Jeg oplever igen og igen at få stillet spørgsmålet ‘hvad er det for en kur du er på?’. Nu har jeg haft fokus på min kost og andre områder indenfor min egen sundhed i omkring halvandet år, så bare dér er begrebet ‘kur’ ikke tilstrækkeligt. En kur er noget man følger en given periode, en livsstilsændring er som ordet antyder, en ændring i ens daglige vaner og rutiner.
Ikke desto mindre vil jeg gerne prøve at uddybe nogen af de ting jeg har oplevet giver gode resultater, og beskrive hvordan jeg løbende tester ting af og hele tide forsøger at optimere, både ift. vægttab, men måske mere og mere ift. generelt velvære og ikke mindst optimal energi.
De synlige tegn på ubalance
De overflødige kilo, dellerne, topmaven osv. er de synlige tegn på en ubalance i kroppen. Vi lagrer energi vi ikke for brugt. Derfor fylder vægttab rigtig meget hos mange og er det første vi ønsker at gøre noget ved.
Her har vi så en række kendte metode vi bruger. Vi spiser sundt og dyrker motion.
Så langt så godt. Vi er dog alle forskellige. Udgangspunktet er ikke det samme om man er 50 kilo overvægtig eller 4 kilo, men udover det har vi også biokemisk individualiteter, dvs. vores gener, kropssammensætning og måden vi fordøjer og omsætter mad på kan variere.
Alle ændringer giver resultater, men hvordan bliver man ved?
Min rejse startede med én ret simpel, men markant ændring. Kulhydrater. Jeg stoppede med alt brød, pasta, ris, kartofler osv. osv. og oplevede både et markant vægttab, men også hele min kropskomposition ændrede sig.
Jeg startede ud med rigtig meget fedt i kosten, fordi der var grønt lys. Så masser af fløde, smør, fedt kød osv. osv. Vægten var stabil og energiniveauet i top.
Nu er jeg mere og mere opmærksom på ikke at gå alt for meget amok i det mættede animalske fedt. Ikke pga. vægten, men pga. mit kolesteroltal, der modsat normale mennesker ikke lader sig regulere med kosten, men alligevel kan påvirkes. Så jeg bevæger mig mere over i det man kunne kalde en middelhavskost, rig på grøntsager og MASSER af olivenolie.
Min frokost består nu typisk af en dyb tallerken fyld med f.eks. en kålsalat. Den drukner jeg i olivenolie og tager en 2-3 kippers fileter ovenpå. Måske lidt hytteost og kapers. Sådan.
Aftensmad forsøger vi at få flere dage uden kød, og her er der også generelt skruet mere op for grøntsager, så det ikke er ren kød, fedt, fløde-fest.
Hvad har virket og hvad skal der arbejdes med?
Hvor kampen tidligere var mod de måske 6-7 overflødige kilo, er kampen nu mere mod en lavere fedtprocent? For man bliver aldrig tilfreds, eller hvad?
Jeg kunne godt tænke mig at nå ned på en fedtprocent på omkring 15, men tænker også nogen gange hvorfor?
Og her er jeg ligesom alle andre. Jeg gør det på mandag, jeg gør det efter jul, jeg gør det når og når og hvis og hvis, og så går tiden. Heldigvis gør min generelle livsstil at jeg jo ikke tager voldsomt på. Jeg ligger stabilt, men ved jo udemærket godt hvad jeg KAN gøre for at brænde mere fedt af.
Faste, kitchari og leverdetox
I forbindelse med mit store lever-projekt, forsøgte jeg mig jo med en 10 dages leverdetox, hvor jeg primært spiste kitchari, en ret på mungbønner, der har et højt indhold af kostfibre og som har en gavnlig effekt på leveren. I løbet af de 10 dage drak jeg ikke alkohol eller kaffe, og spiste ikke kød og ost. Her oplevede jeg at smide vægt, hvilket jeg også forventede.
Det der snyder mange er så at man når man ‘har fat i noget’ og fortsætter så rammer man et plateau. Man taber ikke vægt, man tager måske lidt på igen, og så er frustrationen stor. Man troede lige man havde knækket koden.
Og det har man, det man bare skal huske er at når man ændrer på noget kommer der en reaktion. Så man skal i princippet blive ved med at ændre.
De fleste går på kur og det virker (fordi man ændrer noget). Så taber man sig og er glad. Vender tilbage til sine gamle rutiner og tager på. Husker at den kur man var på virkede. Hopper på den igen. Det virker, man taber sig, og sådan går det op og ned og op og ned, men man gider mindre og mindre at gå på kuren.
Skift og varier din livsstil og din kost løbende
Istedet skal man løbende variere, og det er derfor jeg synes det er sjovt at teste forskellige metoder. Vær vegetar eller veganer en uge eller en måned. Vær keto, vær lchf, vær ligeglad, spis kartofler en uge, ha’ kødfrie dage, eller gå amok i en stor god rød bøf. Sålænge man spiser rene fødevarer og undgår forarbejde fødevarer, er der en god chance for at man vil holde sin vægt eller tabe sig. Skal der sættes fart på så leg lidt med faste. Spis indenfor 6-8 timer hver dag, resten af tiden lader du kroppen rydde op.
Så nej, jeg er ikke på kur, jeg er bare blevet rigtig rigtig opmærksom på hvad jeg putter i munden og hvad det gør for mig 🙂