Bliv syg og få skiftet lortet!

Så står den igen på tarmflora og fækalietransplantation. Sikke noget lort! At vores tarmflora har direkte indvirkning på hvordan vores krop fungerer, er tidligere skrevet her. Har på DR1 hørt et indslag om en kvinde der fik en succesfuld operation, og igen tænker jeg. Hvorfor ikke forebygge i stedet for at helbrede?

Pludselig ser man det overalt

I kender det godt… det her med at man lægger mere mærke til det der fylder i ens bevidsthed. Er man gravid ser man barnevogne overalt. Skal man købe ny bil ser man overalt dén bil man påtænker at købe.
Jeg synes jeg konstant rammer ting, der råber ad mig i forhold til hvordan vi forvalter os selv og vores sundhed.
Forleden havde jeg en del timer i bil og jeg havde ikke lige fået lavet en ny podcast playliste. Det betød jeg startede på P3 hvor de i nyhederne fortalt at over 50% af den danske befolkning nu er overvægtige og at der for politisk hold kræves inputs til hvordan vi får vendt den udvikling der lige nu trækker os i samme sundhedsmæssige retning som f.eks. USA.
Der var også en historie om hvordan vi ved at omlægge landbrug, så man veksler mellem afgrøder, græsning mm., kunne reducere udsivning af giftstoffer markant og få et mere bæredygtigt landbrug.

En historie om en kvinde der var syg og blev rask

Da nyhederne blev afløst af musik i rotation og alt for overgearede studieværter, slog den gamle mand her over på P1 for at søge ro og fordybelse. Her var der et indslag om fækalietransplantation, som jeg tidligere har berørt her i bloggen. Historien omhandlede en typisk dansk kvinde, der var blevet diagnostiseret med irriteret tyktarm og var blevet dømt til førtidspension pga. dette.
Hun havde så selv hørt om fækalietransplantation, og sagde til læge og myndigheder at hun ville forsøge sig med det, hvortil hun havde fået en hånlig reaktion om at det kunne hun jo bare prøve.

12 forskellige afføringsopløsninger på 14 dage

Nå, kort historie endnu kortere – hun tager til England og får foretaget operationen, og resultatet er så godt at hendes diagnose forsvinder og hun vender tilbage til arbejdsmarkedet. Selve operationen omfattede 12 forskellige typer afføringsopløsninger, der gives gennem endetarmen over 14 dage. Det der sker er at man indfører en helt ny tarmflora, der erstatter ens egen, og at alle de nye typer bakterier sørger for at ens system arbejder bedre end den tarmflora man havde før.

Vil du spise en pille med afføring?

Denne type operation er ikke noget der tilbydes i Danmark som standard, men der laves div. forsøg og resultaterne er så positive at der også forskes i at lave piller med afføring, der så kan påvirke ens tarmflora. Udfordringen er at man ikke har overblik over de mange mange millioner typer bakterier, der findes i vores tarmflora, så man ved reelt ikke hvordan vi reagerer. Der er lavet forsøg med mus hvor man kan se at ting som fedme og sindslidelser også kan følge med fra fæcesdonoren(?) til patienten, og det er jo ikke altid optimalt.

Helbred fremfor at forebygge

Er det ikke fantastisk at vi ved at ændre tarmfloraen kan ændre ting som kroniske sygdomme, sindslidelser og livsstilssygdomme? Og at vi hvis alt andet glipper, bare kan få skiftet lortet og indført noget nyt godt lort?
Så kan vi jo fortsætte at leve som vi gør og blive repareret når det går galt. For det er de mere end 50% overvægtige jo en rimelig god indikator på at det gør. Og mens politikerne sætter gang i store tiltag for at vende udviklingen og øge sundheden, bliver vi ved med at følge dogmer fra 70′ 80′ og 90’erne om at vi skal følge en fedtfattig kost og spise masser af fuldkorn.

Kunne man gøre noget andet?

Jeg har et princip jeg altid følger. Det hedder ‘hvis noget ikke virker – så gør noget andet’, det er ret simpelt, men også ret effektivt. Nu er jeg som person et mikrosamfund og ved at man ikke blot kan overføre et sådant princip. Dog tænker jeg at vi som samfund i Danmark faktisk har mulighed for at gøre noget og hurtigt få tag i befolkningen. Og jeg ser i min indsporede optik også flere og flere tegn på at vi ér ved at få øjnene op for at man KAN gøre noget ved sig selv og sin egen sundhed, gennem fokus på kost og motion. Det bliver bare tit de store linjer der tegnes op, og så kommer budskabet ikke altid helt udover rampen, når vores indgroede vaner og begreber dominerer opfattelsen af sundhed.

Hvad gør jeg når selv ungerne ryster på hovedet?

Vi er nødt til at starte med os selv. Jeg kan jo ikke engang få mine søde børn til at vende deres kost, selvom de går på antibiotika, hoster og hakker, snøfter og snotter og har ondt i led og muskler. Mere c-vitamin, drik den her helt friske nylavede kyllinge-suppe, der er rig på alt det din krop, knogler og led har brug for til at hele. Spis disse grøntsager, og sørg for at få ekstra fokus på hvad der kommer i munden. Din tarmflora, der lige nu er bombet tilbage pga. antibiotika-kuren, skal opbygges igen, så dit immunforsvar kommer tilbage. Øhhh nej tak, jeg nøjes med noget pasta, og drikker min sodavand osv. Jeg er så fokuseret på ikke at påtvinge andre min livsstil, men det ér frustrerende når man ved man kan hjælpe.

Kunne man dykke dybere og kigge bredere?

Og det fører mig tilbage til både lorte-historien, men også de to linjer jeg skrev om bæredygtigt landbrug i starten. Hvorfor forebygger vi ikke bedre, og undgår de dyre og omstændige konsekvenser der ér bevist kommer som resultat af de ting vi gør nu?
Hvorfor lægger forskere ikke 2+2 sammen når der kommer fantastiske resultater ud af fækalie-transplantation? Måske kan man påvirke tarmflora på en anden måde end ved transplantation. Måske kan man kigge på HVAD der skaber en tarmflora. Hvordan ser den typiske danske diæt ud. Hvad betyder dét for tarmfloraen, osv. osv.

Det altid vigtige spørgsmål vi skal stille os selv

Hvorfor finder vi ikke selv ud af hvordan vi som sundt samfund opnår en sund tarmflora ved at spise rigtige fødevarer. Produceret bæredygtigt og på en måde så vi ikke slider på planetens ressourcer. Det hele hænger sammen et eller andet sted, men det er os som forbrugere der skal vende skuden. Vi kan kun starte med at tage udgangspunkt i os selv og stille os et seriøst spørgsmål, om hvad det egentlig er der er vigtigt her i vores liv.
Lav noget du elsker. Omgiv dig med mennesker der giver dig noget positivt, og sørg for at du er sund og rask, så du i så lang tid som muligt kan leve på dén måde og være der for din familie og dem du elsker?

Hvad er vigtigere??? Jeg lytter gerne 🙂

Slutter lige med et citat af en klog mand, Albert Einstein:

‘Der findes intet mere sikkert tegn på sindssyge,
end at gøre det samme om og om igen og så forvente,
at resultatet hver gang er anderledes.’

Go’ søndag 🙂

 

 

En uge i junkfoodens moderland

Beklager sidste uges manglende indlæg, men jeg røg på en tur til Austin, Texas i USA – junkfoodens moderland. Og dét gav jo selvsagt en del udfordringer, når man ikke selv lavede mad og udelukkende spiste ude.
Jeg var kommet med på et afbud til den store festival SouthBySouthWest som er et kæmpearrangement med flere spor som film, tv, comedy, interactive, music osv. osv.
Først var der lige en flyvetur med tre ben. Aalborg – Amsterdam, Amsterdam – Minneapolis, Minneapolis – Austin. På den lange tur fra Amsterdam til Minneapolis tjekkede jeg menukortet, der bød på tre valgmuligheder. Almindelig, vegetar og så en Cesar’s Salad som ekstra option.
Da jeg bad om salaten havde de den selvfølgelig ikke, så jeg tog kylling med ris og sagde nej tak til brød. Takkede også nej til snack-box og til croissant og is lige før vi landede, hvilket stewardessen nægtede at tro på – ‘man SKAL ha’ is når man flyver’ sagde hun, men lykkedes ikke at overbevise mig.

Motion og masser af skridt

Med en tidsforskel på 7 timer sprang jeg i princippet en nat over og holdt ud til kl. 23 lokal tid, hvor jeg gik i seng og fik 8 gode timer og var superfrisk næste morgen. Løb en tiltrængt tur efter de mange stillesiddende timer i fly, og så var kongrescentret i gå afstand fra vores airbnb-hus, hvilket betød at vi dagligt gik omkring 20.000 skridt.
Jetlag ramte aldrig. Vi var to afsted fra mit firma, og havde en mere til at bo i huset. Vi havde fået et medlemskort til det lokale fitness-center Golds Gym, så dér løb vi ned to gange i løbet af ugen og fik trænet hele kroppen. Så motion fik vi masser af, hvilket tit kan blive nedprioriteret når man er på farten.

Søvn og dehydrering

Søvn fik vi også nok af. Trods festlige fristelser og masser af fri bar i de omkringliggende lounges der var tilknyttet festivalen
var vi godt trætte efter de lange dage, og kom stort set altid i seng inden midnat og sov til ca. 8 hver morgen.
Der var dog én dag hvor vi både fik lidt mere indenfor vesten og kom senere i seng end midnat. Jeg havde misset en vigtig detalje. At man kunne få drikke-vand fra en dispenser i køleskabet (selvfølgelig). Vandet fra hanen kunne man ikke drikke. Så hjem sent og helt dehydreret og så i seng. Vågnede med en let hovedpine, der tog til.

Bulletproof coffee

Heldigvis mødte der mig et dejligt syn da vi gik ned mod kongrescentret. Der var opstillet et område med telte og stande og det velkendte navn Bulletproof sprang mig i øjnene. Bulletproof er Dave Aspreys koncept omkring sundhed, hvor kaffe med smør og mct-olie er en af grundpillerne. Altså det der svarer til min powerkaffe.
jeg fløj hen til standen hvor de skænkede kaffen, og smagte. Den smagte fuldstændig som min egen, og dét var tiltrængt. Jeg tog to af de små kopper, og forklarede den søde bar-pige at jeg drak det hver dag og udemærket kendte til Dave Asprey.
Hun fortalte at han ville komme forbi senere, så jeg lovede at komme tilbage. Dét gjorde jeg og fik lavet dette lille interview, hvor Dave fortæller om fordelene ved at putte smør og olie i kaffen.

Duftterapi i oxygenbaren

Inden vi fortsatte vores færd, testede vi lige nogle af de andre ting i Bulletproof-teltet. Der var en Oxygen-bar, hvor man kunne sidde med plastikslanger i næsen og indhalere oxygen med forskellige terapeutiske dufte. Lavendel, Zen, og nogle andre jeg ikke lige kan huske. Det skulle både detoxe ens blod, øge blodcirkulation og meget mere – det var ganske behageligt at slappe af med de svage dufte, og hovedpinen begyndte at slippe.

Good vibes og massage

Efter duftterapi, prøvede vi nogle vibrerende plader. Det var ca. en kvadratmeters plade man stod på og som så vibrerede og gik lige i hele kroppen. Alt efter hvordan man stod, bøjede sig, sad på hug osv., så ramte vibrationerne forskelligt. Det var sindsygt godt og min hovedpine forsvandt efter ca. 10 sekunder på pladen. Så blev vi rystet godt igennem i ca. 5 minutter og gik så over til en omgang massage i solen. Der stod 4 massører og æltede folk, så 20 minutter dér, så havde vi også fået nok sundhed dén dag.

Fantastiske madoplevelser trods junk-food overalt

Kosten var den største udfordring, men jeg havde besluttet at tage det som det kom. Mit eneste krav til dem jeg gik med var bare at jeg ikke gad junk-food. Det gjorde de heller ikke, så dér var vi enige. Det lykkedes et par gange at undgå kulhydrater helt ved at fravælge brødet til burgeren, pommesfrites til bøffen osv. Den første dag gik jeg dog all in på noget supergodt mexicansk mad vi fik ved en af de mange foodtrucks der stod overalt.
Det smagte sindsygt godt og jeg kværnede en hel kurv tortillachips med god guacamole og fik verdens bedste taco til. Efterfølgende så jeg det var glutenfri chips og brød, så jeg blev jo nærmest helt lyksalig. Det smagte fantastisk.

The all-american breakfast

Et par morgener spiste vi på en rigtig amerikansk diner. Dér gik jeg efter den største omelet – en Philly Cheese Steak Omelet. Altså steak i en omelet på 3 æg. Jeg frabad mig hashbrowns og brød og bad om ekstra bacon, hvortil den helt perfekte servitrice svarede på sit drevne texanske ‘Oh… u tryin’ to do the loooowcarb thing honey’ hvortil jeg kun kunne svare ‘yes mam – I am!’

Brasilian Steakhouse for the win

Ellers spiste jeg kun når jeg var sulten, så sprang ofte et måltid over, for at blive sulten før aftenerne, hvor vi tit spiste sent. Sidste aften gik vi på brasiliansk steakhouse. Det var intet mindre end paradis for sådan en som mig. En kæmpe salatbar til fri rådighed, og så et skilt med en rød og en grøn side. Lå den grønne opad kom tjenerne med hver deres spyd med alt muligt forskelligt kød og så fik man bare alt man kunne æde.

Den typiske fejl man laver sådanne steder er jo at man selvom man ikke behøver, læsser godt med kulhydrater på tallerkenen. Der var kartoffelmos, ris, pasta, stegte kartofler mm., men jeg læssede grillede pebre, champignoner, broccoli, squash osv. i moderate mængder, og så åd jeg så meget kød at der skulle en god lang gåtur til efterfølgende for at systemet kom i balance igen. Jeg var heller ikke sulten før langt op ad dagen, den næste dag, hvor flyveturen hjem ventede.

Home sweet home

Dén tur gik fint, da det jo svarede til at være ‘nat’, så jeg spiste egentlig ikke så meget og sprang et par måltider over, så jeg var sulten da jeg kom hjem til egne kødgryder og fik et solidt måltid mad. Holdt mig vågen til kl. 22 lokal dansk tid og gik i seng. Sov som en sten, stod op kl. 5.30 og kørte til møde kl. 7.00 og oplevede ikke jetlag her heller.

I dag sov jeg så til laaaaaangt op på formiddagen. Ingen floorball, så ingen grund til at stille uret. Nu skal jeg ud at gå en lang tur i den kolde danske vinterluft, og så er vi helt tilbage i den danske døgnrytme, når jeg vågner ved 6 tiden i morgen tidlig 🙂

Rigtig god søndag derude!

Er morgenmad det vigtigste måltid på dagen?

Er sætningen ‘morgenmaden er det vigtigste måltid på dagen’, det sammen som ‘breakfast is the most important meal during the day’? Morgenmad indikerer ligesom at det er mad man spiser om morgenen, men ordet breakfast betyder jo direkte oversat ‘bryd fasten’ og giver meget meget mere mening end morgenmad. Så test hvornår det er optimalt for di at bryde fasten.

De normale rutiner

Når vi går i seng om aftenen starter vi den faste og de processer der er så vigtige for at holde vores system på toppen. Kroppen bliver afgiftet og restitueres, hjernen får ro og gøres klar til næste dags opgaver osv. osv. Når vi vågner udskilles giftstofferne i urin og afføring, og kroppen er klar til kamp. Det er supervigtigt at starte morgenen med et stort glas vand for at re-hydrere, men er det vigtigt at spise?
Jeg har tidligere altid startet dagen med en portion et eller andet til morgenmad, eller et par skiver rugbrød med ost til kaffen. Så har jeg typisk spist noget op ad formiddagen, frokost ved middagstid, noget om eftermiddagen, aftensmad og så måske lidt mere henad aftenen. Var rigtig slem til at spise ost og brød en lille time før jeg gik i seng. Dét var ca. hvad min rutine var og hvad jeg følte min krop fortalte mig.

Rutiner i dag

I dag har jeg ikke som sådan en rutine, men min hverdag ser typisk sådan ud. Starter med en halv liter vand med ca. 500-1000mg c-vitamin opløst i. Med vandet tager jeg min multivitaminpille, 2 fiskeoliekapsler, måske lidt ekstra d-vitamin. Så laver jeg min kaffe, der bliver tilsat ca. 1/2 spiseskefuld rigtig smør, og ca. 1/2 spiseskefuld kokosolie. Så kommer der energi til hjernen og kroppen, så man er i gang. Så… ingen morgenmad.
Jeg bliver så typisk sulten ved 12 tiden, hvor jeg på hverdag spiser så meget salat som muligt. Balsamicoeddike, tun, advocado, æg og hytteost, emmentaler med agurk… er blevet afhængig, og måske noget lufttørret skinke.
Drikker et par store glas vand (målet er ca. en liter på arbejde, men kan godt være dårlig til at få det gjort), og max 1-2 kopper kaffe (typisk 1 kop på arbejde eller slet ikke).
Så er jeg ikke sulten før aften. Tit er det først når jeg skal til at lave mad at sulten melder sig, hvilket jo er ret praktisk.
Til aften er det igen hovedpart grøntsager, både stegte, dampede og friske alt efter hvad man har lyst til. Så protein i form af kød, kylling, fisk og ingen kulhydrater.

Ufrivillig faste og en håndfuld mandler om natten

Mit næste forsøg med kosten vil være at skære endnu mere ned på protein, og så tage en enkelt dag om ugen, hvor jeg holder fasten til aftensmad. Det har jeg gjort før, og selvom man så typisk VIL mærke den rigtige sultfornemmelse, så er det også bare dejligt at holde den, og nyde sit aftensmåltid endnu mere.
Skulle i fredags stå vagt ved knægtens efterskolefest, og havde haft en hektisk dag, hvor min frokost blev meget hurtig, og bestod af lidt ost, agurk, skinke. Så til efterskolefest, hvor der var… pizza til alle frivillige, og pølsehorn til natmad. Så jeg tog en ufrivillig(!) faste med to glas vand og en kop halv kop hal-kaffe. Da jeg kom hjem kl. 2 om natten tog jeg en håndfuld mandler og gik i seng.
Vågnede kl. 3 med mega-mavepine, der holdt mig vågen til kl. 6 hvor det slap lidt og lod mig sove 2 timer til jeg skulle op og forberede fødselsdagsfest for datteren.

Op og få gang i systemet

Jeg stod op og havde stadig ondt i mavsen. Tog min halve liter vand med ekstra c-vitamin og magnesium, for at presse systemet. Morgenmad. Kaffe, omelet og masser af kimchi. Dét måtte da få gang i systemet, men det gjorde det ikke rigtig. Først i løbet af dagen slap mavepinen uden nogen voldsom reaktion på nogen måde… hvis I forstår… ingen vilde toilethændelser 🙂
Hvorfor så denne mavepine? Jeg ved det ikke, men tænker det enten var den ufrivillige lidt for ekstreme faste, i et tidsrum hvor jeg ikke normalt ville faste. Har dog også tænkt at den håndfuld mandler, måske var en dårlig måde at bryde fasten på… en dårlig ‘morgenmad’, det var simpelthen ikke nok og næringsmæssigt optimalt for sig selv. Svært at nedbryde og bare for lidt. Så en anden gang tror jeg at selvom det er sent om natten, så vil jeg få noget mere mad, som kan tilfredsstille kroppen, også selv om den skal ind og sove og ha’ gang i en masse andre processer!??

Ikke kødkur og overdrevent indtag af protein

Der er flere der har spurgt mig om det ikke er Atkins-kuren jeg er på… ‘kødkuren’. Det er det ikke. Jeg forsøger primært udfra nogle grundprincipper og arbejder mig videre derfra. Igen er det individuelt hvad der fungerer bedst og skal igen sammenholdes med hvad man ellers gør ift. søvn, væske, motion, stillesiddende eller fysisk arbejde, stressfaktorer osv. osv.
I min optik er det ikke optimalt at gå amok i protein. Et udgangspunkt kunne være at ens protein-kilde (kød, kylling, fisk, æg og vel også ost/hytteost) skal fylde det samme som ens knytnæve. Dvs. hvis jeg spiser et par æg, en halv dåse tun, 4 skiver ost i løbet af dagen, så skal jeg ikke afslutte med en stor steak eller 2 stykker kyllingebryst til aftensmad, så jeg er nok lige høj nok på protein. Til gengæld styrketræner jeg 3-4 gange om ugen, så måske er det fint. Jeg tænker dog at sætte protein-indtaget ned og så hvad der sker. Vi har også talt om at tage nogle flere kødfri dage end hvad vi i forvejen gør, også ift. hele bæredygtighedsperspektivet.

Husk nu at få kroppen med før hovedet overbelastes

Nu står resten af dagen i familiens tegn, hvor vi i går havde fødselsdagsgæster, har vi i dag Sofias rigtig fødselsdag. Dog har jeg fået lov til at prioritere en træning, da ugen har været alt for hektisk, og da jeg ikke har haft tid til at træne fysisk. Jeg kan tydeligt mærke når jeg er i ubalance. Når jeg ikke får lov til at bruge kroppen, men kun skal bruge hovedet. Det gavner ikke, og jo mere man presser hovedet uden at have kroppen med jo dårligere resultater opnår man, og der har ved gud været nogle seriøst irriterende ting på alle mulige fronter, hvor jeg bare nu glæder mig til at få fat i vægtene og gå amok, så jeg går mandag i møde med et ‘hell yeah – let’s crunch it’ attitude!!!

Go’ søndag derude – og god breakfast hvis I ikke er nået til dén endnu 🙂