FITFAT

Hemmeligheden bag en fem-dages faste – sådan gør du!

Hov… så hoppede jeg på en spontan fem-dages faste uden nogen forberedelse. Sidste søndag efter jeg havde skrevet mit indlæg, sad jeg og læste lidt om faste. Der blev beskrevet en 3 dages faste og om fordelene ved at faste længere end de 12 – 24 timer jeg gør jævnligt. Så søndag aften begyndte jeg en faste, der endte med at vare til fredag aften/lørdag formiddag.
Her vil jeg beskrive dagene en for én, men først lige et recap af hvad det er der sker med kroppen under faste og hvilke fordele der er ved faste.

Derfor er faste sundt og godt for dig og din krop

Fravær af mad er stort set utænkeligt i vores tid, men går vi langt tilbage i historien, handlede vores liv netop om at finde mad og føde vores familier. Dengang var det helt naturligt at gå i længere perioder uden mad. Der var ikke noget køleskab 3 meter væk, eller en købmand lige i nærheden. Vores krop er indrettet til at kunne klare længere perioder uden mad. Det der sker når vi ikke spiser, er at kroppen iværksætter sine overlevelsesmekanismer. For det første går vi over til at forbrænde fedt fremfor glucose (hvis man ikke i forvejen er fedtforbrænder). Det betyder at insulinniveauerne falder. Når kroppen får frigivet tid til at fokusere på  andre processer, bliver der plads til at genoprette ødelagte celler, vores væksthormoner øges, immunforsvaret boostes, ligesom der er tid til at processere næringsstoffer og i det hele taget få systemet i balance.
Dårlige celler nedbrydes og bliver udskilt sammen med giftstoffer og alt muligt skidt der har ophobet sig med tiden. Det giver udslag i både vægttab og afgiftning, og så er der masser af studier der bekræfter, hvordan faste også hjælpe med at få smidt de dårlige celler ud, der ellers kunne udvikle sig til rigtig slemme sygdomme, her i blandt kræft.

Derfor valgte jeg at faste

Min motivation for at kaste mig ud i en tre-dages faste, der så endte med at blive fem, var primært udrensning. At give min krop tid til at skille sig af med giftstoffer og i det hele taget bare tjekke hvad der sker med kroppen, når man går længere tid end 24 timer uden mad. Jeg har jo oplevet hvordan sult ikke er et issue, når man kører ren fedtforbrænding, så jeg kunne godt tænke mig at se hvad der sker med den der sult over flere dage – kan man blive mere sulten en meget sulten?
Skal lige sige at der er forskel på at faste og på at sulte sig selv. Det der sker hvis vi helt simpelt bare sulter os selv, er faktisk at kroppen sætter forbrændingen ned for at beskytte kroppen – dvs. man får ikke en højere fedtforbrænding og trækker egentlig bare pinen ud. Modsat vores forfædre ved vi jo godt at der ér mad efter den periode vi har valgt at faste, men det kan man ikke forklare kroppen, den vil justere for at holde længere, så vi skal tweake lidt for at få det optimale ud af fasten.
Den ‘protokol‘ jeg fulgte var at tilføre lidt fedt i løbet af dagen, i et omfang der svarede til en spiseskefuld kokosolie et par gange dagligt, eller f.eks. én advocado. Dén advocado skulle vise sig at være en kær ven især på dag fire, hvor der begyndte at ske sjove ting.

Døgn 1 – alt som det plejer

Jeg stoppede efter aftensmad søndag aften og havde jo for så vidt en ‘normal’ faste dag mandag, som jeg har gjort mange gange. Begyndte dagen med min powerkaffe, som jeg faktisk gjorde hver dag, selvom nogle siger det så ikke er ‘en rigtig faste’. Jeg gjorde det for at have et højt energiniveau som sædvanlig OG for at have dagens første fedt at tære på.
Kørte uden problemer frem til aften, hvor jeg så (som normalt) blev sulten, og kroppen forventede at fasten blev brudt med et ordentligt måltid.
Det fik den ikke, OG jeg havde misforstået de meget simple instruktioner der var ift. protokollen. Jeg spise nemlig to spiseskefulde kokosolie, selvom de skulle ha’ været fordelt over dagen. To skefulde og ikke andet og min mave begyndte at boble og te sig underligt.
Var ikke sulten, men havde bare en sjov mave, der vist var lidt forvirret.

Døgn 2 – så renser vi ud

Op tirsdag morgen efter en ret dårlig nat, hvor jeg sov uroligt og svedte meget – udrensningen var i gang. Powerkaffe og højt energiniveau hele dagen. Ingen sult overhovedet, og jeg tog ikke ekstra fedt i løbet af dagen. Heller ikke hen mod aften, hvor jeg med erfaringerne fra mandag, hoppede over kokosolie og åd en advocado – what a treat, et festmåltid uden lige. Ingen sult og gik i glad og tilfreds i seng.

Døgn 3 – det er for nemt, jeg drikker kun vand herfra

Havde igen sovet lidt uroligt, men vågnede onsdag morgen uden sult igen og fik min kaffe. En helt fin dag uden nogen udfordringer what-so-ever. Faktisk fik jeg ikke ekstra fedt i løbet af dagen, og besluttede at køre på vand så længe som muligt for at se hvad dét ville gøre. Hver dag huskede jeg at tage lidt ekstra salt i ny og næ, da man med alt det vand man drikker kan risikere at udvaske mineraler og dermed også få kroppen til at sætte tempoet helt ned, hvilket vi ikke ønsker.

Døgn 4 – det var dumt, kroppen skyller ud

Nu bliver det interessant. Står helt glad op, masser af energi, det her er en no-brainer, meget nemmere end forventet. Jeg vil bare køre vand resten af tiden og jeg kører frem til fredag aften beslutter jeg. Tager min morgen rutine. Knap en liter vand med vitaminer, mineraler, fiskeolie, og tager en enkelt magnesium (som jeg også tager hver aften). Powerkaffe og så i bad. Og så sker det… jeg skal virkelig på toilettet…. hurtigt…. og jeg skal love for kroppen skulle af med noget dér. Og ikke kun dér, men også kort efter og kort efter igen.
Det er så ført nu jeg går ind og læser op på andres erfaringer med faste, hvor stort set alle skriver om tynd mave på fjerde-dagen. Og det giver jo kun mening. Der er jo ikke noget i kroppen, og samtidig er der alle de ting kroppen har skilt sig af med der skal ud, så det var… interessant.
Klarede en hel dag på arbejde med stort stort fokus på IKKE at lade mig friste til at slippe en lille vind, eller slå en kæmpe-prut, da man helt sikkert IKKE ville satse sit gode undertøj på dét 😉
Med en lang dag i København fredag inkl. 2 gange flyvetur, turde jeg ikke forlade mig på den fortsatte vandfaste, og eventuelt medhørende usikre ‘udskilning’ af div. rester, så jeg tog en advocado igen, og tilførte faktisk lidt kerner for at få lidt styr på mit shit… som man siger.

Døgn 5 – hvorfor ikke afslutte med en ekstra lang dag

Op tidligt… kl. 04:45, i bad, vand og vitamin, mineral, fiskeolie osv. INGEN magnesium, som jeg også havde mistænkt for at bidrage til den sjove mave dagen før. Powerkaffe og så ventede jeg spændt… hvad ville maven sige??? Gik på toilet og havde en bedre oplevelse en dagen før – advocadoen havde gjort sit arbejde med både fedt, næring og fibre.
Lang dag i Kbh., og da vi sad og ventede i lufthavnen kl. 19 blev jeg for føste gang i hele forløbet træt. Da jeg ramte hjemmet ca. 20:30 var jeg træt… rigtig træt, og var ikke sulten, selvom jeg jo egentlig skulle slutte min faste kl. 18 efter 120 timer, så trakt det lidt ud.
Hvade også fundet ud af at man ikke bare kan starte op og spise normalt efter faste, men at man starter stille og bygger lidt på. Så jeg tog den tredie advocao i forløbet, og supplerede med lidt ostehapser med agurk. Tvang mig igennem et par afsnit at Modern Family, og gik i seng kl. 22.30 og sov fantastisk.

Døgn 6 – tilbage til livet

Vågnede kl. 6:30 lørdag morgen. Superfrisk og meget veltilpas. Kom stille og roligt i gang, vand og tilhørende piller, drak min powerkaffe og sad og arbejde lidt, mens resten af huset vågnede. Tog med Lotta i fitnesscenter kl. 9 og tog en stille og rolig træning. Vejede mig. Vægten viste 77 kg., som jeg dog ikke tillagde mere end at man selvfølgelig taber sig under fem dages faste. Det jeg har kunnet mærke tydeligst er at der er smidt et par kilo ‘underfedt’. Dvs. ikke den lille pude på mavsen, der lige dækker de sidste mavemuskler, men det fedtvæv der lige ligger nedenunder og på hele kroppen.

Der skal nok ryge et eller to kilo hurtigt på igen, når jeg går tilbage til normalt program, men det har været en god oplevelse, en god måde at udrense på og booste immunforsvar, og få kroppen i balance.

Yderligere bliver man enormt taknemmelig for mad og jeg havde stor lyst lørdag til selv at lave mad, nyde dét og glæde mig over at spise et godt måltid.
Dét gjorde vi, med gode venner, grillmad og kold hvidvin – yes… I’m back 🙂

Faste fremover

Grillmad

Min tanke er måske at lave denne type faste 3-4 gange årligt, for at nulstille og genoprette, samt lige smide et par kilo, hvis det behøves.

Er mere til at gi’ den en ekstrem skalle og få hurtigt udbytte, så sådan en faste passer mig fint. Ligenu kan jeg ikke forestille mig at gøre det igen, men det skal nok komme, og så må vi se om jeg starter igen i morgen (eller fra i aften) med min normale 24 timers faste. Har været glad for at spise igen, og sidder allerede nu her formiddag og glæder mig til grillmad i aften.

God søndag derude og god faste, hvis I skulle ha’ lyst til at prøve kræfter med dét!!!

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *