv. Jeg er så fokuseret på ikke at påtvinge andre min livsstil, men det ér frustrerende når man ved man kan hjælpe.

Kunne man dykke dybere og kigge bredere?

Og det fører mig tilbage til både lorte-historien, men også de to linjer jeg skrev om bæredygtigt landbrug i starten. Hvorfor forebygger vi ikke bedre, og undgår de dyre og omstændige konsekvenser der ér bevist kommer som resultat af de ting vi gør nu?
Hvorfor lægger forskere ikke 2+2 sammen når der kommer fantastiske resultater ud af fækalie-transplantation? Måske kan man påvirke tarmflora på en anden måde end ved transplantation. Måske kan man kigge på HVAD der skaber en tarmflora. Hvordan ser den typiske danske diæt ud. Hvad betyder dét for tarmfloraen, osv. osv.

Det altid vigtige spørgsmål vi skal stille os selv

Hvorfor finder vi ikke selv ud af hvordan vi som sundt samfund opnår en sund tarmflora ved at spise rigtige fødevarer. Produceret bæredygtigt og på en måde så vi ikke slider på planetens ressourcer. Det hele hænger sammen et eller andet sted, men det er os som forbrugere der skal vende skuden. Vi kan kun starte med at tage udgangspunkt i os selv og stille os et seriøst spørgsmål, om hvad det egentlig er der er vigtigt her i vores liv.
Lav noget du elsker. Omgiv dig med mennesker der giver dig noget positivt, og sørg for at du er sund og rask, så du i så lang tid som muligt kan leve på dén måde og være der for din familie og dem du elsker?

Hvad er vigtigere??? Jeg lytter gerne 🙂

Slutter lige med et citat af en klog mand, Albert Einstein:

‘Der findes intet mere sikkert tegn på sindssyge,
end at gøre det samme om og om igen og så forvente,
at resultatet hver gang er anderledes.’

Go’ søndag 🙂