Derfor er gluten ikke kun skidt for glutenallergikere

Jo mere jeg lytter og læser, jo mere bliver min opmærksomhed på ja… vores tarmsystem skærpet. Og det giver bare mere og mere mening. At det vi putter ind i systemet har afgørende betydning for hvordan vi har det, og at tarmen er det primære distributionsled. Det handler ikke bare om vægt. Vægten er faktisk det mindste issue, fordi man på rigtig kost (rigtig kost forstået som ikke forarbejde fødevarer) naturligt vil regulerer og have en vægt der matcher ens kropstype. Det er også derfor man på kun 2 uger vil se kæmpe fremskridt, hvis man benytter de principper jeg skriver om herinde.

Kroppen husker at forsvare sig mod alt der ikke gavner

Når vi putter noget ind i munden begynder en masse processer, der skal hjælpe med at få det optimale ud af hvad det nu er vi putter ind. Er der noget kroppen fanger som ikke-optimalt reagerer kroppen, med at sætte forsvarssystemerne igang. Fuldstændigt som hvis vi bliver smittet med forkølelse eller andet. Kroppen aktiverer de antistoffer der tidligere er brugt til at bekæmpe tilbagevendende betændelsestilstande.
Kommer der noget nyt og ukendt udpeges en B-celle til at tage sig af problemet. B-cellen udvikler de nødvendige antistoffer, der så via blodet transporteres rundt for at bekæmpe problemet.
Når problemet er bekæmpet forsvinder antistofferne, men B-cellen bliver i tilfælde af at problemet kommer igen, så husker B-cellen at der skal laves antistoffer… sådan meget pædagogisk forklaret.

Gluten kan ikke fordøjes, ødelægger tarmen og baner vej for dårligdomme

Det er samme princip når man vaccineres. Der sprøjtes et koncentrat af ‘sygdommen’ ind og kroppen aktiverer sit forsvar, og husker efterfølgende hvad der skal gøres hvis sygdommen kommer igen.
Én ting er sygdomme vi kender som forkølelse, men kroppen aktiverer også et forsvar mod f.eks. rygning og dårlig kost. Kulhydrater er igen en stor synder da de forårsager store udsving i blodsukkerniveauet og dermed belaster systemet. Gluten er et protein som kroppen slet ikke kan fordøje, og derfor slider gluten i stedet på vores tarmslimhinde og giver en såkaldt utæt tarm, hvilket baner vejen for en helt masse sygdomme. Her snakker vi alt fra ondt i led til diagnoser som Alzheimers, ADHD og kræft!
Hov, ADHD… ja, flere undersøgelser har vist at man ved at sætte børn med ADHD på glutenfri kost, kan ændre adfærd radikalt. Og der er talrige eksempler på sygdomme der er stoppet ved at undgå gluten.
SÅ ud med gluten – det har intet at gøre i vores menneskekrop, det slider kun på vores tarm og åbner en masse huller hvor betændelse kan udvikle sig til alverdens sygdomme.

Derfor er det vigtigt at holde tarmen sund

Normalt er det kun de stoffer, der er gavnlige for kroppen, der optages gennem tarmslimhinden. Er tarmen utæt kan der slippe større molekyler, giftstoffer og ting igennem. Ting som kroppen kan reagere allergisk på. Det kan medføre betændelse og nedbryde tarmslimhinden.
Så der er god grund til at tænke os om en ekstra gang før vi putter noget i munden, og helt basalt tænke ‘hvad er det, det her skal gøre for mig og min krop?’.
Det gode er så at man kan spise rigtig mange ting, der ér gode for tarm, krop og sind, og at det faktisk er ret let at leve sundt og godt. Bare det at glemme idéen om at man skal spise fedtfattigt åbner døren for en masse fantastiske madoplevelser. Og jo mere man kommer i sync med sin krops behov for mad og ikke føler en rutine der hedder mad på helt specifikke tidspunkter, så begynder der at ske gode ting.

Hele denne uge har jeg ikke spist morgenmad, men kun kørt på min powerkaffe, som har været alt nok til at holde mig kørende (og kørende i et ret højt gear hele ugen) indtil frokost… undtagen i går, fredag, hvor jeg kørte uden mad indtil aftensmad kl. 19 uden at have nogensomhelst sult i løbet af dagen. Jeg sad så også i en bil det meste af dagen, men lur mig om andre der gør det samme alligevel spiser på deres rutinemæssige tidspunkter.

Vores krop er hele tiden igang med at hele sig selv – hjælp lige med hva’?

OG… kroppen er fantastik til at helbrede sig selv. Faktisk skal vi nogen gange bare blande os uden om og lade den gøre arbejdet. Det vi skal være opmærksomme på er det daglige, ugentlige, månedlige slid på kroppen. Hvad udsætter vi kroppen for som tvinger den til at forsvare i stedet for at optimere? Det er kost… motion kan både hjælpe, men også ødelægge. Overtræner man, stresser man kroppen, hvilket belaster immunforsvaret, men tilpas træning gør at musklerne producerer myokiner, hvoraf nogle har en direkte antiinflammatorisk effekt.
Der er også masser af mad der bidrager til sund tarmflora, og kan hele en belastet tarmslimhinde.
Kan henvise til denne artikel der handler om antiinflammatorisk kost. Som det også nævnes i artiklen kan man måle i hvilken grad man har betændelsestilstand i kroppen. Graden af inflammation kan måles i blodet via C-reaktivt protein, der dannes i leveren ved inflammation i kroppen.

Hvad udsætter du kroppen for og hvor kan du optimere?

Måske er den vigtigste indsigt at sygdom ikke kun er noget der kommer udefra, som når vi bliver smittet med en forkølelse. Sygdom opstår dér hvor vi gentagne gange belaster vores system. Og det er ikke kun krop, men også hjerne, der påvirkes af de valg vi tager når vi putter ting ind i systemet. Vores tarmsystem er hele distributionen og skal holdes fin og stærk, så der ikke lukkes op for alle mulige smutveje til dårligdomme.
Vores hud er også et kæmpeorgan der belastes gennem forurenet luft, kemikalier i vaskemidler, cremer, deo, parfume, shampo osv. osv. så overvej hvor du kan gøre det lettere for din krop, så kroppen kan fungere så optimalt som muligt og gøre dig glad.

Vi kan en masse og kroppen kan tåle virkelig meget… men ikke over længere tid. Med få lette valg kan du optimere og køre bedre og længere.

Rigtig god glutenfri weekend 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *