Dagens indlæg handler om kaffe. Der er jo altid studier der peger på at kaffe enten er godt eller skidt.
Som med alt andet kræver det et lidt mere nuanceret syn at lave dén dom, og jeg har i dag hørt en podcast der udelukkende handlede om kaffe
Desværre kunne jeg ikke finde den transkriberede udgave af podcasten. Det har jeg ofte brug for, da det bliver lige lovligt tungt nogle gange at forstå de engelske medicinvidenskabelige termer, der bliver slynget ud.
Dr. Chopra, leverpatienter og kaffe
Nuvel – i min jagt på den transkriberede udgave, finder jeg så en anden podcast med Dr. Sanjiv Chopra. Ikke Depak Chopra, men faktisk… hans bror, der er professor i medicin og underviser på Harvard Medical School. Hans speciale er leversygdomme, og både som professor og som praktiserende læge har han gjort nogle observationer, der er ret interessante.
F.eks. arbejdede han med levertransplantationer på Beth Israel Deaconess Medical Center over en periode på 4 år. Han studsede ved at ingen af de levertransplanterede patienter drak kaffe. Han bad de andre læger og sygeplejersker om at observere dette, og en dag fik han besked om én af patienterne der rent faktisk drak kaffe. Han spurgte patienten om hvor meget og hvor ofte og fik svaret at det drejede sig om fire kopper dagligt. Almindelig kaffe ikke decaf. På spørgsmålet om hvor længe han havde drukket kaffe var svaret ‘siden min levertransplantation’. Så EFTER at ha’ fået en ny lever havde denne patient en craving for kaffe, og Dr. Chopra fortæller at han endnu ikke har set én lever-patient (med alvorlig skrumpelever) der har drukket kaffe.
Koffeinen er ikke det mest interessante
Så hvad er det kaffe iflg. Dr. Chopra kan. I følge ham kan kaffe beskytte imod 5 typer kræft. Kræft i leveren, livmoderkræft, prostatakræft, kræft i tyktarmen, og hudkræft. Derudover… beskytter kaffe mod skrumpelever, type 2 diabetes og parkinsons. Det er ikke koffeinen, der gør den store forskel, men 3 andre ingredienser i kaffe vi skal kende til. Faktisk er der flere, men det kan jeg først lave i en anden blog-post, da det var med i den podcast jeg ikke har tilgængelig på skrift endnu. Chlorogen-syre, cafestol og kahweol. Det er ingredienser, som vi rigtig gerne vil ha’, men som faktisk i nogen grad bliver fanget af filtret, hvis du laver filterkaffe.
Når vi så kan gå amok og drikke kaffe igen, så er der dog stadig nogle ting vi skal overveje. Som jeg lagde ud med at sige er det jo ikke ligemeget hvilken kaffe man drikker. Kaffe er en af de mest behandlede afgrøder ift. brug af pesticider osv., så at finde en god, ren kaffe kan i sig selv være en udfordring, også for pengepungen. Dog er mange af de gode egenskaber vi vil ha’ begrænsede, hvis kaffen f.eks. er gammel. Når kaffebønnen ikke er frisk-ristet bliver olien f.eks, harsk, og hvis kaffen er malet på forhånd, sker dette langt hurtigere.
Så… tag en god kop kaffe, og så vil jeg fortsætte kaffe-snakken og gå mere i dybden næste søndag 🙂