Tid til bone-broth og faste

januar 20, 2019 0 Af Kristian Jørgensen

Så står der lige nu omkring 5 liter oksefond og koger. Købte ind til både kimchi og bone-broth i fredags, så i går fik jeg lavet kimchi, og sat kraftben, æblecider-eddike, rodfrugter, løg og selleri over at koge. Det har det så gjort siden da, og al marv er kogt ud, så vi er ved at være i mål.

Kraftben, rodfrugter, løg og selleri koges med æblecider-eddike i 48+ timer

Oprydning og tarmrensning?!?

Jeg har tænkt mig at være god ved det gamle tarmsystem og få renset lidt ud og ryddet lidt op, så det her bliver min egen lille 3-4 dages faste og reetablering af den gode tarmflora.
Jeg har nemlig ikke rigtig gjort noget radikalt efter jul og nytår, så synes bare der skal ske noget igen, og jeg kan åbenbart bedst lide at lave det som test over flere dage. De basale principper er jo på plads, så det er mere de her test med ‘hvad nu hvis jeg KUN spiser det her, eller hvad nu hvis jeg faster så længe, eller som nu ‘hvad nu hvis jeg faster hver dag fra kl. 18 til kl. 18 næste dag og så KUN spiser bon-broth…’ så nu må vi se hvad der sker.

Alle de gode egenskaber ved bone-broth

Så i dag nøjes jeg lige med at fortælle hvad det er der er så godt ved bone-broth.
For det første er der et højt indhold af calcium og magnesium, der blandt andet hjælper på knoglerne.
Gelatinen i bone-broth tiltrækker og holder på væsker, deriblandt fordøjelsesvæsker, så fordøjelsen hjælpes.
Ledsmerter og betændelse generelt afhjælpes pga. nogle gode aminosyrer såsom glycine, proline og arginin der alle har anti-inflammatoriske egenskaber.

Og så er bone-broth et miraklemiddel ift. hud, hår og negle, og ikke mindst vores tarmsystem, der skal ha’ et helt fint glat lag på indersiden for at transportere det vi putter ind i munden rundt. Det er det lag man slider gevaldigt på med f.eks. vedvarende indtag af gluten og andre svært fordøjelige emner. Det river ligeså stille i det fine lag og i værste fald kan det resultere i små perforeringer i tarmen, så ufordøjede emner ryger ud i kroppen og gør skade.

Så udover lækkert hår, er der altså en masse gode grunde til at forkæle sig selv indvendigt med en god omgang bone-broth.

Den simple opskrift på bone-broth

Min er kogt på kraftben, der koster 25 kr. i Brugsen, og så har jeg ladet dem trække i vand tilsat en kop æblecider-eddike, der hjælper med at trække alle de gode sager ud af marv og ben, og her efter koger jeg det i 48+ timer sammen med hvad jeg har af rodfrugter, selleri, løg og så har jeg tilsat en masse gurkemeje, for at gi’ den max gas på den anti-inflammatoriske speeder.

Efter lidt over 48 timer ligger marven og svømmer rundt – si det hele og tilsæt salt og evt. lidt citron

God suppe og god søndag 🙂