Derfor er gluten ikke kun skidt for glutenallergikere

Jo mere jeg lytter og læser, jo mere bliver min opmærksomhed på ja… vores tarmsystem skærpet. Og det giver bare mere og mere mening. At det vi putter ind i systemet har afgørende betydning for hvordan vi har det, og at tarmen er det primære distributionsled. Det handler ikke bare om vægt. Vægten er faktisk det mindste issue, fordi man på rigtig kost (rigtig kost forstået som ikke forarbejde fødevarer) naturligt vil regulerer og have en vægt der matcher ens kropstype. Det er også derfor man på kun 2 uger vil se kæmpe fremskridt, hvis man benytter de principper jeg skriver om herinde.

Kroppen husker at forsvare sig mod alt der ikke gavner

Når vi putter noget ind i munden begynder en masse processer, der skal hjælpe med at få det optimale ud af hvad det nu er vi putter ind. Er der noget kroppen fanger som ikke-optimalt reagerer kroppen, med at sætte forsvarssystemerne igang. Fuldstændigt som hvis vi bliver smittet med forkølelse eller andet. Kroppen aktiverer de antistoffer der tidligere er brugt til at bekæmpe tilbagevendende betændelsestilstande.
Kommer der noget nyt og ukendt udpeges en B-celle til at tage sig af problemet. B-cellen udvikler de nødvendige antistoffer, der så via blodet transporteres rundt for at bekæmpe problemet.
Når problemet er bekæmpet forsvinder antistofferne, men B-cellen bliver i tilfælde af at problemet kommer igen, så husker B-cellen at der skal laves antistoffer… sådan meget pædagogisk forklaret.

Gluten kan ikke fordøjes, ødelægger tarmen og baner vej for dårligdomme

Det er samme princip når man vaccineres. Der sprøjtes et koncentrat af ‘sygdommen’ ind og kroppen aktiverer sit forsvar, og husker efterfølgende hvad der skal gøres hvis sygdommen kommer igen.
Én ting er sygdomme vi kender som forkølelse, men kroppen aktiverer også et forsvar mod f.eks. rygning og dårlig kost. Kulhydrater er igen en stor synder da de forårsager store udsving i blodsukkerniveauet og dermed belaster systemet. Gluten er et protein som kroppen slet ikke kan fordøje, og derfor slider gluten i stedet på vores tarmslimhinde og giver en såkaldt utæt tarm, hvilket baner vejen for en helt masse sygdomme. Her snakker vi alt fra ondt i led til diagnoser som Alzheimers, ADHD og kræft!
Hov, ADHD… ja, flere undersøgelser har vist at man ved at sætte børn med ADHD på glutenfri kost, kan ændre adfærd radikalt. Og der er talrige eksempler på sygdomme der er stoppet ved at undgå gluten.
SÅ ud med gluten – det har intet at gøre i vores menneskekrop, det slider kun på vores tarm og åbner en masse huller hvor betændelse kan udvikle sig til alverdens sygdomme.

Derfor er det vigtigt at holde tarmen sund

Normalt er det kun de stoffer, der er gavnlige for kroppen, der optages gennem tarmslimhinden. Er tarmen utæt kan der slippe større molekyler, giftstoffer og ting igennem. Ting som kroppen kan reagere allergisk på. Det kan medføre betændelse og nedbryde tarmslimhinden.
Så der er god grund til at tænke os om en ekstra gang før vi putter noget i munden, og helt basalt tænke ‘hvad er det, det her skal gøre for mig og min krop?’.
Det gode er så at man kan spise rigtig mange ting, der ér gode for tarm, krop og sind, og at det faktisk er ret let at leve sundt og godt. Bare det at glemme idéen om at man skal spise fedtfattigt åbner døren for en masse fantastiske madoplevelser. Og jo mere man kommer i sync med sin krops behov for mad og ikke føler en rutine der hedder mad på helt specifikke tidspunkter, så begynder der at ske gode ting.

Hele denne uge har jeg ikke spist morgenmad, men kun kørt på min powerkaffe, som har været alt nok til at holde mig kørende (og kørende i et ret højt gear hele ugen) indtil frokost… undtagen i går, fredag, hvor jeg kørte uden mad indtil aftensmad kl. 19 uden at have nogensomhelst sult i løbet af dagen. Jeg sad så også i en bil det meste af dagen, men lur mig om andre der gør det samme alligevel spiser på deres rutinemæssige tidspunkter.

Vores krop er hele tiden igang med at hele sig selv – hjælp lige med hva’?

OG… kroppen er fantastik til at helbrede sig selv. Faktisk skal vi nogen gange bare blande os uden om og lade den gøre arbejdet. Det vi skal være opmærksomme på er det daglige, ugentlige, månedlige slid på kroppen. Hvad udsætter vi kroppen for som tvinger den til at forsvare i stedet for at optimere? Det er kost… motion kan både hjælpe, men også ødelægge. Overtræner man, stresser man kroppen, hvilket belaster immunforsvaret, men tilpas træning gør at musklerne producerer myokiner, hvoraf nogle har en direkte antiinflammatorisk effekt.
Der er også masser af mad der bidrager til sund tarmflora, og kan hele en belastet tarmslimhinde.
Kan henvise til denne artikel der handler om antiinflammatorisk kost. Som det også nævnes i artiklen kan man måle i hvilken grad man har betændelsestilstand i kroppen. Graden af inflammation kan måles i blodet via C-reaktivt protein, der dannes i leveren ved inflammation i kroppen.

Hvad udsætter du kroppen for og hvor kan du optimere?

Måske er den vigtigste indsigt at sygdom ikke kun er noget der kommer udefra, som når vi bliver smittet med en forkølelse. Sygdom opstår dér hvor vi gentagne gange belaster vores system. Og det er ikke kun krop, men også hjerne, der påvirkes af de valg vi tager når vi putter ting ind i systemet. Vores tarmsystem er hele distributionen og skal holdes fin og stærk, så der ikke lukkes op for alle mulige smutveje til dårligdomme.
Vores hud er også et kæmpeorgan der belastes gennem forurenet luft, kemikalier i vaskemidler, cremer, deo, parfume, shampo osv. osv. så overvej hvor du kan gøre det lettere for din krop, så kroppen kan fungere så optimalt som muligt og gøre dig glad.

Vi kan en masse og kroppen kan tåle virkelig meget… men ikke over længere tid. Med få lette valg kan du optimere og køre bedre og længere.

Rigtig god glutenfri weekend 😉

Får du søvn nok og er din søvn god nok?

Der er mange faktorer der spiller ind i forhold til vægttab. Søvn er en ofte undervurderet faktor, men ikke desto mindre er det vigtigt at tage søvn alvorligt. Mange af os bruger manglende søvn som udtryk for vores utrolige aktivitetsniveau og produktivitet, men faktisk kan manglende søvn være direkte ødelæggende for produktivitet.

Sammenhæng mellem manglende søvn og livsstilssygdomme

Matthew Walker, Director of the Center for Human Sleep Science at the University of California, Berkeley har lavet flere studier, der endvidere påviser sammenhæng mellem manglende søvn og alle de livsstilssygdomme jeg også har skrevet om på denne blog. Fedme, diabetes type 2, demens, alzheimers osv. osv.
I ét studie påvises det at voksne over 45 (yep så er man voksen) som sover mindre end 6 timer om natten har en 200% større risiko for at få blodpropper eller hjerteanfald.

Derfor har kroppen brug for længere perioders hvile

Hvorfor er søvn SÅ vigtigt? Det er som med mange af de andre faktorer vi kan stresse vores krop med. Kroppen bruger søvnen til at hele og helbrede, ved at sætte alle de mange processer i både krop og sind i ro. Fratager vi kroppen dette helbredende vindues svækker vi vores immunsystem. Så er kroppen mere modtagelig for påvirkninger og det er på den måde en negativ spiral, der igen medfører andre hormonelle forstyrrelser, bl.a. at kroppen holder på fedtet i stedet for at forbrænde osv.

SÅ… vi skal ikke bare sove nok, vi skal også sove godt.

Mellem 7-9 timer anbefales, men hvordan ved vi vi rent faktisk sover nok og godt nok? Jeg bruger min iPhones sengetidsfunktion, der påminder mig kl. 22:45 om at jeg skal til at gå i seng. Så rammer jeg sengen ca. 23:00 og så vækker telefonen mig blidt kl. 6:30. Det er 7,5 time som jeg synes fungerer for mig.
En overgang testede jeg en app, der endvidere monitorerede hvordan jeg sov. Jeg skulle ha’ telefonen liggende ved hovedpuden og så målte den på bevægelser, lyd mm. og gav en analyse af søvnen.
Jeg aner ikke hvor præcist og hvor god den er, men jeg har droppet den af to årsager. For det første bryder jeg mig ikke om at have min telefon liggende helt tæt på mit hovede når jeg sover. For det andet var søvnanalyserne så nedslående at jeg følte mig helt i underskud fordi jeg havde fået at vide at jeg havde haft en helt uregelmæssig ujævn søvn og reelt kun sovet 3-4 timer ud af de 7,5 jeg havde ligget i sengen 🙂
Næhhh, så vil jeg da hellere føle mig overbevist om at jeg (som jeg også føler) rent faktisk HAR sovet ca. 7,5 timer og være frisk derefter!

Lad være med at sove længe i weekenden

Uha, jeg har altid været god til at sove længe hvis jeg fik muligheden. Bare ligge og trække den til kl. 10 sådan en lørdag morgen. Det gør dog bare at man fucker sit søvnmønster op og skal bruge ugen på at genoprette. Derfor har jeg på det sidste forsøgt at stå tidligt op lørdag morgen. Søndag giver sig selv, da jeg skal op til floorball.
Min vane med at blive længe oppe fredag aften og derfor sove endnu længere lørdag morgen var… netop bare en vane. Og én af dem hvor man lige pludselig stopper op og ser at ens liv har ændret sig og forudsætningerne også er ændrede.
Jeg sad f.eks. og spillede playstation til langt ud på natten. Og sov så længe. For et par uger siden tænkte jeg så ‘hvad nu hvis jeg går i seng til normal tid fredag, og så står tidligt op og spiller playstation’. Det gjorde jeg, og følte jo pludselig jeg fik meget mere ud af dagen, plus at jeg faktisk ikke gad spille så længe netop fordi… man var i gang med at bruge dagen.
Den bedste effekt var dog at mandag morgen ikke var så træg som den ellers kan være. Så tænkt over hvad din ‘gevinst’ er ved at forskyde din weekendsøvn og om man ikke kan gøre de ting man gerne vil i et normalt ‘vågent vindue’.

Så sov godt når I når dertil i aften, sov nok og gi’ den max gas i dine produktive, vågne timer 😉

Livsstilsændringer – hvor starter man?

Hvad går og nager dig, er der noget du gerne vil ændre, men ved ikke hvordan? Hvad er dine mål personligt, arbejdsmæssigt, i dit ægteskab eller forhold, med dine børn, eller med dine kolleger?
Tit og ofte bilder vi os selv ind at løsningen på alt ligger lige om hjørnet. Hvis bare jeg tabte mig et par kilo, hvis bare vi flyttede, hvis bare vi fik mere i løn… eller… når børnene bliver mere selvkørende, når jeg ikke har så travlt på arbejde mere osv. osv.
Hvor er du i dit liv nu, og hvor er det bedst at optimere?

Livshjulet giver overblik over hvor du skal sætte ind

Du kan lave en simpel øvelse med dig selv for at se hvor du skal gøre noget. Tegn en cirkel og del den op i 8 skiver:
Personlig udvikling
Familie, venner og relationer
Dit hjem
Karriere
Økonomi
Fritid/socialt liv
Kost
Fysisk helbred
(Du kan selv tilføje eller ændre kategorier for at det matcher din person bedre).

Giv en score på hvert punkt mellem 0 – 10 og se hvor der er ubalance. Det hænger sammen det hele. Man har alt for travlt på arbejde, giver sig ikke tid til at spise ordentligt og rigtigt, bliver sur, det går ud over relationer, og man får ikke gjort det man skal hjemme for at alt fungerer.
Når du kan se hvor du hænger lidt i bremsen, kan du bedre lave strategier for hvordan du kan rette op, eller optimere.
Du kan også lyve og siger alt er perfekt, men det er faktisk svært… du ved godt hvor der er noget der halter.

Justér på ét punkt og se hvad der sker med resten

Nogen gange er det skræmmende hvor lidt der skal til for at lave store ændringer. Dog er vi ofte underlagt vores vaner, rutiner og overbevisninger, så det er sundt at udfordre sig selv fra tid til anden. Jeg plejer at gøre sådan her, men hvad hvis jeg næste gang gør noget andet?
Bryd vanen. Kør en anden vej på arbejde end du plejer. Lyt til noget andet end radioen når du sidder i din bil, f.eks. korridoren.dk som også nu findes som podcast. Lyt til nogen der har gjort en forskel, og find ud af hvad der har medvirket til deres succes. Vi har allesamme de samme forudsætninger for at skabe succes. Hvis du er en af dem der konstant siger ‘det er også fordi sådan og sådan og sådan…‘ så er det dig, og kun dig, der har besluttet at du ikke selv kan få succes.
Vores gener bestemmer IKKE vore skæbne!!! Du bestemmer selv – prøv at gøre noget anderledes og se hvad der sker. Beslut dig for at stoppe op når vanen og rutinen banker på, og prøv at gøre noget helt andet. Det er skræmmende hvor meget man kan få ud af at ændre små ting.

Skulle det her ikke bare handle om vægttab?

Nej, og jo… men måske er vægten bare det synlige bevis på at der er noget der ikke er som det skal være. Vi bliver ligeglade. Hvorfor skal jeg være slank?
Jeg har altid udfordret mig selv, altid prøvet nyt og andet, men jeg må bare sige at efter jeg har tweaket min kost og mine rutiner ift. at fylde optimalt brændstof på motoren, så er der bare områder hvor jeg rykker sindsygt meget ift. tidligere.
Her forleden blev jeg ringet op af en af mine gode kunder. En rigtig dejlig person, der også er udfordrende, alternativt tænkende og fremadskuende. Hun spurgte som alle andre om jeg havde travlt. Ja… jeg har vildt travlt, og så tøvede jeg. Jeg har travlt fordi jeg selv har sat en masse skibe i søen, vildt travlt med ting jeg selv har tænkt, selv har fundet på. Det er da vildt fedt!!! Er du presset? Nej, fordi jeg vælger selv i hvilket omfang jeg vil lade mig presse. Jeg skruer selv op og ned, men jeg må sige at når jeg lige tager min powerkaffe om morgenen, og ikke andet, så sætter jeg så meget ild til hjernen, at jeg i bilen på vej til arbejde allerede har løst og fundet en plan for de fleste af de opgaver jeg har foran mig.
Jeg kører hele dagen i et sindsygt gear og bliver faktisk mere fysisk træt end træt i hovedet, hvilket er en sær sær fornemmelse jeg lige skal vænne mig til.
Og igen… vaner. Kommer hjem og tænker pyha, nu er jeg træt og har lyst til at smide mig på sofaen, men næhhhh… jeg er faktisk ikke træt, hvad skal jeg læse, skal jeg lave mad, kunne jeg lige…

Vil du drifte eller udvikle?

Se på dig selv som en virksomhed. Du har en rutine og en dagligdag som fungerer. Der er styr på alt, men det er ikke altid sjovt at være på arbejde. At løse de daglige opgaver, så økonomien holder og det hele løber rundt. Vil du drifte eller udvikle? Vil du sørge for at det løber rundt og at det er godt nok, eller vil du udvikle og nå noget mere?
Vi er rigtig gode til at forfalde til drift. At sørge for maskineriet løber rundt og vedligeholde så vi ikke går ned. Hvorfor ikke kigge frem, optimere, justere og løfte det hele til lidt mere end at det bare er ‘godt nok’?
Vi bestemmer selv hvad vi vil, men sidste ord her på sådan en søndag er så bare… hvad bestemmer DU dig for at gøre, lige nu, fra i morgen, og HVORFOR?

Gå ud og gør en forskel… fordi du kan, der er ingen der kan forhindre dig!!!

Go’ søndag 🙂

 

Mere tarmflora

Så er det søndag. Og for mit vedkommende startede dagen kl. 7.00 hvor jeg stod op for at tage til den ugentlige floorball-kamp. I dag skulle jeg endvidere lave en lille test på mig selv. Jeg ville se om jeg kunne spille 2 timer på ren fedtforbrænding. Så efter aftensmaden i går spiste jeg ikke mere. Derfor var der gået over 12 timer da jeg stod op, og jeg kan derfor formode jeg var i ketose, altså at kroppen bruger fedt som brændstof.
For at få endnu mere fedt til at bruge til træningen, lavede jeg en sindsyg powerkaffe. Hold fast, bryggede en stærk kaffe og lidt mere end en normal kaffe kop. Så en stor teskefuld smør OG en ligeså stor teskefuld kokosolie.
Ned i kaffen og så en stavblender. Det blev en fed cremet og superlækker kaffeoplevelse (så jeg har lige gjort det igen vel hjemme efter træning).
Så 2 timer med fuld knald på og ikke ét tidspunkt følte jeg at jeg manglede energi – så det er formodentlig min nye søndagsprocedure, for lige at sætte ekstra knald på fedtforbrænding… og så på en søndag 🙂

FitFat er ikke bare vægttab, men generel sundhed for hele kroppen inklusiv hovedet

Jeg har på det sidste læst og lyttet meget til teorierne omkring sammenhængen mellem tarmflora og vores generelle sundhed. Der er faktisk lavet en del studier i Danmark, der bidrager til den generelle viden, at der ér direkte sammenhæng mellem tarmflora og den generelle sundhed.
Der er lavet flere forsøg med fækalie-transplantationer (man tager noget… lort fra ét menneske og indfører det i et andet… menneske eller dyr).
Resultaterne er vilde. Indfører man tarmflora fra en overvægtig person til en slank person kan den slanke efterfølgende blive fed.
SÅ… vi er hvad vi spiser og derfor er det ikke kun i vægttabs-øjemed det kan være smart at kigge på sin kost.
De generelle kostråd siger mindre sukker og kulhydrater, mere grønt, frugt, fuldkorn og fibre. Jeg siger start med helt at fjerne sukker, kulhydrat og stivelse og eksperimentér efterfølgende med hvad forskellige fødevarer gør ved dig. Sukker synes jeg dog bare man skal glemme alt om, medmindre det er brugt til at gære god vin på – i så fald er det fermenteret og ganske fint for tarmen 🙂

Er vi virkelig klar til at lade os medicinere fremfor bare at spise os sunde?

Jeg faldt over et par artikler i Politiken omkring de danske studier i tarmflora. Der udtaler overlæger sig om hvordan man faktisk kan spise sig fra type 2 diabetes. Det var dejligt at se dét omtalt som ny viden, men det er jo viden vi alle skal ha’, så jeg kan da kun bidrage med at sprede budskabet… DIN KOST HÆNGER SAMMEN MED DIT HELBRED!!!
Det jeg så synes var skræmmende var følgende udtalelse fra formanden for landets diabeteslæger i Dansk Endokrinologisk Selskab, overlæge, professor Troels Krarup Hansen. Link til artiklen her.

»Men desværre viser det sig ofte at være meget vanskeligt for patienterne efter årtier at ændre den livsstil, der har medført sygdommen. Vi elsker ikke medicin, men vi er realister. Den erfarne diabeteslæge ved, at medicin ofte bliver nødvendigt, da de store kostomlægninger er meget svære at fastholde«.

Tænk at virkeligheden rent faktisk er den at vi hellere vil lade os medicinere end at lave vores kost og livsstil om. Omvendt må man da sige at det giver god berettigelse til udtrykket livsstilssygdom. Man magter ikke at ændre det man ved er rigtig rigtig skidt for en, og vælger en uvis vej mod… mod hvad? Helbredelse eller bare at holde sygdommen lidt ‘fra livet’ i en periode. Hvad ville du gøre, og hvad gør du hvis du bliver konfronteret med at du skal medicineres for en sygdom? Vil du give den et skud med kosten, eller blot følge lægens råd?
I artiklen sige de 48 timer til at ændre tarmfloraen, og at de fleste ændrer livsstil umiddelbart efter at ha’ fået konstateret diabetes 2, men at de falder tilbage til den tidligere livsstil efter et stykke tid. Det kan jeg simpelthen ikke forstå?!?

Antibiotika udrydder de gode bakterier i tarmfloraen

I vores jagt på sundhed, eller kamp mod sygdom, er medicinering en almen accepteret ting, og jo, der er da sikkert ting hvor vi er nødt til at medicinere. Antibiotika er en af de helt populære medicineringer, men vi bruger det også for meget og for uhensigtsmæssigt. En slem forkølelse vil uden medicinering måske tage 7 dage, med en antibiotikakur måske 6 dage. 6 dage hvor man udrydder alle gode bakterier i tarmfloraen, og dermed gør systemet sårbart overfor andre betændelsestilstabde og dermed sygdomme.
Er man tvunget til en antibiotikakur, skal man sørge for at få genoprettet tarmfloraen med ordentlig kost, gerne fermenteret mad (kimchi) og evt. mælkesyrebakterier i pilleform.
Jeg er jo selv på to slags piller for mit genetisk bestemte forhøjede kolesteroltal. Så må jeg forholde mig til teorierne omkring følgevirkninger af dét og se hvad jeg selv kan skrue på. Én af de teorier der er omkring følgevirkning af statiner (kolesterolmedicin) er risiko for demens og Alzheimers. Jeg er derfor endnu mere optaget af at fodre mit system med de ting, der har gavnlig indvirkning på hele kroppens sundhed. Så alt jeg putter i min krop, gør jeg af en grund. DERFOR fodrer jeg også hjernen med fedt fremfor sukker, og undgår kulhydrat det dét sløver systemet. Jeg har efter omlægning kun oplevet fordele – ingen ulemper. Jeg føler mig mere frisk, langt mere skarp i hjernen og nu også overbevist om at man kan køre længere fysisk aktivitet kun på fedtforbrænding.

Jeg spiser når jeg er sulten, tæller ikke kalorier, og træner fordi det er sjovt!

Go’ søndag, og gør dig selv en tjeneste at prøve powerkaffen en morgen. Kun kaffe og så på arbejde, se om din hjerne blir’ glad 🙂