Er du sulten når du spiser?

Det er et simpelt spørgsmål, men mange af os har ikke rigtig prøvet at mærke sulten. Vi har dybt indarbejdede spisemønstre, så det her med at lytte på kroppen og spise når sulten er der, er fremmed for mange.
Morgenmad er blevet en sjældenhed for mig. Dog spiste jeg en god morgenmad fredag morgen. Torsdag aften havde jeg og fruen været ude at spise fint med et vennepar, hvor vi fik supergod mad og vinmenu. Der var ikke som sådan noget jeg var udfordret med, der var sågar en af retterne der havde kimchi, dog ikke i de portioner jeg æder. Det eneste jeg nok skulle ha’ holdt mig fra var en lillebitte æbletærte og en cocktail med noget kaffelikør og havtornskum, der var mega-mega sød, sikkert fuld af sukker, så jeg fik et ordentligt blodsukkerrush dér, men ikke noget jeg tænkte over. Det var bare sådan lidt for meget sødt og kvalmt.
Det sjove var dog at jeg var mega-sulten da jeg vågnede næste morgen?!? Jeg ved ikke om det har noget at gøre med at kroppen havde fået anden mad og mere sukkerholdig mad, men mængdemæssigt havde jeg jo fået mad nok til at jeg ikke burde vågne sulten.
Så måtte der en omelet til for at få systemet klar igen… til gengæld sprang jeg så frokost over – omeletten holdt mig kørende hele dagen.

Spiser du i forhold til hvad du har brug for af energi?

Jeg kørte en til til Odense for en uges tid siden og arbejdede fra Odense-kontoret. Om morgenen havde jeg fået min kaffe og ikke spist siden aftensmaden dagen før.
Ved frokost-tid begyndte folk at hente mad, og spurgte også om jeg skulle ha’ noget med, hvortil jeg takkede nej. Jeg var ikke sulten… og det eneste jeg havde gjort var at sidde i en bil 2-3 timer, så havde jeg godt nok slæbt noget udstyr fra bil til kontoret og taget trapperne et par gange, men ellers ikke rigtig noget. Og så skulle jeg jo bare køre 2-3 timer igen den anden vej, så det var jo ikke fordi kroppen havde brug for en masse brændstof. Jeg er begyndt at tænke rigtig meget på hvad jeg har brug for af mad, og når man ved det ikke er et problem at føle sult, så finder man jo en løsning, hvis man for alvor er sulten.

Hvad mon der gemmer sig i de krydderiblandinger der skal tilfredsstille vores smagsløg?

Sådan en dag som i Odense kan da jeg godt mærke sulten når det er sidst på eftermiddagen. Dog ikke før – har jeg fået noget fedt at starte op på, så er det rigeligt, også til hjernen, og jeg oplever ikke udsving eller træthed på noget tidspunkt. Og så er jeg bare rigtig rigtig glad for at spise når aftensmaden bliver serveret og nyder maden. Jeg kan også mærke præcis hvad jeg har lyst til at spise og ikke spise. Det er helt tydeligt hvilken type kød jeg har lyst til og hvilke grøntsager. En underlig ting der er sket er at jeg har fået det rigtig svært med krydderiblandinger.
F.eks. hvis vi skal have mexikansk mad os der bliver tømt en mexi-krydderiblanding i oksekødet – det er som om det smager helt syntetisk, hvilket det måske også er, men der ér jo rigtig mange e-numre og tilsætningsstoffer i krydderiblandinger, som garanteret ikke gør noget godt. Salt og peber og ikke det udvaskede helt mineralfattige normale salt, så kører det 🙂

Dine smagsløg udskiftes løbende – gi’ dem noget godt

Fun fact er at vores smagsløg skiftes løbende med mellem 10-14 dages mellemrum. Det betyder også at man når man skifter sin kost og ikke forvirrer smagsløg, eller trætter dem med ekstremt kunstige smagspåvirkninger, begynder at kunne smage mere og andet i en naturlig og ‘ren’ kost. Mad smager bare af mere og man bliver bedre og bedre til at finde ud af hvad kroppen har lyst til… fordi den nok har brug for det.

Så fra at man fodrer kroppen med fastfood, eller bare dårlig mad, og hjernen ikke kan sende andre signaler end ‘øhhh – gi’ mig bare mere… jeg har endnu ikke fået det jeg har behov for’, og til at man kan finde lige præcis de grøntsager, det fedt og det protein man har behov for… det er intet mindre end fantastisk og mega-tilfredsstillende.

I dag har jeg fået en kæmpeomelet med oksekød efter floorball, og selvfølgelig kimchi til at supplere, men ellers er det først nu hen mod aften at jeg begynder at tænke på mad. Og få lyst til at lave mad. Har set der er kommet kasser fra Årstiderne, så spændende hvad der gemmer sig af råvarer man kan lege med.

God søndag aften til jer alle 🙂

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *