I dag er det ikke kun blogindlæg der skal skrives, men også julekort og så har jeg hentet de mange kasser med julepynt ind fra garagen. Det kan familien så pynte op med, mens jeg skriver.
Sidste søndag blev der ikke tid til at skrive ugens indlæg, da jeg var på Fanø til 2 x 50 års fødselsdag. Det var en hård omgang, og en meget lang køretur hjem søndag, hvor mine tanker ikke just var centreret omkring sundhed og velvære.
Sådan kommer du igennem julen uden at tage på
Det er de i dag, og dagens indlæg kommer til at handle om, hvordan vi kommer gennem den næste tids øgede mad, julegodter, juleøl og julefrokoster. Det er den tid på året hvor de fleste giver lidt los og giver den gas. Vi lader lidt stå til og tænker at vi bare starter det nye år med at rette op på de dårlige vaner.
Jeg vil her komme med et par tip til hvordan man kan komme igennem julen, uden at tage alt for mange kilo på, og uden at være afholdende og en kedelig salatspisende helse-nørd.
Tip nr. 1 – giv systemet et break i ny og næ
Når vi overspiser og overdrikker i en længere periode, giver det sig selv at kroppen ikke kan følge med ift. at få alt energi brændt af. Det er derfor vi tager på, og derfor man også kan opleve mentalt at blive træt, ufokuseret og ugidelig. Så for både krop og hjernes skyld er det en god idé at gå i længere perioder uden at stoppe noget i munden. Spring f.eks. morgenmaden over engang i mellem, så kroppen får over 12 timer uden kalorier, og dermed får tid til at rydde op. Læs her hvad der sker når vi giver kroppen et frikvarter… eller over 12 timers faste.
Tip nr. 2 – gå lange ture
I juletiden kan der være perioder, hvor man nærmest rejser fra julefrokost til julefrokost, eller til alle mulige sammenkomster med familie og venner. Det er dejligt, det er hyggeligt, og bare det at socialisere og hygge sig med gode mennesker, skal man ikke undervurderer. Det er faktisk rigtig sundt.
Hvis der så ikke er så meget tid til decideret træning, så udnyt situationen og sørg for at gå nogle lange ture MED venner og familie, så der er tid til snak. Det er rigtig sundt for krop og sjæl at gå, og gør man det f.eks. fastende forbrænder man også fedt. Så kan det lige frem være at man opbygger en helt naturlig appetit og dermed kan sætte sig sulten til bords og gå amok i maden.
Det kan også være rigtig godt at gå en tur efter maden, for at sætte yderligere fart på fordøjelse og forbrænding.
Tip nr. 3 – drik en bitter
Ja da – når man alligevel skal drikke, så udnyt det og drik f.eks. en bitter før de store tunge måltider. Så aktiveres en masse gode enzymer, der kan hjælpe med fordøjelsen.
Tip nr. 4 – læg en bund af grøntsager
Nu kan det nogen gange være svært at få øje på grønt til en julefrokost. Ristede løg, syltede agurker og rødbeder er ikke just salat, men er der grøntsager på bordet, så sørg for at få rigeligt. Tænk på mængden af kulhydrater og reducer så meget som muligt. I princippet handler det om at få masser af den gode sovs, men måske skære lidt ned på de mange kartofler. Til gengæld behøver du ikke sidde og skære fedtet af flæskesværen, det kan du roligt spise.
Tip nr. 5 – drik rigeligt med vand
Med øget indtag af sukkergodter og alkohol, er det ekstra vigtigt at få masser af vand. Derudover også salt og mineraler. Længere tids indtag af alkohol påvirker også vores salt- og mineralbalance, også selv om man ikke kamp-drikker.
Start hver morgen med et stort glas vand, lidt godt salt, der også har gode mineraler, og så dine vitamin-piller, multivitamin, fiskeolie osv. osv. Jeg har opdaget at et dagligt skud kreatin også har gode kognitive egenskaber, så dét kan også bruges til at få den træge hjerne i gang.
Tip nr. 6 – sådan overlever du den hårde julefrokost
Sidste tip gælder hvor vi skal ha’ hele beredskabet i gang. Den hårde firmajulefrokost, eller julefrokosten med gamle venner, hvor man uvis af hvilken grund SKAL opføre sig som om man var tilbage i 20 års alderen.
Tag alle ovenstående tips og implementér dem fra morgenen før julefrokosten og gennem hele dagen, aftenen og natten. Før du går i seng sørger du for at få et stort glas vand, en knivspids godt salt, evt. nogle chlorella eller spirulina-piller, og så tre kapsler med aktivt kul. Der er intet af det der gør noget ved forbrænding eller din krops håndtering af alkoholen, men kullet opsuger så meget giftstof som muligt, og de andre ting, hjælper med at starte på at genoprette den balance man har muntret sig med at smadre.
Når du vågner er det igen et stort glas vand, lidt salt, vitaminer osv., og så f.eks. en god morgenmad med bacon og æg. Har du ikke lyst til mad, så udnyt det og fast til middag. Skal du ikke køre hjem, eller køre bil generelt, kan det faktisk være en udemærket idé at tage en bitter, selvom man måske ikke lige har lyst til alkohol igen.
Snup da en reparationsbajer
Det er etanolen i alkohol vi bliver fulde af, og så er der metanol (eller træsprit) som leveren nedbryder til giftstoffer, der er med til at give tømmermænd. Så mens vi sover branderten ud er leveren igang med at nedbryde metanol, og så vågner vi op med alle giftstofferne i kroppen. Det aktive kul kan nappe nogen af giftstofferne, og når vi så tager en bitter… eller en reparationsbajer næste dag, så sætter vi gang i leveren igen, og lægger beslag på de enzymer der nedbryder metanolen til giftstoffer. Smart… og her skal man så huske at stoppe sig selv, før der går fest i den igen 🙂
Så… frygt ikke den kommende tid, drik, spis og vær glad, det kan godt lade sig gøre uden at det har for store konsekvenser.