Er morgenmad det vigtigste måltid på dagen?

marts 4, 2018 0 Af Kristian Jørgensen

Er sætningen ‘morgenmaden er det vigtigste måltid på dagen’, det sammen som ‘breakfast is the most important meal during the day’? Morgenmad indikerer ligesom at det er mad man spiser om morgenen, men ordet breakfast betyder jo direkte oversat ‘bryd fasten’ og giver meget meget mere mening end morgenmad. Så test hvornår det er optimalt for di at bryde fasten.

De normale rutiner

Når vi går i seng om aftenen starter vi den faste og de processer der er så vigtige for at holde vores system på toppen. Kroppen bliver afgiftet og restitueres, hjernen får ro og gøres klar til næste dags opgaver osv. osv. Når vi vågner udskilles giftstofferne i urin og afføring, og kroppen er klar til kamp. Det er supervigtigt at starte morgenen med et stort glas vand for at re-hydrere, men er det vigtigt at spise?
Jeg har tidligere altid startet dagen med en portion et eller andet til morgenmad, eller et par skiver rugbrød med ost til kaffen. Så har jeg typisk spist noget op ad formiddagen, frokost ved middagstid, noget om eftermiddagen, aftensmad og så måske lidt mere henad aftenen. Var rigtig slem til at spise ost og brød en lille time før jeg gik i seng. Dét var ca. hvad min rutine var og hvad jeg følte min krop fortalte mig.

Rutiner i dag

I dag har jeg ikke som sådan en rutine, men min hverdag ser typisk sådan ud. Starter med en halv liter vand med ca. 500-1000mg c-vitamin opløst i. Med vandet tager jeg min multivitaminpille, 2 fiskeoliekapsler, måske lidt ekstra d-vitamin. Så laver jeg min kaffe, der bliver tilsat ca. 1/2 spiseskefuld rigtig smør, og ca. 1/2 spiseskefuld kokosolie. Så kommer der energi til hjernen og kroppen, så man er i gang. Så… ingen morgenmad.
Jeg bliver så typisk sulten ved 12 tiden, hvor jeg på hverdag spiser så meget salat som muligt. Balsamicoeddike, tun, advocado, æg og hytteost, emmentaler med agurk… er blevet afhængig, og måske noget lufttørret skinke.
Drikker et par store glas vand (målet er ca. en liter på arbejde, men kan godt være dårlig til at få det gjort), og max 1-2 kopper kaffe (typisk 1 kop på arbejde eller slet ikke).
Så er jeg ikke sulten før aften. Tit er det først når jeg skal til at lave mad at sulten melder sig, hvilket jo er ret praktisk.
Til aften er det igen hovedpart grøntsager, både stegte, dampede og friske alt efter hvad man har lyst til. Så protein i form af kød, kylling, fisk og ingen kulhydrater.

Ufrivillig faste og en håndfuld mandler om natten

Mit næste forsøg med kosten vil være at skære endnu mere ned på protein, og så tage en enkelt dag om ugen, hvor jeg holder fasten til aftensmad. Det har jeg gjort før, og selvom man så typisk VIL mærke den rigtige sultfornemmelse, så er det også bare dejligt at holde den, og nyde sit aftensmåltid endnu mere.
Skulle i fredags stå vagt ved knægtens efterskolefest, og havde haft en hektisk dag, hvor min frokost blev meget hurtig, og bestod af lidt ost, agurk, skinke. Så til efterskolefest, hvor der var… pizza til alle frivillige, og pølsehorn til natmad. Så jeg tog en ufrivillig(!) faste med to glas vand og en kop halv kop hal-kaffe. Da jeg kom hjem kl. 2 om natten tog jeg en håndfuld mandler og gik i seng.
Vågnede kl. 3 med mega-mavepine, der holdt mig vågen til kl. 6 hvor det slap lidt og lod mig sove 2 timer til jeg skulle op og forberede fødselsdagsfest for datteren.

Op og få gang i systemet

Jeg stod op og havde stadig ondt i mavsen. Tog min halve liter vand med ekstra c-vitamin og magnesium, for at presse systemet. Morgenmad. Kaffe, omelet og masser af kimchi. Dét måtte da få gang i systemet, men det gjorde det ikke rigtig. Først i løbet af dagen slap mavepinen uden nogen voldsom reaktion på nogen måde… hvis I forstår… ingen vilde toilethændelser 🙂
Hvorfor så denne mavepine? Jeg ved det ikke, men tænker det enten var den ufrivillige lidt for ekstreme faste, i et tidsrum hvor jeg ikke normalt ville faste. Har dog også tænkt at den håndfuld mandler, måske var en dårlig måde at bryde fasten på… en dårlig ‘morgenmad’, det var simpelthen ikke nok og næringsmæssigt optimalt for sig selv. Svært at nedbryde og bare for lidt. Så en anden gang tror jeg at selvom det er sent om natten, så vil jeg få noget mere mad, som kan tilfredsstille kroppen, også selv om den skal ind og sove og ha’ gang i en masse andre processer!??

Ikke kødkur og overdrevent indtag af protein

Der er flere der har spurgt mig om det ikke er Atkins-kuren jeg er på… ‘kødkuren’. Det er det ikke. Jeg forsøger primært udfra nogle grundprincipper og arbejder mig videre derfra. Igen er det individuelt hvad der fungerer bedst og skal igen sammenholdes med hvad man ellers gør ift. søvn, væske, motion, stillesiddende eller fysisk arbejde, stressfaktorer osv. osv.
I min optik er det ikke optimalt at gå amok i protein. Et udgangspunkt kunne være at ens protein-kilde (kød, kylling, fisk, æg og vel også ost/hytteost) skal fylde det samme som ens knytnæve. Dvs. hvis jeg spiser et par æg, en halv dåse tun, 4 skiver ost i løbet af dagen, så skal jeg ikke afslutte med en stor steak eller 2 stykker kyllingebryst til aftensmad, så jeg er nok lige høj nok på protein. Til gengæld styrketræner jeg 3-4 gange om ugen, så måske er det fint. Jeg tænker dog at sætte protein-indtaget ned og så hvad der sker. Vi har også talt om at tage nogle flere kødfri dage end hvad vi i forvejen gør, også ift. hele bæredygtighedsperspektivet.

Husk nu at få kroppen med før hovedet overbelastes

Nu står resten af dagen i familiens tegn, hvor vi i går havde fødselsdagsgæster, har vi i dag Sofias rigtig fødselsdag. Dog har jeg fået lov til at prioritere en træning, da ugen har været alt for hektisk, og da jeg ikke har haft tid til at træne fysisk. Jeg kan tydeligt mærke når jeg er i ubalance. Når jeg ikke får lov til at bruge kroppen, men kun skal bruge hovedet. Det gavner ikke, og jo mere man presser hovedet uden at have kroppen med jo dårligere resultater opnår man, og der har ved gud været nogle seriøst irriterende ting på alle mulige fronter, hvor jeg bare nu glæder mig til at få fat i vægtene og gå amok, så jeg går mandag i møde med et ‘hell yeah – let’s crunch it’ attitude!!!

Go’ søndag derude – og god breakfast hvis I ikke er nået til dén endnu 🙂