FITFAT

Derfor er sukker ikke supersundt for hjernen

Vi starter lige med en lille disclaimer. Der er mange former for sukker. Hvidt sukker, brun farin, sirup, flormelis osv. osv. som man kan kaldet tilsat sukker, altså sukker der ikke findes i en anden type fødevare. Der er nemlig også sukker i f.eks. frugt, bær og mælk. Så sukker er ikke bare sukker, men sukkers indvirkning på kroppen og især hjernen er problematisk uanset hvilken type sukker.

For højt blodsukker ødelægger hjernen

Alzheimers bliver også kaldt Type 3 Diabetes da det ligesom Type 2 Diabetes, der er insulinresistens i kroppen, er insulinresistens i hjernen. Jeg har tidligere skrevet om hvordan man gennem vedvarende for højt indtag af kulhydrater belaster og svækker kroppens processer. Det er det samme der gælder for hjernen, og hvorfor ikke. Hvis det brændstof vi fylder på skal sørge for at vi fungerer optimalt, så er forkert brændstof forkert både for krop og hjerne? Sukker er jo den lynhurtige vej til at hæve sit blodsukker. Kulhydrat skal lige nedbrydes til sukker, gennem insulinsystemet.
Så udover at vi bliver fede af sukker og kulhydrater, så ødelægger vi altså også vores hjerne – fedt!

Kan man vende udvikling af Alzheimers?

Den gode nyhed er at det faktisk er muligt at vende udvikling af Alzheimers ligesom det er muligt at vende udvikling af Diabetes Type 2 ved at omlægge sin kost og fjerne sukker og reducerer kulhydrater. Vores tarmflora har direkte indflydelse på vores krop… og vores hjerne. Det hele hænger sammen, vi skal til at huske på at vi ikke bare skal kigge på enkeltdelene, men også helheden. Sygdomme som Alzheimers, diabetes, hjerte- karsygdomme, sclerose mm. er alle betændelsestilstande i kroppen og betændelsen ses i tarmen.
Så hvis betændelsen starter i tarmen, så er konklusionen at man kan vende udviklingen ved at ændre tarmfloraen og stoppe betændelsestilstanden.

Fedt er fedt for hjernen

Rigtig mange er overbevist om at sukker er godt for hjernen. At en sodavand, en chokoladebar eller slik er godt når vi lige skal ha’ hjernen i omdrejninger. Det er langt fra virkeligheden. Sukker giver en kortvarig, men kraftig forhøjning af blodsukkeret og det kan mærkes, men det må ikke forveksles med at vi bliver skarpere. Det er et usundt og farligt boost – og især hvis man gør det igen og igen og igen.
Kroppen og hjernen fungerer optimalt på ren fedtforbrænding, altså når vi ikke skal processere sukker og kulhydrat, men er i ketose.
I ketose nedbrydes fedtdepoter i kroppen, for at anvende dem som energi, når nu kroppen ikke har nogen kulhydrater at tage af. Dvs. du kører på fedt fremfor kulhydrat og dét er guf for hjernen.

Så… jeg ved vi er en sukkerglad nation, men igen, alt med måde, og hvis man er interesseret i sin generelle sundhed og forstår at det ikke kun er vægttab, men alle mulige sygdomme man i stort omfang kan undgå, så er det måske værd at kigge på hvor meget sukker man indtager.

Er man interesseret i at læse om div. studier omkring sammenhængen mellem kost og Alzheimers er Dr. David Perlmutter et godt sted at starte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *