Nytårsfortsæt og om at holde hvad man lover sig selv

Hov, det er jo søndag – det var da lige før jeg glemte det i juleforvirringen, og med nytårsaftensdag… på en mandag.
I dag vil jeg komme med lidt tips til hvordan man kan angribe den sædvanlige post-nytårs-æra, hvor alle de gode intentioner kommer til at stå for skud.
For ligesom post-sommerferie-tiden, er januar den tid på året, hvor vi ser allerflest hoppe på de hurtige slankekure, melde sig ind i fitness og hoppe i løbeskoene, for NU skal det være.

Jeg vil dog først lige kigge tilbage på et helt år, hvor jeg har leget med forskellige ting indenfor kost, motion, hjerneoptimering mm., for at se hvad har rykket mest, hvad jeg ikke fik gjort, og hvad jeg kunne tænke mig at lege med i det nye år. Og det er ikke fordi jeg har nogle nytårsfortsætter som sådan – i bund og grund skal man jo løbende justere og tilpasse på de punkter der kræver opmærksomhed.

Årets opdagelser

Nå, store opdagelser i 2018 har været faste, leverdetox, hiit og søvn . Faste begyndte jeg på inden 2018, men i 2018 prøvede jeg min første 5 dages faste, og herefter også et par 2 og 3 dages faster. Nu er jeg på et niveau, hvor jeg typisk kører et døgns faste fra søndag aften til mandag aften, og så faste fra aften til middag dagen efter hver dag. Tidligere havde jeg så min morgenrutine med min powerkaffe, men den er næsten droppet. Medmindre jeg skal træne om morgenen, så er min morgenrutine at give kroppen en times tid til at vågne, før den får sin første kalorie.
Så vågner, tager måske et bad først, og herefter vand, salt/mineral/elektrolytter, kreatin og div. vitaminer, men venter med fiskeolie til senere.

Efter min leverdetox blev jeg glad for the, så nu drikker jeg typisk en kop the herhjemme om morgenen og venter med kaffen til jeg kommer på kontoret, hvor vi til gengæld er begyndt at få nogle helt friskristede kaffebønner fra et nærtliggende kaffefirma – superlækkert. Og med den stadig større opmærksomhed på kaffens gode egenskaber, så drikker jeg typisk 3 kopper dagligt, men ikke efter 16. En kop the om aftenen er jeg også begyndt at bruge.

Leverdetox

Og apropos leverdetox, så var det nok den største oplevelse i 2018. 10 dage med faste, nul kaffe og alkohol, og en kost bestående primært af den indiske mungbønneret kitchari. Udover at få en perfekt score på div. målinger af mine efterfølgende blodprøver, så røg der også lidt genstridigt mavefedt, og jeg havde det generelt bare supergodt. Nu skal jeg d. 16. januar til mine ‘almindelige’ blodprøver ift. mit kolesterol, så tænker de første par uger kommer til at indeholde dele af den leverdetox-protokol jeg fulgte op til min levertest.

HIIT

I forhold til træning er min pre-workout combo bestående af kaffe, EAA og kreatin blevet en fast del af rutinen. Jeg er begyndt så småt at lave lidt mere afveksling i styrketræningen. Har fået bugt med pull-ups, så tager nu ubesværet 3-4 sæt af 10 stk.
Ift. cadio spiller jeg fortsat floorball hversøndag morgen, hvor jeg bliver brændt godt igennem, men jeg er også begyndt at implementere HIIT (HighIntensityIntervalTraining) og efter princippet; kør dig selv HELT død på 20-30 sekunder, pause indtil du lever igen, HELT død igen på 20-30 sek. osv. osv. 5-7 gange på f.eks. en crosstrainer, en romaskine eller med kettlebells, som jeg også er begyndt at bruge mere og mere.

Godnat og sov godt

Søvn har også fået mere fokus i 2018 og jeg er gået fra de 7 timer jeg så lang tid jeg kan huske har været min norm. Nu hedder det 7.5 til 8 timers søvn, og det er vildt hvor stor en forskel det gør. At vågne lige før vækkeuret går i gang, at stå op, fremfor at ligge og trække den til det sidste (som jeg har gjort stort set altid). Også at holde ved i weekenden, fremfor at sove længe. Så er der endnu mere tid til alt det jeg gerne vil.

Ting der skal ha’ mere fokus i 2019

Så det var sådan lige de største opdagelser i 2018. I 2019 har jeg overvejet at veksle en af de 3 ugentlige styrketræninger til en mere funktionel træning, f.eks. mere crossfit agtige øvelser og principper, for netop at få brugt kroppen på andre måder end faste kontrollerede øvelser.
Har også tænkt at genoptage taekwondo. Ikke med flere ugentlige træninger, men holdtræning fra tid til anden og selvtræning.

Meditation, yoga, mindfullness skal jeg teste mere og især meditation. Hele mindset-området er begyndt at blive mere og mere interessant. Nok fordi jeg er ved at have styr på hvordan jeg giver kroppen hvad den har brug for.
Der findes et begreb der hedder 5AM Club, som handler om at man står op en time tidligere og i den time er 100% på sig selv. Meditation, visualiseringer, målsætning, taknemmelighed, personlig udvikling… alle mulige ting, der kan rykke en fremad på de ting man gerne vil.

Stå op kl. 05 og brug tid sammen med din hjerne

Jeg prøvede det en morgen hvor jeg vågnede af mig selv kl. 05 og følte mig helt udhvilet. Stod op fandt en guidet meditation, satte mig med den infrarøde lampe og brugte dagens første 20 minutter på at blive varmet og belyst af ‘solen’, mens min hjerne blev sporet ind på forskellige områder, som jeg efterfølgende fulgte op på. Jeg åbnede en ny Evernote note og lavede div. personlige målsætninger, ting jeg vil i forhold til familie og venner og ting jeg vil ift. mit arbejde. Det var en supergod oplevelse, så jeg vil helt sikkert gøre mere af dén slags, men ved ikke om det skal være kl. 05 hver morgen. Det skulle jo nødig gå ud over den søvn, jeg også har fundet ud af er så vigtig.

Ok så er vi klar til de gode råd til nytårsfortsættet

Og hvis du nu har hængt med helt herned, så afslutter vi lige med de vigtigste tips til at forfølge sit nytårsfortsæt når vi står op med ondt i håret d. 1. januar.
Du kan læse om hvordan vi styres ubevidst til IKKE at gøre hvad vi har lovet os selv her, og her kan du læse om mine konkrete tips til at komme tilbage på sporet efter i dette tilfælde sommerferien.
Quick tips – sæt realistisk mål, og bryd det ned i mindre delmål. Langt de fleste går alt for hårdt ind, og typisk på hård træning. Mit allerbedste råd er at fokusere på kost og søvn som det første, træning som sekundær.

Tænk på de enkelte ting der i sig selv synes simple, men som kombineret med alt andet giver dig et superstærkt afsæt mod at skabe de forandringer du gerne vil.
1. Drop eller reducér kulhydrater i først en uge, så måske to uger, se hvordan det går og hvad der sker. Du kan også bare fjerne én af de store (sukker, pasta, ris eller brød)
2. Drik meget mere vand end du plejer.
3. Sov en time mere end du plejer.
4. Prøv at leg lidt med faste, måske bare fra efter aftensmad og indtil frokost næste dag.
5. Gør bare én af ovenstående hvis ikke det hele… og selvom det er indlysende siger jeg det lige igen. Hvis du IKKE ændrer nogetsomhelst kommer der ikke til at ske forandringer. Det er ikke nok at have intentionen, du er nødt til at eksekvere på dine løfter til dig selv.

Godt nytår derude, ses i 2019 til flere underlige hack, tips, tricks mm. 🙂

Juletræet med sin pynt… er superfarligt

Ha ha – ja, skal vi ikke lige få bugt med det mest julede af alle juleting. Juletræet. Jeg vil skynde mig at sige at jeg mens jeg skriver sidder og kigger på vores flotte flotte juletræ, som vi selv var i skoven og fælde sidste weekend. Og vi skal da ha’ et juletræ, og det skal da være et rigtigt et af slagsen.

Er der noget der ikke er som det plejer?

Hvad er det så jeg kan finde på som skal ramme det stakkels juletræ. Ikke andet end nogle fakta, som man kan bruge HVIS man opdager at man i juledagene efter juletræet er kommet i stuen oplever underlige udslæt, træthed, tungt hoved eller andre unormale forhold.

Når man rammes af f.eks. et udslæt eller der sker ændringer med ens krop, kan man gå tilbage og se hvilke variabler der er justeret på op til det synlige eller mærkbare tegn på ubalancen. Har man spist noget man ikke plejer, gjort noget man ikke plejer? På den måde kan man (hvis man har rimelig styr på hvad man gør) finde frem til hvad der skaber ubalancen, om det er fødevarer eller noget i det miljø man befinder sig i.

Når træet kommer ind – går luftkvaliteten ud

Og her kommer juletræet ind… ind i stuen, og det er netop dén forandring der KAN give nogle personer udfordringer.
Et studie udført af World Health Oragnization har vist at luftkvaliteten falder 6 gange normalt, over 2 uger hvor der er et juletræ i stuen. Sammen med juletræet kommer der nemlig masser af mug-sporer ind i stuen.

For de fleste er det ikke et problem, men det kan det være for allergikere. Skulle du dog opdage at dine øjne klør, du nyser mere eller andre ting, så tænk tilbage om det er sket efter træet kom ind i stuen, så KAN det være det der er årsagen.

Hvordan overlever vi med et farligt træ i stuen?

Og hvad kan man så gøre? Man kan erstatte det rigtige træ med et fake, ELLER man kan lade det nyfældede juletræ stå ude i garagen en uges tid og give det en ordentlig rystetur inden det tages ind, så alt (også insekter) rystes så godt af som muligt.

Selvom mit ene øje faktisk har kløet lidt de sidste par dage, tænker jeg ikke at kyle træet ud. Ikke endnu. Og hvis man skulle knibe en tåre mens man danser rundt om træet i morgen, så har man jo den bedste undskyldning. At det er mugsporer fra det dejlige træ der irriterer øjet 🙂

Så med denne lille uvurderlige information ønsker jeg alle en rigtig glædelig jul, og husk hvis I har brug for tips til at komme gennem julen, så er der lidt gode råd her.

Glædelig jul!

Hvad er den rigtig diæt for dig?

Jeg oplever igen og igen at få stillet spørgsmålet ‘hvad er det for en kur du er på?’. Nu har jeg haft fokus på min kost og andre områder indenfor min egen sundhed i omkring halvandet år, så bare dér er begrebet ‘kur’ ikke tilstrækkeligt. En kur er noget man følger en given periode, en livsstilsændring er som ordet antyder, en ændring i ens daglige vaner og rutiner.

Ikke desto mindre vil jeg gerne prøve at uddybe nogen af de ting jeg har oplevet giver gode resultater, og beskrive hvordan jeg løbende tester ting af og hele tide forsøger at optimere, både ift. vægttab, men måske mere og mere ift. generelt velvære og ikke mindst optimal energi.

De synlige tegn på ubalance

De overflødige kilo, dellerne, topmaven osv. er de synlige tegn på en ubalance i kroppen. Vi lagrer energi vi ikke for brugt. Derfor fylder vægttab rigtig meget hos mange og er det første vi ønsker at gøre noget ved.
Her har vi så en række kendte metode vi bruger. Vi spiser sundt og dyrker motion.

Så langt så godt. Vi er dog alle forskellige. Udgangspunktet er ikke det samme om man er 50 kilo overvægtig eller 4 kilo, men udover det har vi også biokemisk individualiteter, dvs. vores gener, kropssammensætning og måden vi fordøjer og omsætter mad på kan variere.

Alle ændringer giver resultater, men hvordan bliver man ved?

Min rejse startede med én ret simpel, men markant ændring. Kulhydrater. Jeg stoppede med alt brød, pasta, ris, kartofler osv. osv. og oplevede både et markant vægttab, men også hele min kropskomposition ændrede sig.
Jeg startede ud med rigtig meget fedt i kosten, fordi der var grønt lys. Så masser af fløde, smør, fedt kød osv. osv. Vægten var stabil og energiniveauet i top.

Nu er jeg mere og mere opmærksom på ikke at gå alt for meget amok i det mættede animalske fedt. Ikke pga. vægten, men pga. mit kolesteroltal, der modsat normale mennesker ikke lader sig regulere med kosten, men alligevel kan påvirkes. Så jeg bevæger mig mere over i det man kunne kalde en middelhavskost, rig på grøntsager og MASSER af olivenolie.
Min frokost består nu typisk af en dyb tallerken fyld med f.eks. en kålsalat. Den drukner jeg i olivenolie og  tager en 2-3 kippers fileter ovenpå. Måske lidt hytteost og kapers. Sådan.

Aftensmad forsøger vi at få flere dage uden kød, og her er der også generelt skruet mere op for grøntsager, så det ikke er ren kød, fedt, fløde-fest.

Hvad har virket og hvad skal der arbejdes med?

Hvor kampen tidligere var mod de måske 6-7 overflødige kilo, er kampen nu mere mod en lavere fedtprocent? For man bliver aldrig tilfreds, eller hvad?
Jeg kunne godt tænke mig at nå ned på en fedtprocent på omkring 15, men tænker også nogen gange hvorfor?

Og her er jeg ligesom alle andre. Jeg gør det på  mandag, jeg gør det efter jul, jeg gør det når og når og hvis og hvis, og så går tiden. Heldigvis gør min generelle livsstil at jeg jo ikke tager voldsomt på. Jeg ligger stabilt, men ved jo udemærket godt hvad jeg KAN gøre for at brænde mere fedt af.

Faste, kitchari og leverdetox

I forbindelse med mit store lever-projekt, forsøgte jeg mig jo med en 10 dages leverdetox, hvor jeg primært spiste kitchari, en ret på mungbønner, der har et højt indhold af kostfibre og som har en gavnlig effekt på leveren. I løbet af de 10 dage drak jeg ikke alkohol eller kaffe, og spiste ikke kød og ost. Her oplevede jeg at smide vægt, hvilket jeg også forventede.

Det der snyder mange er så at man når man ‘har fat i noget’ og fortsætter så rammer man et plateau. Man taber ikke vægt, man tager måske lidt på igen, og så er frustrationen stor. Man troede lige man havde knækket koden.
Og det har man, det man bare skal huske er at når man ændrer på noget kommer der en reaktion. Så man skal i princippet blive ved med at ændre.

De fleste går på kur og det virker (fordi man ændrer noget). Så taber man sig og er glad. Vender tilbage til sine gamle rutiner og tager på. Husker at den kur man var på virkede. Hopper på den igen. Det virker, man taber sig, og sådan går det op og ned og op og ned, men man gider mindre og mindre at gå på kuren.

Skift og varier din livsstil og din kost løbende

Istedet skal man løbende variere, og det er derfor jeg synes det er sjovt at teste forskellige metoder. Vær vegetar eller veganer en uge eller en måned. Vær keto, vær lchf, vær ligeglad, spis kartofler en uge, ha’ kødfrie dage, eller gå amok i en stor god rød bøf. Sålænge man spiser rene fødevarer og undgår forarbejde fødevarer, er der en god chance for at man vil holde sin vægt eller tabe sig. Skal der sættes fart på så leg lidt med faste. Spis  indenfor 6-8 timer hver dag, resten af tiden lader du kroppen rydde op.

Så nej, jeg er ikke på kur, jeg er bare blevet rigtig rigtig opmærksom på hvad jeg putter i munden og hvad det gør for mig 🙂