Når drenge og mænd får bryster

I dag handler det om bryster og østrogen, hvilket jo som udgangspunkt vil få de mandlige læsere til at sætte sig tilrette i stolen og skimme nysgerrigt ned gennem teksten, og måske håbe på supplerende billeder.
Jeg skuffer allerede her og afslører at det desværre handler om mænd og bryster… om mænd med bryster. Og så lover jeg straks at jeg ikke lægger supplerende billeder op.

Før vi går i gang med en snak om bryster, østrogen, og hvordan vi omgiver os med en masse skumle ting der binder sig til vores østrogenreceptorer med negative konsekvenser, så skal jeg lige huske at fortælle om hvordan jeg har oplevet brug af kreatin og EAA den forløbne uge.

Update på kreatin og EAA

Jeg fik mine EAA tabletter og mit kreatin-monohydrat lige før weekenden sidste uge. Så lørdag morgen tog jeg i fitness-center på min morgendrink, en kop powerkaffe og 3 EAA tabletter. Jeg havde tilføjet 3 gram kreatin til min morgendrink som nu er vand, 1500 mg c-vitamin (pulver), 3 gram kreatin, 4 fiskeoliekapsler, multivitamin, 3-4 d-vitaminpiller, b-vitamin og salt. Salt? Ja, jeg er virkelig begyndt at gå og nappe lidt salt hver gang jeg lige drikker et stort glas vand. Det kan et eller andet. Jeg har købt noget virkelig groft og rustikt lyserødt himalaya-salt og så napper jeg lidt hver gang jeg drikker vand. Og putter også næsten altid c-vitamin i. Det fungerer bare for mig, jeg føler mig rigtig godt tilpas. Måske kan jeg mærke effekten tydeligere, fordi det er så varmt som det er lige nu. Kroppen har brug for både væske, salt og mineraler. Og der ér bare flere mineraler i godt salt, end det udpinte og udvaskede salt vi normalt køber.

Det virkede ikke… første gang?!?

PreworkoutdinnerNå, jeg tyggede de tre EAA tabletter og måtte hurtigt drikke noget vand til – det smagte ikke supergodt, har slugt dem efterfølgende. Tog forventningsfuld til træning, men fik ikke den forventede effekt, var faktisk lidt træg og fik faktisk også lidt kvalme. What??? Øv, nu havde jeg lige glædet mig.
Næste træning var mandag. Havde siddet i bilen det meste af dagen, så var stærkt motiveret for at træne, selvom det var virkelig varmt. Spiste en kæmpe portion salat med tun og æg, og så mine tre EAA tabletter. 30 minutter efter dét måltid tog jeg til træning og havde den bedste af slagsen. Mega-meget energi og det var som om jeg kunne øge vægten og bare blive ved og ved og ved. Wooohhhw – så virkede de?
Ja, oplevede det igen onsdag og igen her i går, så tror måske den dårlige oplevelse første gang skyldtes andre ting, men måske også at jeg tyggede tabletterne i stedet for at sluge dem og dermed lade dem blive optaget i kroppen langsommere? Så EAA FTW – de er kommet for at blive! Kreatin kan jeg som sådan ikke mærke en forskel med, men tror måske også det er en mere langsigtet effekt. Vi har svært ved at få kreatin nok gennem kosten, derfor som tilskud. Måske et kreatin-indlæg senere?!?

Tilbage til brysterne

Og SÅ tilbage til brysterne. Jeg læste en artikel der handlede om at hveranden danske dreng får bryster. Det kaldes gynækomasti. Nu er bryster jo noget vi mænd godt kan li’, men sådan selv at have dem, og så også når det ikke lige frem er nogle velformede nogen af slagsen, men mere lidt små og ikke særligt charmerende nogen af slagsen, så nej tak.
Men hvorfor? Hvorfor får ca. hveranden danske dreng bryster i puberteten? Forklaringen i artiklen går mere på hvad der sker i kroppen, men der skrives ikke om hvorfor? Det er bare et fact der bliver konstateret, og forklaringen er at det skyldes vækst af kirtelvæv i brystet. Øhhh ja, men HVORFOR? Selvom det også nævnes at det i langt de fleste t.ilfælde er noget der går væk igen, så tæner jeg da man kunne undre sig lidt over sådan en type ubalance.

Østrogen

Så jeg er dykket lidt ned i det og har et par vinkler jeg tænker er værd at forholde sig til, hvis man har teenage-drenge med bryster. Østrogen. Østrogen forbinder vi oftest med det modsatte køn, men dreng og mænd har også dette hormon bare ikke i samme mængder som kvinder. Mænd ligger måske på 20 nanogram pr. liter vand mens kvinder ligger på 20-400 nanogram alt efter hvornår på måneden man måler. Så vi er jo ikke langt fra hinanden på det laveste niveau, men begynder man at påvirke mænds østrogen-niveauer, så kan det jo have konsekvenser.

Mænd skal ikke øge deres østrogenniveau

Og det er jo ikke noget vi mænd gør bevidst. Ændrer vores østrogen-niveau, men der er rigtig mange ting vi omgiver os med der kan påvirke. Mange ting har en østrogenlignende effekt og mimer så at sige rigtig østrogen, og forårsager derfor reaktioner som ved rigtig østrogen.
Sojabønner, soja, hørfrø er høje østrogensyndere. Har ofte stødt på at der var et eller andet om soja, for i ingen af de podcasts og artikler jeg har hørt og læst har soja være omtalt positivt. Tværtimod. Og det er netop pga. soja og den østrogene egenskaber. Selv for kvinder er soja og de andre ting der opfører sig som østrogen i kroppen et stort problem – de ødelægger den optimale hormonbalance.

Soja er ikke altid soja

Nu er det jo sjældent én ting der gør forskellen, og igen skal vi ikke lade os nøjes med den ene forestilling om at ‘nu må vi ikke spise soja’, men modsat ‘rigtig’ soja fra f.ek. Japan, der er fermenteret og hvor de østrogene egenskaber er nedbrudt, så er rigtig meget… stort set al soja som vi kender det et ikke-fermenteret produkt og dermed ikke super-godt for os. Edemamebønner lige så – højt i østrogen. Og hørfrø, men nu ved jeg ikke hvor mange der spiser hørfrø i en mængde der gør at det bliver alarmerende.

Zearalenon er et mykotoksin og ikke godt for os

Så hvad kan det så være i vores livsstil, der gør at drenge får bryster? Zearalenon er et mykotoksin – et giftstof der dannes på overfladen af skimmelsvamp, og som vores kornproduktion er inficeret af. Giftstoffet er ikke akut giftigt, men binder sig netop til vores østrogen-receptorer og så har vi balladen. Det er nemlig så genstridigt at det kan klare alle de metoder vi bruger til at forarbejde korn til mel og siden fødevarer. Dog bliver der i Danmark og EU målt for indholdet af giftstoffer, hvor der f.eks. i USA overhovedet ikke måles og hvor man faktisk kan sende korn med for højt indhold af giftstof til USA.

Alle mulige andre måde at fucke sit østrogen på

Udover dannelsen af giftstoffet i selve dyrkningen af korn, så giver vores stadigt voksende lagre og opbevaringsformer også rig mulighed for udvikling af mykotoksiner, så udover at jeg jo i forvejen er fortaler for at reducerer fødevarer lavet på korn, så er der her endnu et argument for virkelig at være kritisk i forhold til hvad man putter i munden. Kød fra kvæg der er opvokset på foder fyldt med alle mulige grimme ting, optager giftstofferne i fedtet som vi selv gør (derfor er mavefedtet det sværeste at slippe af med, da det lagre giftstoffer), så vi æder det når vi spiser vores bøf. Og for at det ikke skal være nok, så er der rigtig mange kunstige tilsætningsstoffer i vores shampo, cremer, i plastikflasker osv. osv., og igen, hver for sig skal vores geniale krop nok håndtere det, men har vi flere typer påvirkning af østrogenniveauerne i kroppen kan det blive problematisk.

Så go’ søndag derude 😉 Nej, igen – ingen grund til panik, men måske grund til at være kritisk, og måske også lidt brugbar viden så man kan sætte ind og prøve at rense sin teenage-drengs kost, hvis der er synlig ubalance?!?

Og nej… der kom ikke nogen billeder af bryster 😉