Derfor er det en dårlig idé at kigge på USA når det gælder sundhed

I en af ugens podcasts fortalte Kris Kresser at den største trussel mod USAs økonomi er udgifterne til deres sundhedssystem. Nu burde man ikke i første omgang kalde det noget som helst med sundhed, for det er et behandlersystem, der behandler de der allerede er blevet syge.

Lad os da endelig følge i fodsporene på USA

Hveranden amerikaner har nu en livsstilssygdom. Og hver fjerde amerikaner har flere livsstilssygdomme. Jeg tænker at man udemærket godt ved der er noget helt galt, men at der er for mange økonomiske interesser i at fortsætte ufortrødent, selvom resultatet længere nede ad vejen, udover en overvægtig og syg befolkning, er økonomisk kollaps.

Sådan kunne man også sætte sundhed i system

Kris Kresser foreslår en model hvor ens forsikringsselskab træder i karakter, og sørger for at betale for den forebyggende indsats, der kan forhindre at der senere skal bruges langt flere penge på behandling. Typisk når en person viser tegn på f.eks. type 2 diabetes, vurderes det om personen er syg nok til at påbegynde medicinsk behandling. Hvis tallene ikke er høje nok sendes personen hjem med de sædvanlige sundhedsråd om at motionere mere og spise mere sundt.

Det er billigere at koble flere fagpersoner på én patient end det medicinske alternativ

Når personen så kommer tilbage et år senere og tallene er høje nok, påbegyndes medicinsk behandling. Det er jo ikke lægernes skyld, men det system vi har opbygget omkring den medicinske behandling. Det Kris Kresser foreslår er følgende.
Når lægen ser tegn på at personen er på vej mod en livsstilssygdom, så sendes personen til en sundhedscoach, bliver sendt til et fitnesscenter og får en personlig træner, og får måske tilknyttet en diætist, der kan hjælpe med at lave madplaner og få ryddet op i dårlige madvaner. Det hele kvit og frit – fordi udgiften, selvom det lyder som mange der skal involveres og betales, stadig er en brøkdel af hvad den medicinske behandling koster.

Hvorfor gør vi det ikke bare?

Ikke en dum tanke, faktisk egentlig ret indlysende og meget nem at følge. Udfordringen er som altid det etablerede system. Så jeg tror det skal komme nedefra og vokse sig stort, og jeg synes jeg ser flere og flere tegn på at vores fokus rettes mod hvordan vi lever.

Kan det virkelig komme som en overraskelse at livsstilsændringer kan få bugt med livsstilssygdomme?

Forleden dag var den gode Thomas Rode i morgen-tv, og selvom jeg ikke så det hele, handlede det dels om at han lavede noget go’ mad (det er han jo ret god til), og at der så var et par gæster der havde sluppet deres diabetes-diagnose ved at lægge kosten om.
Det er jo fantastisk, men jeg synes også at det er skræmmende at en sådan historie er stor nok til at komme på national tv. Det burde være helt basal viden at livsstilssygdomme kommer pga. den livsstil man lever, og at man ved at ændre også kan ændre ens sygdomsforløb.

Thumbs up for at budskabet blev spredt, men vildt at vi ved så lidt om vores egen sundhed og trivsel.

Måske er vi allerede så småt i gang?

Nå, det kan der heldigvis gøres noget ved. Og én af metoderne er jo som her at prøve at inspirere folk til at kigge på sig selv, og teste nogle ting af for at se hvad der virker. Hvad giver dig mere energi, vægttab, overskud, glæde osv. osv.
Der begynder også at poppe tilbud op, der rækker udover fitness-centrenes reklamer.

Find ud af hvad du kan gøre for dig selv og andre

F.eks. har jeg lige tilmeldt alle mine medarbejdere en ordning, hvor vi mod en relativt lav månedlig betaling kan benytte os af en række tilbud, der netop skal bidrage til at forebygge f.eks. stress og mistrivsel. Ikke kun på arbejdspladsen, men generel trivsel, det kan jo vel ikke rigtig skilles ad?

Et alternativt sundheds- og trivselstilbud

Mindstepcare hedder ordningen, og her er der mulighed for at hoppe på løbehold, yogahold, mindfullness, slow-walk, meditation, samt workshops og foredrag med fokus på sundhed og trivsel. Der kan i princippet kobles alle mulige tiltag og ydelser på konceptet, og forhåbentlig bliver det sådan et koncept, der vokser nedefra, og med tiden viser langt større positive resultater, end f.eks. de sundhedssikringer vi har, der primært træder i kraft når skaden ér sket.

Hvad kan du selv gøre lige nu og her?

Jeg tror på det, og håber nu bare at mine medarbejdere vil benytte sig af tilbuddet så de kan øge deres trivsel, være gladere medarbejdere og derfor løfte mere 🙂
Så ud og spred budskabet i stedet for at følge efter de amerikanske modeller, som vi desværre har en tendens til at gøre. Jeg tænker vi er klogere end dét, ikke?

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *