Mere tarmflora

Så er det søndag. Og for mit vedkommende startede dagen kl. 7.00 hvor jeg stod op for at tage til den ugentlige floorball-kamp. I dag skulle jeg endvidere lave en lille test på mig selv. Jeg ville se om jeg kunne spille 2 timer på ren fedtforbrænding. Så efter aftensmaden i går spiste jeg ikke mere. Derfor var der gået over 12 timer da jeg stod op, og jeg kan derfor formode jeg var i ketose, altså at kroppen bruger fedt som brændstof.
For at få endnu mere fedt til at bruge til træningen, lavede jeg en sindsyg powerkaffe. Hold fast, bryggede en stærk kaffe og lidt mere end en normal kaffe kop. Så en stor teskefuld smør OG en ligeså stor teskefuld kokosolie.
Ned i kaffen og så en stavblender. Det blev en fed cremet og superlækker kaffeoplevelse (så jeg har lige gjort det igen vel hjemme efter træning).
Så 2 timer med fuld knald på og ikke ét tidspunkt følte jeg at jeg manglede energi – så det er formodentlig min nye søndagsprocedure, for lige at sætte ekstra knald på fedtforbrænding… og så på en søndag 🙂

FitFat er ikke bare vægttab, men generel sundhed for hele kroppen inklusiv hovedet

Jeg har på det sidste læst og lyttet meget til teorierne omkring sammenhængen mellem tarmflora og vores generelle sundhed. Der er faktisk lavet en del studier i Danmark, der bidrager til den generelle viden, at der ér direkte sammenhæng mellem tarmflora og den generelle sundhed.
Der er lavet flere forsøg med fækalie-transplantationer (man tager noget… lort fra ét menneske og indfører det i et andet… menneske eller dyr).
Resultaterne er vilde. Indfører man tarmflora fra en overvægtig person til en slank person kan den slanke efterfølgende blive fed.
SÅ… vi er hvad vi spiser og derfor er det ikke kun i vægttabs-øjemed det kan være smart at kigge på sin kost.
De generelle kostråd siger mindre sukker og kulhydrater, mere grønt, frugt, fuldkorn og fibre. Jeg siger start med helt at fjerne sukker, kulhydrat og stivelse og eksperimentér efterfølgende med hvad forskellige fødevarer gør ved dig. Sukker synes jeg dog bare man skal glemme alt om, medmindre det er brugt til at gære god vin på – i så fald er det fermenteret og ganske fint for tarmen 🙂

Er vi virkelig klar til at lade os medicinere fremfor bare at spise os sunde?

Jeg faldt over et par artikler i Politiken omkring de danske studier i tarmflora. Der udtaler overlæger sig om hvordan man faktisk kan spise sig fra type 2 diabetes. Det var dejligt at se dét omtalt som ny viden, men det er jo viden vi alle skal ha’, så jeg kan da kun bidrage med at sprede budskabet… DIN KOST HÆNGER SAMMEN MED DIT HELBRED!!!
Det jeg så synes var skræmmende var følgende udtalelse fra formanden for landets diabeteslæger i Dansk Endokrinologisk Selskab, overlæge, professor Troels Krarup Hansen. Link til artiklen her.

»Men desværre viser det sig ofte at være meget vanskeligt for patienterne efter årtier at ændre den livsstil, der har medført sygdommen. Vi elsker ikke medicin, men vi er realister. Den erfarne diabeteslæge ved, at medicin ofte bliver nødvendigt, da de store kostomlægninger er meget svære at fastholde«.

Tænk at virkeligheden rent faktisk er den at vi hellere vil lade os medicinere end at lave vores kost og livsstil om. Omvendt må man da sige at det giver god berettigelse til udtrykket livsstilssygdom. Man magter ikke at ændre det man ved er rigtig rigtig skidt for en, og vælger en uvis vej mod… mod hvad? Helbredelse eller bare at holde sygdommen lidt ‘fra livet’ i en periode. Hvad ville du gøre, og hvad gør du hvis du bliver konfronteret med at du skal medicineres for en sygdom? Vil du give den et skud med kosten, eller blot følge lægens råd?
I artiklen sige de 48 timer til at ændre tarmfloraen, og at de fleste ændrer livsstil umiddelbart efter at ha’ fået konstateret diabetes 2, men at de falder tilbage til den tidligere livsstil efter et stykke tid. Det kan jeg simpelthen ikke forstå?!?

Antibiotika udrydder de gode bakterier i tarmfloraen

I vores jagt på sundhed, eller kamp mod sygdom, er medicinering en almen accepteret ting, og jo, der er da sikkert ting hvor vi er nødt til at medicinere. Antibiotika er en af de helt populære medicineringer, men vi bruger det også for meget og for uhensigtsmæssigt. En slem forkølelse vil uden medicinering måske tage 7 dage, med en antibiotikakur måske 6 dage. 6 dage hvor man udrydder alle gode bakterier i tarmfloraen, og dermed gør systemet sårbart overfor andre betændelsestilstabde og dermed sygdomme.
Er man tvunget til en antibiotikakur, skal man sørge for at få genoprettet tarmfloraen med ordentlig kost, gerne fermenteret mad (kimchi) og evt. mælkesyrebakterier i pilleform.
Jeg er jo selv på to slags piller for mit genetisk bestemte forhøjede kolesteroltal. Så må jeg forholde mig til teorierne omkring følgevirkninger af dét og se hvad jeg selv kan skrue på. Én af de teorier der er omkring følgevirkning af statiner (kolesterolmedicin) er risiko for demens og Alzheimers. Jeg er derfor endnu mere optaget af at fodre mit system med de ting, der har gavnlig indvirkning på hele kroppens sundhed. Så alt jeg putter i min krop, gør jeg af en grund. DERFOR fodrer jeg også hjernen med fedt fremfor sukker, og undgår kulhydrat det dét sløver systemet. Jeg har efter omlægning kun oplevet fordele – ingen ulemper. Jeg føler mig mere frisk, langt mere skarp i hjernen og nu også overbevist om at man kan køre længere fysisk aktivitet kun på fedtforbrænding.

Jeg spiser når jeg er sulten, tæller ikke kalorier, og træner fordi det er sjovt!

Go’ søndag, og gør dig selv en tjeneste at prøve powerkaffen en morgen. Kun kaffe og så på arbejde, se om din hjerne blir’ glad 🙂

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.