Kraftben og et kedeligt kig i en kræftramts indkøbskur

Så er vi godt igang med 2018 og det betyder også at vi i denne tid oversvømmes med artikler om alverdens slankekure. Dét kommer vi til i næste uges indlæg. Vi skal nemlig snakke om suppe, boullion, fond eller på amerikansk ‘broth’ kogt på kraftben.
Først vil jeg dog dele en bekymrende oplevelse jeg havde da jeg var ude at handle… kraftben. Ved kassen stod jeg bagved en dame i midt 40’erne, der havde den efterhånden, og desværre, let genkendelige turbanagtige hovedbeklædning, der indikerer at det er en person der er i kemo-behandling. Jeg KAN tage fejl, bevares, men lad os antage kvinden har kræft.
Det er altid tragisk og sørgeligt når vi mindes om denne forfærdelige sygdom, som alt for mange får i vores tid.

Kost og kræft, er der overhovedet en sammenhæng?

Dog blev jeg meget forundret da jeg så hvad der kom på båndet. Og så igen, hvorfor? Det var jo stort set fuldstændig samme produkter som 90% af den danske befolkning køber og bruger. Jeg tænkte bare at der da i sådan et kræftforløb må være et øget fokus på kost? Kroppen har vel under kemo endnu mere brug for at være så stærk og sund som muligt, for at rette op på alle de skader der følger i kølvandet på kemo?
Lyst brød, forarbejdede fødevarer, mad med højt indhold af sukker, og så lige en bakke flødeboller på tilbud! Da jeg kom hjem gik jeg ind på Kræftens Bekæmpelse hjemmeside, og ledte efter hvad der står om kost. Der er ikke andre råd end at henvise til de generelle kostråd, samtidig med de skriver at ‘usund kost’ er en af de vigtigste årsager til kræft. Jeg kunne håbe at de der rammes af den skide sygdom, ville overveje i det mindste at spise ‘ren’ mad. Dvs. mad der ikke er forarbejdet, og så overveje at skippe kulhydrater som jo også især er slemme i de forarbejdede fødevarer. Vi er bare så danske at vi selvom vi får en hård diagnose, så sidder vi stadig og gumler på rundstykker i morgen-tv når der kører de her store indsamlinger til Kræftens Bekæmpelse!!! Ingen spørger sig selv om der kunne være noget galt med vores kost?
Så… vi følger nogle kostråd, bliver syge, og får at vide vi skal følge de samme kostråd… seriøst???

Kraftben og kyllingesuppe

Nå, så stod jeg der og følte mig frustreret, samtidig med at jeg tænkte at jeg også er ved at være helt uden for normen, da jeg læssede grøntsager til kimchi, oksekød, en stor saftig kylling og… en pakke med kraftben på båndet, hvad fa’en har ham der lige gang i!!!
Og det skal jeg fortælle. Jeg har nemlig lige nu gang i at koge supper, eller som jeg bedre kan lide at kalde det bone-broth. Og hvorfor er dét nu så spændende. Det er det fordi der i de supper som vi sjældent selv laver, men som man måske kan huske ens bedsteforældre lavede, er en masse rigtig sunde ting. Vi kender godt klichéen med at man henter kyllingesuppe til de der er forkølede, men lad os kigge på hvad det er der er så godt i både kyllinge-broth og okse-broth.

Kollagen til sund hud og lækkert hår

Når man koger knogler i vand, sammen med lidt syre, f.eks. eddike og hvad man ellers har lyst til at suppegrønt, så trækker man kollagen og en masse gode vitaminer og mineraler ud. Calcium, kalium, fosfor, magnesium er nogle, men mest interessant er kollagen og dens egenskaber. Der er udover protein, også nogle gode aminosyrer i der hjælper på den gode tarmflora, er antiinflammatorisk og blodsukkerstabiliserende. De opfører sig endvidere som væksthormon og vækst-serum for al kollagen i din egen krop, hvilket er det der giver flot, sund elastisk hud og lækkert hår, så det er bare om at få masser af dét.

Nem disposal af det gamle skrog… altså kyllingen

Og hvordan får man så nok? Jamen jeg stegte i går den dejlige fritgående kylling (altså det var den før den endte i grillen) i gasgrillen sammen med citron, timian, løg, gulerødder, bladselleri, persillerod… og øl.
Efter vi havde spist, smed jeg alle rester, hele skroget og hvad der var tilbage i en stor gryde, sammen med alt det snask den var grillet med. Vand over og så har det stået og kogt hele natten. Da jeg stod op i morges, snuppede jeg lige en kop og dét var mit fuel til 2 timers floorball – lidt ligesom powerkaffen havde det samme effekt. Lynhurtigt gang i hjernen og kroppen mangler intet.

Og så til oksen

Da jeg kom hjem, fik jeg siet resterne fra. Det var helt kogt i smadder, så det er faktisk også nemmere at skaffe sig af med skroget. Lige efter jeg havde siet kyllingesuppen, gik jeg igang med okse-suppen. Løg, hvidløg, bladselleri, gulerødder, persillerod… tror det var dét og så de store klumper kraftben. Nu står det så og simrer og dufter fantastisk. Det skal stå der hele dagen, hele natten og hele dagen i morgen. Mellem 24 og 48 timer for at få trukket alle de gode sager ud. Jo mere fedt og geleagtig resultatet bliver jo bedre. Jeg glæder mig helt vanvittigt til at smage resultatet, men indtil da står den på kyllingevarianten.

Bitz og blodsukkerkuren

Næste gang går jeg i flæsket på én af de mange nye kure, der altid kommer efter nytår. Det bliver et tillæg fra Femina om ‘blodsukkerkuren’, der går ud på at man spiser efter sin blodsukkertype. Uden at tage hul på den her så er der i bund og grund 3 typer. A hvor ens blodsukkersystem fungerer normalt, og man derfor kan have en kost med mange kulhydrater… så type B hvor ens blodsukkersystem ikke fungerer så godt (I wonder why) og man derfor skal spise færre kulhydrater (wohhw). De skriver selv at det kan komme med alderen (det giver jo rigtig god mening, hvis man spiser sin type A kost). Endelig type C som er diabetisk blodsukkerniveau, hvor det frarådes helt at spise kulhydrat!
Jeg synes det er lidt sjovt at man skal vente til man har smadret sit blodsukkersystem, med at droppe de dårlige kulhydrater eller skære ned på dem, men heyyy… det er bare min mening. Hvorfor ikke bare start med at spise som type C og undgå at blive en type C?

Nå, så fik vi den vendt alligevel – finder på noget andet til næste gang, god søndag derude… og god suppe 🙂

De rå kraftben af oksemarvspibeben

Klar til vand og langtidskogning

Simple suppegrøntsager

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *