Så gik den ikke længere – jeg har været forkølet!!! Sidste torsdag vågnede jeg med den der irriterede hals, der tyder på at der er forkølelse på vej. Jeg oplevede det samme for lidt over en måned siden, hvor jeg hentede en syg Jonathan fra efterskole på et tidspunkt hvor alle faldt som fluer rundt omkring med influenza. Dengang formåede jeg at tage det i opløbet og bombardere mig selv med c-vitamin indtil der ikke var nogen tegn på sygdom tilbage.
Øget beredskab
Det gik ikke denne gang, og jeg har en teori om hvorfor. Ugen før havde jeg været i Austin, Texas og havde forud for dén tur lagt en klar strategi for hvordan jeg skulle undgå at blive forkølet trods jetlag, mangel på søvn, skiftende temperatur både i klima, men også i aircondition på fly og i kongrescentret.
Jeg havde øget min dosis af c-vitamin både før og efter turen, samt medbragt mine multivitaminer og fiskeoliekapsler, men da jeg kom hjem var jeg bare glad for at jeg ikke havde haft skyggen af snue, så jeg gik ned på normal dosis (som er ca. 2500mg) og tænkte det var dét.
Sikkert tilbage i vante omgivelser
Det var det så ikke – efter en uge tilbage i det danske klima og med masser af opgaver på bordet, ramte forkølelsen for alvor da weekenden kom. Jeg skulle selvfølgelig have fortsat med øget beredskab, da jeg jo godt ved at kroppen udskyder eventuelle nedbrud indtil der er ‘tid’ til dem. I mit tilfælde få dage efter jeg var kommet hjem, fra det der var den store stress-faktor. Jeg var bare så glad for at jeg havde klaret turen uden nogle problemer.
Forbandede forkølelse
Selvom jeg forsøgte at hæve c-vitamin indtaget, så havde forkølelsen fået tag i mig, så nu handlede det om at hjælpe kroppen med at bekæmpe virussen hurtigst muligt. En proces der normalt tager en god uge, uden medicin, med medicin en uge(!). Begge mine drenge har været hårdt ramt og været på penicillin ad flere omgang, trods min stille protest, da jeg absolut ikke er tilhænger af at medicinere noget man selv kan hjælpe kroppen med, selvom det måske tager en dag mere.
Hvad man kan gøre mod forkølelse når den har fået fat
Nuvel, her en uge efter er forkølelsen så godt som væk. Faktisk var der kun to dage den peakede med rusten stemme og løbende næse. Det var selvfølgelig de to dage op til påsken, hvor jeg var på arbejde. Feber har jeg undgået, men jeg har gjort hvad jeg kunne for at skyde alle processer i gang, og give kroppen en masse ressourcer til at bekæmpe forkølelsen.
Fredag fik vi kylling til aftensmad, så hele skroget og resterne røg i gryden, så jeg havde dejlig kyllinge-fond-suppe eller bone-broth til hele ugen. Så min morgenrutine den sidste uges tid har set nogenlunde sådan ud:
En halv liter vand tilsat 1500mg c-vitamin pulver. En multivitamin, b-vitamin (minder mig om jeg skal ha’ købt noget e-vitamin), magnesium og fiskeolie. Herefter min sædvanlige power-kaffe, og så lige en kop rygende varm kyllingesuppe. Efter den kombo går alle kroppens processer i gang. Næsen løber og kroppen koger.
C-vitamin FTW
I løbet af dagen drikker jeg rigtig meget vand og tager nogle 500mg c-vitaminer løbende, så jeg måske er oppe på 5-8000mg når det er vildest. Faktisk burde jeg ha’ testet til max for at se OM jeg kunne kvæle forkølelsen, men der har været en klar proces og udvikling, som jeg kender fra tidligere forkølelser, men hvor varigheden har været længere. Denne gang har det været en ‘opstart’ på et par dage, to dage med fuld skrald på snot med ‘farve’, og så et udløb på to-tre dage uden irriterende hoste og med helt klar snot.
Træning sammen med forkølelse
Mht. træning har jeg skruet helt ned. Igen for at kroppen kan bruge kræfterne dér hvor behovet er. Træning oveni forkølelse eller andre sygdomme kan give en følelsen af at man er klar igen, men det slider oftest mere end det gavner. Jeg har altid trænet selvom jeg har haft forkølelse, men det har helt sikkert også forlænget varigheden på forkølelsen. Denne gang gav jeg forkølelsen min fulde opmærksomhed, men kunne ikke dy mig for en moderat styrketræning efter forkølelsen havde peaket, og igen i forgårs, hvor jeg officielt havde raskmeldt mig 🙂
I dag tænker jeg også at tage en rolig styrketræning og i går gik jeg en lang tur på halvanden time i rask trav. Så mit bedste råd ift. træning under sygdom er lav-intensitet og absolut ikke køre kroppen træt.
Yoga og udstrækning kunne også være fordelagtige aktiviteter, der kan hjælpe med bedre blodgennemstrømning og dermed transport af affaldsstoffer, så kroppen igen er bedst muligt gearet til at sætte ind mod virus.
Sol er den naturlige dose D
I dag er der lidt småhoste og jeg sørger for at pudse næsen ofte, og det er nu jeg skal blive ved med dels at give kroppen hjælp i form af bone-broth og c-vitamin, men også masser af grønt. I bund og grund bare gøre det jeg plejer, men skrue lidt op for de specifikke ting, der er antiinflammatoriske.
Sol må ikke undervurderes og vi har været mere end heldige både før påske og i påsken, hvor solen har været fantastisk. Så jeg har siddet med ansigtet op mod solen i 15-20 minutter hver dag og dermed taget et helt naturligt og tiltrængt skud D-vitamin.
Andre råd mod forkølelse
Selvfølgelig har den her forkølelse fået mig til at undersøge endnu mere hvad man kan gøre for både at forebygge, men også om der er nogle hacks til at fjerne forkølelsen hurtigere. Det handler jo som udgangspunkt igen om at forebygge, og have et så stærkt immunforsvar som muligt, hvilket alle de ting jeg gør med kosten, bidrager til.
I perioder hvor alle omkring en falder som fluer og man dagligt udsættes for vira, kan man så højne sit beredskab. Det vil jeg primært gøre med c-vitamin, men f.eks. hvidløg tror jeg de fleste har hørt om som et gammelt hus-råd.
Hvidløg uden dårlig ånde
Hvidløgs antiinflammatoriske egenskaber forsvinder når man opvarmer det, så at stoppe en masse hvidløg i maden hjælper ikke. At spise dem rå og i store mængder tror jeg de fleste tænker at ville undgå, da man nok ikke helt kan undgå en markant hvidløgsånde efterfølgende. Hvad så? Man kan købe kosttilskud med hvidløg, og hvor indholdet af det antiinflammatoriske stof anilin er så højt som muligt. En anden mulighed er at lave en slags syltede hvidløg. Og det har jeg selvfølgelig gjort. Der går så lige 3 uger før man kan begynde at æde dem og få effekten, men det skulle prøves, snotnæse eller ej.
En omgang hjemmesyltede hvidløg
Jeg har købt en masse økologiske hvidløg og pillet dem, men ikke presset eller skåret dem, da alinin forsvinder hurtigt når feddet brydes. Når vi beholder indholdet af alinin i feddet og æder det hele fed, udskilles alinin og reagerer med kroppens systemer, så man får den fulde antiinflammatoriske effekt. En anden effekt er at ens blodkar slapper af, så ens blodtryk sænkes.
Nuvel alle fed af 8-10 hele hvidløg ned i et glas, overhæld med æblecider-eddike og oregano (jeg købte noget økologisk oregano fra Urtekram), og lad det stå i 3 uger. På et tidspunkt vil hvidløgsfeddene blive grønne, hvilket er helt ok, de bliver ‘normale’ igen, og efter 3 uger kan man tage et fed om dagen, bruge det i salat eller lignende. Man vil efter sigende ikke lugte af hvidløg, men få alle de gode egenskaber, så dét glæder jeg mig til at undersøge.
Så til jer der stadig snøfter og hoster – frem med c-vitamin og bone-broth og væk med alle andre faktorer, der stresser kroppen. Vand, sol og masser af søvn, så kroppen kan få lov at bekæmpe virussen hurtigst muligt.
God påske 🙂