Efter nu at have brugt mig selv (og efterhånden lidt af min omgangskreds) på at teste fitfat-formlen har jeg samlet de 5 vigtigste erfaringer jeg har gjort mig. Både udfra hvad jeg har lært, læst, lyttet og ikke mindst hvad jeg har testet på mig selv i forhold til vægttab (som rådden kål, alternativ træning, smør i kaffen mm.,).
1: Lad være med at tælle kalorier ved vægttab
Vi arbejder, når det handler om vægttab, traditionelt med en holdning der hedder energi ind vs. energi ud, hvor teorien er at hvis vi er i underskud af kalorier, så taber vi os. Det betyder vi skal holde øje med hvor mange kalorier vi indtager og regne ud hvor meget vi forbrænder. Et regnestykke der dels er svært at styre 100% da det også afhænger af HVILKE kalorier vi indtager og hvornår/hvordan vi forbrænder.
Tag en svært overvægtig person – der sidder jo energi til at overleve i uger, men vedkommende bliver da alligevel sulten og spiser.
Hvis vi fylder det optimale brændstof på kroppen, kan vi faktisk spise uden at tælle kalorier – kroppen vil selv sørge for at være i balance, kroppen vil selv smide unødigt fedt!
2: Lad være med at stå på et løbebånd medmindre du synes det er supersjovt
Som effekt af tanken med ‘bare’ at forbrænde mere energi end man indtager, ser man alle løbebånd optaget i fitness-centret, men man ser faktisk ikke en forandring selv efter et år. Der er ikke et synligt vægttab. Hey… jeg har selv været der!!! Jeg synes IKKE det er sjovt at løbe, men har tit tyet til det netop for at forbrænde mere end jeg har indtaget. Det virker ikke og det er en ulige kamp fordi vi følger nogle kostråd der har et meget højt indtag af kulhydrat (korn, brød, hvede, gryn, pasta, ris, kartofler mm. og ja… fuldkorn er med i dén kategori). Så når vi træner en time og har en fordeling af mad på tallerkenen, hvor kulhydraterne fylder halvdelen, så fyrer vi op for insulinen og vi flytter arbejdet med at forbrænde fedt til at gemme fedt. Nul vægttab.
3: Lad være med at spise kulhydrater når du vil opnå vægttab
Det er helt simpelt – drop kulhydrater, de gør ingen gavn. Måske hos en yngre bodybuilder eller sportsudøver på højt niveau. Almindelige mennesker svækker langsomt deres insulinsystem gennem opvæksten, ved at have en alt for kulhydrat-rig kost. Hey… jeg har selv været der 😉
Og vi ser den slet ikke komme. Vi bliver 30+ begynder at få en lille dunk (mænd) eller en større popo (kvinder). Vi tænker det giver mening. Der er kommet børn, vi er ikke lige så aktive, spiser lidt for godt, vi skal igang igen med vægttab, og SÅ kører møllen, og vi begynder at slide løbebåndet ned uden større resultater.
Nogen får en personlig træner på 20 år der ikke er i nærheden af at mærke på egen krop, hvad der sker efter 30 og som derfor applicerer principper til vægttab, som kan være gode og anerkendte for en yngre målgruppe, men langt fra optimale for andre.
Jeg gjorde dét samt alt muligt andet i 16-17 år. Så dropper jeg fra én dag til næste alt sukker, brød, korn, stivelse osv. osv. og smider de fucking 6-8 kg. jeg har irriteret mig over i al den tid…. på 2 uger!!! Uden at træne mere, eller anderledes, men bare ved at følge nogle helt simple principper.
Kulhydrat får insulinniveauet til at stige, når insulinniveauet stiger holder fedtcellerne på fedtet, når insulinniveauet sænkes frigør fedtcellerne fedt. Det er helt simpelt vægttab, og alligevel vil jeg på bloggen komme omkring rigtig mange andre ting man kan supplere med eller booste processerne, men første simple skridt er at sænke insulinniveauet.
4: Fedt feder ikke – spis rigeligt med rigtig godt fedt for at opnå vægttab
Og så spis da bare for faen en masse rigtig fedt. Fedt er et makronæringsstof som IKKE har effekt på insulinniveauet og som har en vigtig funktion i kroppen. Det gavner hjernen og nyere studier viser også både at der ikke er sammenhæng mellem indtag af mættet fedt og hjerte- karsygdomme!!!!!!!
Yep, og at personer på en kost med højt fedt indtag og lavt indtag af kulhydrat, har virkelige gode målinger på værdier som kolesterol mm. Her vil de fleste tvivle, men historien viser at vi faktisk (før vi oplevede fedme-epidemi og en masse livsstilssygdomme) spiste en mere kulhydratfattig kost og ikke havde en frygt for fedt. Så fandt nogle forskere i 50-60’erne ud af at der måske var en sammenhænge mellem fedt i kosten og hjerte- karsygdomme. Samtidig fandt forskere ud af at man kunne undgå fedme, hvis man spiste fedt og tog sukker og kulhydrat ud ad kosten.
Der var to veje at gå… vi valgte at acceptere fedme for at undgå at dø pga. fedt. Det er så i dag bevist at det var den forkerte vej, men nu har vi sporet hele samfund og industrier ind på, at det er dén vej der er den rette og dét kommer til at tage tid at ændre.
Det eneste vi kan trøste os med, er at vi kan starte med os selv, og få et rigtig godt og sundt liv fra i dag. Og fortælle andre hvad vi oplever på egen krop, så andre er i stand til at tage et valg, eller bare tænke over hvad der er godt for en selv, og ikke kun i forhold til vægttab.
5: Lad være med at gå på diæter for vægttab – få gode grundprincipper og lev livet
Denne blog er MINE erfaringer, og min rejse gennem hvad jeg håber bliver endnu mere bevidsthedsudvidende end foreløbig. Jeg tror på at det er bedre at være i proces med at teste principper af på egen krop, frem for at være i proces med utallige timer på løbebåndet.
Jeg kalder ikke det jeg har gang i en diæt, jeg er ikke ‘på’ noget, jeg er ikke paleo, keto eller LCHF, men jeg udforsker principperne bag vægttab og kostens betydning, og finder det der virker godt for mig. Så jeg skal ikke diskutere om bønner er lovligt, eller om man er rigtig paleo hvis man indtager mælkeprodukter, om man SKAL have kulhydrater før træning og protein efter (har lige hørt en podcast om en der spikede sit insulin EFTER træning, om aftenen, for så at gå i ren ketogen tilstand dagene efter… yes, der er mange varianter og tilgange derude). Jeg skal teste og give jer al den viden jeg absorberer, og fortælle hvordan jeg reagerer, men også hvad jeg hører virker for andre, så jeg kan pege interesserede i nogle retninger de måske ikke selv vidste var der.
Vigtigst af alt – det skal give mening og så skal det være sjovt. Og når først man taber sig uden at skulle arbejde for det, synes jeg det er lige præcis dét. Og træning uden at gøre det for at tabe sig er… jamen så er der jo kun det sjove tilbage 😉