FITFAT

sandheden om sundheden

Den store fortælling om leverscanningen

Den store fortælling om leverscanningen

Så er det søndag og jeg sidder klar ved tasterne for at skrive den store fortælling om leverscanningen. Dagen i dag startede med de sædvanlige 2 timers floorball, der dog i dag gav en lille fibersprængning i min højre lægmuskel. Så jeg var ikke så hurtig i acceleration, og sidder nu med den infrarøde lampe tændt og håber på at jeg kan slippe let.

10 dages leverdetox før scanning

Nå, det skal handle om leveren og om den scanning jeg deltog i torsdag og fredag, og som heldigvis gav fine resultater. Ikke kun ift. at jeg har en fin blød lever uden fedt og arvæv, men også mine andre tal er bemærkelsesværdige efter 10 dage med ret striks fokus på kosten.
Det var ikke et krav i forhold til leverscanningen at man skulle følge en bestemt diæt, det var 100% noget jeg selv fandt på, da jeg ville se om jeg selv kunne sænke mit levertal fra 100 som mine sidste blodprøver havde vist, og ned i normalområdet som er ml. 10-70.

Mung-risottoFor nærmere information om hvad jeg gjorde ift. kost, supplementer og træning de 10 dage op til scanningen kan du læse her, men kort fortalt gik jeg ren planteæder, med en kost bestående af en salat druknet i olivenolie til frokost hver dag, og hver aften en ret der hedder kitchari, som er en Indisk mungbønne ret, med gode detox-egenskaber. Derudover et æble om dagen, og masser af mandler og nødder, avocado, chokolade, ingen kaffe og selvfølgelig ingen alkohol.

Selvom kaffe har vist sig at have rigtig god effekt på leverens generelle sundhed, er kaffe stadig noget der sætter leveren på arbejde, så jeg skiftede kaffe ud med the og gik faktisk hen og blev rigtig glad for the, så det holder jeg nok fast i, men hold op hvor jeg savnede min daglige kop kaffe.

Blodprøver og køletaske til afføringsprøver

BlodprøverTorsdag skulle jeg møde kl. 11.30 i Odense for indledende samtaler og blodprøver. Her gennemgik en lægestuderende hele forsøget med mig og forklarede alt det jeg også havde fået tilsendt pr. mail inden. Kort sagt skulle jeg blot bekræfte at jeg var med på at blive scannet og undersøgt.
Herefter gik turen til blodprøvetagning, hvor jeg lettere smilende så til mens sygeplejersken blev ved med at tage blodprøverør frem. I alt 22 rør stod der klar, og så tappede hun bare løs. Det var det hele, og jeg kunne tage hjem efterfølgende. Jeg havde også fået et lille kit med hjem bestående af to prøveglas til afføring, en køletaske og to fryseelementer, samt vejledning i hvordan jeg skulle tage prøverne.

Sikkert hjemme fik jeg klaret prøverne og fik dem lagt i fryseren, hvilket vakte stor forfærdelse og ubehag hos familien. Lort i fryseren – hvor sjovt er det ikke lige? Nuvel – brød også torsdag aften med kosten, så fik langt om længe noget kød, som jeg må sige jeg på dag 10 var begyndt at savne en smule. Tog op og trænede torsdag aften med full power.

Sandhedens time

Fredag kørte jeg ned med mit lort, og mødte kl. 14 på OUH, klar til sandhedens time. Jeg tror det har fyldt mere end jeg selv har opdaget, for jeg begyndte at tænke rigtig meget på hvilket svar jeg ville få. Lige så overbevist som jeg var om at der ikke var noget galt, lige så overbevist var jeg om at der selvfølgelig var et eller andet man kunne se. Det levertal jeg havde på 100 er det der hedder ALAT, og som kan indikere problemer i leveren pga. enten en dårlig fed kost, eller alkohol, og med min lykkelige livsstil efter at have droppet kulhydrater, har jeg bestemt ikke sparet på vin og gode sager, og jeg var sikker på at det nu ville blive straffet.

Spørgeskemaer og min underlige liste af supplementer

Undersøgelsen startede med at jeg skulle udfylde et par spørgeskemaer, noget havde jeg gjort hjemmefra, bl.a. et omfattende spørgeskema og min kost inden for 0-24 timer og 24-48 timer. Det var jeg ret nemt at svare på eftersom jeg havde spist de samme få ting i 10 dage, så der var store dele af skemaet jeg kunne springe over. F.eks. alt det der handlede om hvad jeg spiser på mit brød… eftersom jeg ikke rigtig spiser brød 😉
Jeg skulle også udfylde hvilke vitaminer og supplementer jeg tager, og her er min liste:

Behandling for Familiær Hyperkolestreolæmi:
80mg Atorvastatin
10mg Ezetrol
Vitaminer/Supplementer dagligt:
1 Multivitamin
C-vitamin 1500mg
D vitamin 35-70mcg
1-2 Longo B-vitamin
1-2 Matas Magnesium
3 Organic Chlorella tabletter 500mg
5g Kreatin – 2x5g på styrketræningsdage
EAA (essensielle aminosyrer) 3 tabletter på træningsdage (4 x ugentligt)
700 mg N-acetyl L-cystein
250 mg marietidsel
I madlavning og smoothies generelt:
Cacaopulver (organisk)
Maca pulver
Matcha grøn te pulver
Moringa pulver
Spirulina pulver
Gurkemeje pulver
Cayenne-peber
Chili
Kokosolie
Olivenolie

Målt og vejet… og fundet for fed

23% fedtEfter alt papirarbejde fik jeg taget en spytprøve, en urinprøve og en hårprøve. Så blev jeg målt og vejet. Jeg er skrumpet lidt siden mine unge dage, så jeg er nede på 175 cm. og med en kampvægt på dagen på 77,9 kg. Fik taget min fedtprocent, der lå på 23% hvilket er 1% fra det der i følge Danske Lægers Sundhedsservice er normalt! Mænd 40-59 er undervægtig ml. 1-9%, anbefalet er 9-22%, overvægtig (mig) er 22-28% og meget overvægtig alt over 28%.
Så der har I det – og smider lige et billede taget dagen før scanningen, hvor jeg flasher min fede vom på 23%, jeg må jo bare stramme op og komme igang med den der procent, så jeg kan være lige så normal som alle andre.
Blodtryk lidt til den høje side, men måske pga. af den stigende nervøsitet for selve scanningen, gribestyrke over middel. Normal er 49 mænd, venstre arm, jeg lå på lige over 100 de tre gange jeg trykkede.

Klar til scanning med hovedet fyldt med tanker

UltralydsscannerenSå smed jeg mig på briksen og løftede trøjen så der kunne scannes. Nu for tankerne rundt, men der var ingen vej tilbage. Ultralydsscanneren sendte små dunk ind mellem ribbenene og jeg tænkte der lige skulle samles data, der skulle vurderes, men promte siger sygeplejersken:
‘Jamen fin blød lever, ingen fedt og intet arvæv…’ Hvad, hvorfor, er det dét? Jeg blev helt paf, med ét var det hele forbi og jeg havde bestået.
Lidt skuffende for projektet selvfølgelig, de vil jeg gerne sende folk videre til biopsi og nærmere undersøgelser, men mit tal var 4,8 og derfor langt fra de over 8 som man skal op på, hvis leverens stivhed er for høj. Der var også svar på alle mine blodprøver og her var jeg jo specielt interesseret i mit ALAT tal. Det var nede på 50, så altså reduceret fra de 100. Så det bekræftede jo mig selv i at man selv kan regulere via kosten.

Kolesterol banket markant ned

Også mit kolesteroltal var blevet banket markant ned. Fra en total sidst på 5, til en total på 3,2 hvor HDL var 1,7 og LDL 1,2, triglycerider 0,5. Det kunne jo dermed tyde på at kosten også havde været god for kolesteroltallet, og bekræfter mere at jeg måske med fordel kan spare lidt på de animalske fedt, og skrue op for olivenolie, nødder osv. Så glad og lettet kunne jeg køre hjem fra Odense og denne gang var det ikke med podcasts om sundhed og fitness, men fuld knald på musikken hele vejen hjem, hvor jeg flåede en flaske kold hvidvin ud ad køleskabet, skænkede mig et stort glas og fejrede resultatet. Var færdig kl. 22 og gik træt i seng, sov med det samme, glad og lettet.
Her grafer over ALAT (fra 100 til 50), HDL fra 2,6 til 1,7, LDL fra 2,2 til 1,2, total fra 5 til 3,2 og triglycerider 0,5.
Levertal HDL LDL Samlet kolesterol Triglycerid

Hvad har jeg taget med mig og hvad har hele dette projekt givet mig?

For det første en større opmærksomhed på ikke kun kroppens generelle sundhed, men også organerne. Vi kan give vores lever tæsk og den tåler rigtig meget, men som med alt andet er der en grænse. Selvom jeg er erklæret udenfor fare, så betyder det jo ikke jeg kan gå amok, så der skal lige lidt mere fornuft ind i dagligdagen, og så vil jeg helt sikkert køre nogle perioder med detox. Jeg havde det jo fantastisk efter de første 3-4 dage, hvor der lige havde været lidt tydelige tegn på at kroppen rensede ud. Let hovedpine, træthed, frøs mere end normal. Det var det eneste, ellers superhøj energi og velvære.

Kostjusteringer fremover

Min kost vil jeg nok prøve at justere til mindre animalsk fedt, mindre kød, men ikke veganer eller vegetar. I går lavede jeg en fantastisk langtidsbraisseret oksesteg i stegesoen, men fik næste helt kvalme da jeg spiste, måske lige lidt kødchock dér efter 10 dage på mungbønner.
Mere the ind, især syntes jeg at en kop the efter aftensmaden fungerede godt, så dét + kun the på fastedage, hvor kaffe godt kan være lidt hårdt på tom mave.
Jeg har fået stor og god respons på den lille film jeg lagde op i går, hvor jeg fortæller om scanningen, og flere af mine venner og bekendte har nu meldt sig til leverforskningsforsøget. Er du interesseret i at få et omfattende sundhedstjek, og få en status på hvordan din lever har det kan du melde dig til her.
God søndag og god lever 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *