Superfoods, challenge og om at være buzzed på arbejde

april 8, 2018 0 Af Kristian Jørgensen

Denne søndags indlæg handler om gurkemeje, maca-rod og spirulina, og hvorfor det trods deres fantastiske status som superfoods ikke nødvendigvis smager fantastisk i alt!
Det handler også om den forgangne uge, hvor jeg har forsøgt at være helt ‘striks’ med kulhydrater, sukker, alkohol og alt det jeg går og prædiker.
Endelig er det også indlægget, der dokumentere mit forsøg på at hacke mine kolleger til at yde mere og bedre… noget jeg ikke håber de sagsøger mig for 😉

Status efter 10 måneder og nye udfordringer

Ok – nu er der gået 10 måneder siden jeg kom ned på lige under 80 kg. Jeg tænker det er en god og naturlig vægt for mig, men det er jo ikke fordi jeg er totalt hakket og har en sixpack man kan slå sig på.

Jeg ved ikke om det er vigtigt at have sixpack, det er lang tid siden jeg havde en. Jeg ved det er direkte usundt at komme for lang ned i fedtprocent, men jeg kunne godt tænke mig at se hvad en koncentreret indsats mod de sidste depoter kan gøre for mig.
Og de sidste depoter ér de sværeste. Mavefedtet er der hvor de giftstoffer kroppen ikke kan få processeret, bliver deporteret og dér ligger de godt og holder på fedtet.

Tid til at gå all in – altså et par uger

Mandag var sidste dag i påsken. Var i fitnesscenter og vejede mig før styrketræning. Den var faktisk oppe over 80 kg. Altså som i 80,7!!! Min livvidde målte jeg til 89 cm. Jeg HAR været lidt loose på det sidste, og ikke mindst med vin hver dag i hele påsken.
Trænede styrketræning (ny form med reps to failure) en god gåtur, en øl hos naboen og to glas hvidvin om aftenen – rester, så der ikke stod noget og fristede tirsdag. Sådan en slags nedtrapning før den kolde tyrker.

Tirsdag med tissepauser

Tirsdag lagde jeg ud med 24 timers faste – dvs. den startede kl. 18 mandag aften og kørte til tirsdag aften, hvor jeg lavede en asiatisk ret med masser af broccoli, rejer og så havde vi noget ekstra varmrøget laks vi supplerede med. Jeg havde selvfølgelig startet dagen med masser af vand, c-vitamin, 4 fiskeoliekapsler, b-vitamin, magnesium og multivitamin og min powerkaffe for at få fedt og energi.
Ingen sult hele dagen, masser af vand, masser af tissepauser. Tydelig reaktion på at kroppen begynder at detoxe.
Jeg ville ha’ trænet, men er meget opmærksom på ikke at gå helt amok fra én dag til næste, især lige i dønningerne på den snue jeg havde sidste uge. I stedet tog jeg en foamroller og lavede massage og udstræk – hvilket var tiltrængt ovenpå den ny træningsmetode mandag, jeg var mega øm i r….
Så var der Champions League, altså fodbold, som er et af mine små frirum, hvor hjernen slås fra og jeg giver mig selv fri. Ingen øl – masser af vand, ingen snacks…. tidligt i seng.

Onsdag med aubergine og fodbold uden øl

Morgen, vand og vitaminer, powerkaffe. Arbejde, god frokost med masser af salat, og så kippers og æg… mmmm… aftensmad havde fruen lavet. Megalækker aubergine med masser af grønt og oksekød, sultede rødløg og fennikel. Smed lige 8-10 fed syltede hvidløg oveni. Hvidløg er jo også en slags superfoods og mens jeg venter på at dem jeg har sat over er klar, har jeg købt nogle almindelige syltede hvidløg.
Så havde jeg en mega-god styrketræning med masser af energi og masser af pump.
Lavede lige et post-workout meal med to spejlæg, ost og skinke… og vand…
Champions League aften igen… ingen øl, masser af vand og ingen snacks.

Torsdag med første forsøg på at hacke kollegerne

Sædvanlig morgenrutine. Havde lovet mine kolleger på arbejde at lave power-kaffe til dem, eller brain-juice som det nu bliver kaldt på kontoret.
Jeg havde kokosolie og smør med, men ingen stavblender, så resultatet blev ikke optimalt. Alligevel syntes alle der drak kaffen at den havde en mærkbare effekt.

Frokost var begrænset til lidt ost med agurk og lidt skinke. Om aftenen skulle jeg holde foredrag for en god kunde og veninde Ditte Maria fra KFS Boligbyg, der også har en blog og skriver en masse gode ting om ledelse, alternativ ledelse, udfordringer, og en masse andre meget ærlige og spændende ting, giv hende et besøg her.

TIME is not your most valuable asset – HEALTH is!

Foredraget gik godt – jeg startede med en lille snak om at TID ikke er vores vigtigste aktiv, men at helbreddet er.

Vi er så fokuserede på at nå alt og ha’ tid nok til at nå alt det vi skal. Det betyder at vi tit nedprioritere de ting vi skal gøre for vores krop og sjæl, så vi begynder at slide på helbreddet, hvilket går ud over energien, og så er vi i den onde cirkel, hvor vi bare er trætte og har lyst til at tage fri lige fra vi møder mandag morgen til vi jublende går på weekend fredag.

Det burde jo være mandag man var klar til kamp?
Vend det nu om og giv dig selv et energioverskud, der kan smadre alle dagligdagens opgaver. Har bemærket at det er virkelig lang tid siden jeg har oplevet at være træt i løbet af dagen. Det sker bare ikke ret tit, heller ikke selvom natten har været urolig, eller der ikke er blevet sovet de gyldne 8 timer.

Puster du ud i weekenden, eller får du ny luft?

Kan ikke huske hvem det var, men der var en på et tidspunkt der reflekterede over det her begreb vi har med at vi ‘puster ud’ i weekenden. Vi skal jo istedet trække vejret dybt ind – det er den gode luft vi trækker ind der giver energi, så husk det – træk vejret 🙂
Resten af foredraget var 100% forretningsorienteret, og efterfølgende var der gourmetsmørrebrød, gode specialøl og gode vine. Mmmmmm… jeg tillod mig at tage 2 stykker smørrebrød og de smagte fantastisk, men de lå også tungt i maven.
Da jeg kom hjem havde jeg ‘rester’ med og familien kastede sig over det lækre smørrebrød. Jeg nappede én til og var lige ved at lade mig friste til at drikke en god IPA til, når jeg nu alligevel havde ‘syndet’. Holdt dog stand… var også vildt træt og havde en lang fredag, så jeg gik i kassen og fik lidt over 8 gode timers søvn.

Forsovet fredag med nye ting til test

Dejligt forsovet stod jeg op og glædede mig til denne morgens rutine. Jeg havde sidste uge bestilt en masse sjove ting jeg skulle teste af på mig selv. Maca-rod pulver, gurkemeje-pulver og spirulina-pulver.
Havde hørt en del om både maca og spirulina som fantastiske superfoods, man kunne putte i sin powerkaffe, så dét skulle prøves.
Gurkemeje har jeg haft i kapselform, engang da jeg tænkte de kunne sænke mit kolesteroltal, hvilket jeg igen måtte sande ikke var tilfældet når det er en genfejl, der er skyld i overproduktionen af mit LDL.
Sidenhen har jeg så fundet ud af at gurkemeje og ingefær har vanvittigt gode antiinflammatoriske egenskaber, og med Lotta, der døjer med et knæled, tænkte jeg der skulle eksperimenteres lidt.

En god grøn kop varm kaffe med eftersmag af skildpaddevand

Og det blev der… i dén grad, og ikke til den gode side. Jeg tilføjede én scoop maca og én scoop spirulina til min kaffe, stavblendede og fik noget der lignede en af mine green smoothies, men varmt.

Det smagte rent ud sagt virkelig dårligt. Kaffesmagen var der overhovedet ikke, til gengæld var der en lang eftersmag… af alger. Sådan som man forestiller sig at det vand skilpadder svømmer rundt i smager.

Selvfølgelig drak jeg det hele – det er jo superfoods, så hvis det ikke var smagen, måtte det være effekten, og den kom da også. Fik nærmest et lille buzz, ligesom første gang jeg prøvede powerkaffe.

På arbejde med mini-buzz og speedede kolleger

Så med et lille buzz tog jeg på arbejde, hvor jeg havde medbragt en stavblender og lavede en ordentlig omgang brain-juice. Denne gang var effekten større. Feedback var at den smagte bedre, og at den altså gik lige i hjernen. Faktisk var vi allesammen lidt speedede til langt over middag, der var mega-god stemning. Frokosten var salat med en halv dåse tun. Meget let.
Om aftenen skulle jeg være jury til Aalborg Tekniske Skoles filmfestival, Jamesprisen 2018.
Her var der også fri adgang til øl, vin og vand… så jeg tog vand. Mad fra Fandanko, hvor man let kan undgår brød og kulhydrater og bare æde alle de gode tapas-ting. Lækkert.

Lørdag med vellykket superfoods smoothie

Igen lidt over 8 timers god søvn – herligt. Stod op 7.30 helt frisk sådan en lørdag morgen. Fantastisk. Lavede min powerkaffe og prøvede denne gang kun med maca, hvilket var bedre, men ingen kaffesmag og det vil jeg altså gerne ha’ når jeg drikker… kaffe, så lavede lige endnu en som jeg kender den.
Supergod træning i fitness, store muskelgrupper og en god omgang mave.
Havde tænkt meget på hvad jeg kunne bruge alle de sære superfoods til, når de nu ødelagde min dejlige kaffe, så da jeg kom hjem lavede jeg den vildeste smoothie:

1 dåse kokosmælk
1/2 Banan
1/4 Mango
1/4 Agurk
En håndfuld frossen Spinat
1/2 citron
1/2 æble
En klump ingefær
Honning
Et drys sort peber
Et drys cayennepeber
Et lidt større drys kanel
Et scoop spirulina
Et scoop gurkemeje
Et scoop maca

Bemærk hvordan den ligner den grønne alge-kaffe. Jeg delte den heldigvis med Lotta, der var rigtig meget. Den var mega-god og den holdt mig kørende helt til aftensmad, der var mørbradbøffer i god flødesovs, masser af champignon og rød peber, og så en blomkålssalat med feta. Bum… rolig lørdag aften foran flimmeren, og så tidligt i seng. Indtil der kom besøg af en datter, der tog så meget plads at jeg gav op og foretrak sofa og fleecetæppe, så jeg kunne få noget søvn inden floorball søndag.

Søndag superfoods sol og sure sokker

Og her er vi så i dag – efter en uge med meget striks fokus på kosten og træningen. Har været til floorball igen efter at der har været pause i fire uger, så det var fantastisk med to timers intensiv træning… at vi vandt gjorde det kun bedre. Mine sokker begynder at minde mig om at komme i bad, så det må jeg hellere respektere, for alles skyld.

Har lige bundet endnu en green smoothie med alle de underlige superfoods, og havde egentlig tænkt mig også at nakke en omelet og noget kimchi, men er virkelig mæt. Måske når jeg har været i bad. Det skal jeg nu… kan jeg lugte 😉 Hov – vægten efter denne uge sagde 79,5 kg og livvidde 87, men jeg tillægger det ikke meget værdi, da der er så mange faktorer der giver vægten, så lad os se næste uge hvor det burde være mere. Et par kilo fra gennemsnittet, så kan man begynde at betragte det som en fremgang. Da det er de sidste depoter er jeg dog tvivlsom om hvor langt jeg kan komme ned, så det bedste måleinstrument er spejlet 😉

Go’ superfoods søndag!!!