FITFAT

Tid til lever detox

Som jeg skrev sidst, har jeg meldt mig til et klinisk eksperiment. Det lyder farligt og jeg ved ret beset ikke hvad jeg kan ende med at få at vide om min levers tilstand. Jeg ved dog at det er tid til en lever detox. Meget pudsigt er det som om at alle de podcasts jeg hører altid lige rammer et emne, der er aktuelt for mig. Og denne gang er det ikke anderledes. Stort set lige efter jeg havde meldt mig til leverscanning på Odense Universitets Hospital, kører min favorit-podcaster Ben Greenfield en række podcast med fokus på leveren.

Den menneskelige forsøgskanin

Det jeg godt kan li’ ved Ben Greenfield er udover at han har en dejlig brug af sarkasme og ironi, så er han jo helt ekstrem i både sin faglige viden om fysik og sundhed, og også i det fact at han bruger sig selv som forsøgskanin i alle mulige eksperimenter, der omfatter stamcelle-injektioner, uv-lysbehandlinger, electro-pulse-massage, kaffe-lavementer, penis-injektioner, lyd-healing, bindevævsmassage og ja, stort set alt fra almindelige kendte behandlingsmetoder, til de mere og meget alternative.

En omfattende blodprøvetagning

Nå, grunden til at der lige pludselig synkront med mig kom fokus på leveren, var at Ben fik foretaget en omfattende række blodprøver. Og ikke fordi han var syg, men fordi det er sådan noget han nørder i. I en hel podcast går han så igennem hans resultater, og her slår det mig at jeg er ved at blive tæt på ligeså nørdet, for jeg synes det var superspændende. For det første fordi alle tal skal ses og tolkes i forhold til hinanden. Så f.eks. kan et højt LDL tal være ok, hvis f.eks. LDL partiklerne i sig selv er store, og man er en vis type person der f.eks. træner meget osv. osv. Som med alt andet skal vi se tingene i kontekst, lidt alá den her tanke om at vi ikke bare kan sige at én ting er sund eller usund, men for hvem og hvorfor.

En supersund mand med alt for højt levertal

I Ben blodprøver finder han ud af at hans levertal er for højt ift. normalen, hvor man skal have et tal på maks 50. Hans var 83 og her snakker vi altså om en mand, der udover at spise superclean, motionere, også tage alskens supplementer, kører detox jævnligt, faste osv. osv. netop for at opnå så optimal sundhed som muligt.
Mit levertal er oppe på 100, og som nævnt sidst kan der være flere forhold der spiller ind, men ikke desto mindre har jeg besluttet mig for at se om jeg selv kan få det tal ned i forbindelse med min leverscanning. Husk også at det forhøjede levertal ikke overhovedet er blevet kommenteret af lipidklinikken og min læge, der holder skarpt øje med mig pga. familiær hyperkolesterolæmi.

Lever detox på min måde

Så kraftigt inspireret af den gode Ben’s protokol, kører jeg 10 dage med fuld fokus på kærlighed til min lever. Fra i morgen starter jeg ud med en 24-48 timers faste for at sætte gang i alle de gode ting faste gør. I bund og grund er faste den hurtigste vej til at detoxe. Så snart kroppen får en pause med alle de processer der kører når vi spiser og fordøjer, så går den i gang med at heale sig selv. Så faste først.

Ingen alkohol, smøger og kaffe

Vino tintoSå er der selvfølgelig total stop for alkohol. Smøgerne har jeg heldigvis droppet, dengang jeg blev voksen 😉 Har kørt en ret striks ‘sober-october’, pånær her i efterårsferien, hvor jeg har givet mig selv lidt snor… eller vin… og en øl… måske to… og så var der lige en middag med gæster i går… så, ok, i hvert fald er alkohol totalt udelukket i de næste 10 dage op til scanningen.

Kaffe er også udelukket. Selvom kaffe har bevist gode egenskaber når det kommer til lever og alkohol, så er kaffe noget der påvirker leveren, og som det også kan være gavnligt at holde et break fra.

Supersexede kosttilskud

Så kører jeg en kombination af kosttilskud, som Ben selv nævner som kæmpestore ift. leversundhed, men som han faktisk ikke nævner i hans egen protokol?!? Det er marietidsel og et tilskud med det sexede navn N-Acetyl L-Cystein forkortet NAC. Marietidsel har en lang række virkelig bemærkelsesværdige egenskaber, hvoraf leversundhed er en af de største. NAC er den vigtigste byggesten i glutathion, der er en kraftig antioxidant. Glutathion spiller en vigtig rolle i arbejdet med at detoxe leveren, og er med til at beskytte mod leverskader. Jeg har hørt Ben snakke rigtig meget om glutathion, også fordi han selv er genetisk hæmmet i kroppens egen produktion af glutathion, og derfor tager det som tilskud. At supplementere med ren glutathion er dog både ret dyrt og kompliceret ift. at få et stabilt supplement. Man kan få det i flydende form, i engangssprøjter som man tager oralt, men bare det at væsken rystes og udsættes for lys kam kompromitere effekten. Derfor vælger jeg N-Acetyl L-Cystein, der giver kroppens egen glutahionproduktion gode vilkår, og da jeg så vidt vides IKKE er genetisk hæmmet lige på det punkt, så er dét sammen med marietidsel de to vigtigste leverrensende komponenter rent supplementmæssigt for mig.

Når man får at vide ens muskeltal er høje og man tror det er sejt

Så har jeg besluttet at jeg ikke laver om på mine træningsrutiner, og min brug af kreatin og EAA når jeg styrketræner. Dog er det vigtig at jeg hverken træner eller tager kreatin et par dage inden blodprøver og efterfølgende leverscanning. Jeg har et par gange været nødt til at få taget nye blodprøver fordi mit ‘muskeltal’ var urealistisk højt. Første gang syntes jeg det lød rigtig sejt – og håbede det var fordi jeg var lidt mutant-agtig med superkræfter. Det høje muskeltal eller kreatinin dækkede dog over at jeg havde fået lidt tæsk til taekwondo og her bl.a. et voldsomt spark på låret, så jeg havde en kæmpe blodudtrækning. Så overbelastning af muskler eller deciderede muskelskader kan resultere i forhøjede kreatinin værdier.
Under ‘normale’ omstændigheder kan et for højt muskeltal indikere problemer med nyrerne, derfor tjekkes en ekstra gang for at være sikker.

Ingen røde bøffer, kreatin og muskelskader

No beefKødrige måltider, eller indtag af kreatin lige før blodprøver kan også øge kreatinin værdierne, derfor ingen vild styrketræning, røde bøffer og kreatin før mine blodprøver inden scanningen.
Og det fører mig til næste punkt som er at jeg kommer til at køre hovedsageligt kødfri og mælkeproduktfri de næste 10 dage.

Primært fordi animalsk protein kræver mere af leveren ift. at blive nedbrudt, men også fordi vi endnu ikke er 100% økologi og græsopdrættede kødædere. Æg også er på no-go listen, men jeg skal lige finde ud af om jeg tager lidt fisk som jeg plejer til frokost på arbejde, eller om jeg skal undgå dét, både pga. animalsk protein, men også pga. fisks relativt høje indhold af tungmetaller. Det skal ikke være let.

Gang i den gamle indiske gryde

Ben kører i sin protokol en meget ensidig kost bestående af en gammel indisk gryderet kithcari, som er lavet på mung-bønner, der skulle have en god udrensende effekt i både lever og tarmsystem, så selvfølgelig har jeg købt mungbønner, og ser frem til at spise det som hovedret de næste 10 dage. Så tror nogenlunde det bliver sådan det kommer til at se ud de næste par uger, og så glæder jeg mig til at se om det kan banke levertallet ned til under 50. Ben lykkedes selv at regulerer sit tal fra de 83 til… 33 på de i alt 10 dage (tre dages optakt og 7 effektive detox-dage).

Game on – ses om en uge

Selvom jeg satser på at få tallet ned, kan jeg dog ikke løbe fra alt muligt andet der kan vise sig i scanningen. Er der skader som f.eks. skjult arvæv pga. belastning over længere tid, eller er leveren mindre fleksibel eller elastisk end ønsket, kan jeg risikere at skulle ha’ taget en hel masse andre prøver. Prøver der for helse-nørden i mig kunne være sindsygt spændende at tage, men som jeg helst vil undgå, da jeg jo i bund og grund bare gerne vil ha’ at vide jeg har en sund og rask krop.

Så jeg giver en status næste søndag efter en uges lever-love 😉

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *