Ahhh… hvilken bedre måde at skrive dagens indlæg, end at sidde med en kop kaffe med smør, kokosolie, maca-pulver, kanel og en lille drys cayennepeber??? Måske ville de fleste sige at end helt almindelig kop kaffe fra kanden er bedre, og sådan er det jo med smag og behag.
Dagens indlæg fortsætter med kaffesnak i forlængelse af sidste søndags korte indlæg.
Her fortalte jeg kort om nogle af kaffens gode egenskaber, men vil her komme lidt dybere. F.eks. skrev jeg sidst om stofferne chlorogensyre, som er en antioxydant, og kahweol og cafestol, der kan have nogle rigtig gode egenskaber, men som også beskyldes for at indeholde kolesterol.
Sænk dit kolesterol med filterkaffe
Det der sker hvis man drikker filterkaffe er at man i nogen grad filtrerer kahweol og cafestol ud. Er det godt eller skidt? Det kommer an på hvem du er og hvad du gør samtidig. Især cafestol hæver indholdet af kolesterol i blodet, og samtidig hæmmer det de biokemiske processer der nedbryder fedt, så hvis du f.eks. drikke kaffe sammen med et fedtholdigt morgenmåltid, så både hæver du dit kolesteroltal og hæmmer din evne til at nedbryde fedt, hvilket måske ikke er smart.
Nu kan det jo igen diskuteres om det på nogen måde er farligt at hæve kolesteroltallet, hvis du i øvrigt er et normalt og velfungerende individ. Et øget kolesteroltal er oftest en indikation på at der er en betændelsestilstand andetsted i kroppen (pga. vores livsstil) og dermed er det igen IKKE det høje kolesteroltal, der er problemet, men HVORFOR det er højt. Jeg er desværre i den situation at en gen-fejl gør at min lever overproducerer kolesterol. Derfor er jeg på medicin, som regulerer kolesterol på en desværre unaturlig måde, men det betyder at jeg ikke gennem kosten kan hæve, sænke eller på nogen måde påvirke mit kolesteroltal, så jeg kan i prinicippet være ligeglad med mængden af kolesterol i min kaffe (og i kosten generelt). Jeg kan så satse på alle de gavnlige virkninger af cafestol, kahweol og chlorogensyren ift. kræft, diabetes og skrumpelever.
Powerkaffens paradoks
Min kaffe ér jo mit morgenmåltid og der er tilsat fedt i form af smør og kokosolie. OG jeg har en espressomaskine, der brygger uden filter, så indholdet af kahweol, cafestol og chlorogensyre er så højt som muligt. Det giver et paradoks, da jeg indtager fedt og samtidig hæmmer min evne til at nedbryde det fedt? Derfor kunne man argumentere for at jeg skulle brygge filterkaffe, men hvis jeg gør dét får jeg ikke de kognitivt fremmende egenskaber som OGSÅ ligger i cafestol, kahweol og chlorogensyren. Jeg bruger min powerkaffe i en proces, hvor jeg efter en fastende tilstand, der er startet ca. 12 timer tidligere, giver kroppen noget fedt den kan fortsætte med at forbrænde. Ved at blende fedtstofferne med de fedtopløselige komponenter kahweol, cafestol og chlorogensyre, optager hjernen hurtigere dét, plus koffeinen og giver det kick og de kognitive effekter jeg meget tydeligt kan mærke (og ikke vil undvære) hver morgen. At jeg så hæmmer fedtnedbrydningen kan jeg umiddelbart ikke se som problematisk, da jeg netop ved at forlænge fasten giver kroppen adgang til at forbrænde fedt.
Du skal ikke drikke fedt, hvis du ikke forbrænder det
Hvis jeg derimod ikke var low-carb, men drak powerkaffe sammen med f.eks. en skål cornflakes, et rundstykke eller andet, der ville skyde forbrænding af glukose igang i stedet for fedt, så ville det ikke være optimalt. Alt fedt ville blive deporteret til fedtlagre af insulinen, hvor kroppen først ville gå derhen, når al glukose var væk.
En mulighed ville være at indtage nogle enzymer der kunne bidrage til nedbrydningen af fedtet, men så er det også ved at være kompliceret at drikke den der kop kaffe 🙂
Anyways – min kaffe rutine er powerkaffen hver morgen i fastende tilstand, så ca. 2 kopper ren kaffe på arbejdet i løbet af dagen, også brygget på en espressomaskine uden filter, så altså fuld skrald på antioxidanter, og alle de ting der skal redde mig fra en masse forfærdeligheder, men også kolesterol, der så efterfølgende reguleres ned med den medicin jeg tager. Ikke nemt det her sundhedshalløj?!?
Et rigtig dårligt råd
Kaffe er en af de fødevarer med det allerhøjeste indhold af antioxidanter. Selv grøn the når ikke kaffen til sokkeholderne… hvis altså kaffe nogensinde har brugt sokkeholdere. Så uanset hvad de mere komplekse forbehold i forhold til kaffe er, så giver det god mening at drikke kaffe. Også hvis man f.eks. er eller har overvejet at blive alkoholiker og drikker en flaske sprut hver dag… så reducerer man, ja man eliminerer nærmest risikoen for skrumpelever og andre leverissues… ikke at dét skal være motivation for at gå ned ad dén vej!!!
Al verdens dårlige kaffe
Når dét så er sagt, så er der en masse ting der har afgørende indvirkning på hvor let det er at få de optimale virkninger ud af kaffen.
Der er dels hvilken type kaffe (arabica, robusta osv.), så er der ristningen (let eller hård ristning), der er hele issuet omkring hvorvidt bønnen er sprøjtet og generelt håndteret fra dyrkning til den drikkes. Så er der ting som svamp, mug, og indholdet af noget der hedder akrylamid, som ikke er specielt godt for os, og som især findes i kaffe der er hård ristet, altså de meget mørke, oliede bønner.
Vi ved også godt at der er forskel på at købe friske ristede bønner, kværne dem selv og brygge en kop kaffe, fremfor at trykke på en knap i en automat, der doserer en mængde formalet kaffe, der formentlig har ligget flere måneder og afgivet alle de dejlige olier, er blevet harsk, iltet og i bund og grund bare kedelig og ligegyldig. Jeg bruger en nogenlunde høj kvalitets kenya AA bønne, men er altså ikke heeeeelt deroppe i den absolutte top, hvor det kun er ca. 3% af verdens samlede kaffeproduktion, der slipper gennem nåleøjet med alle krav.
Vil man nørde rigtig rigtig meget om sådanne emner er denne artikel anbefalelsesværdig.
God søndag – og god kaffe 🙂