Er din lever på overarbejde og med hvad?

oktober 14, 2018 0 Af Kristian Jørgensen

Er din lever på overarbejde, og hvis ja, med hvad? Jeg skal ha’ scannet min lever!!! Ok, rolig nu, det er ikke fordi der er sket noget eller min bekymring for mine tal i sidste indlæg, har gjort at jeg har søgt læge. Jeg blev bare helt fascineret over at få et indblik i udviklingen af mine tal og begyndte at kigge mere på hvad de forskellige værdier og termer betyder.

Skidt pyt med at mit samlede kolesteroltal ramte grænsen på 5.0 fordi ved nærmere eftersyn, så er det faktisk fordi det gode kolesterol HDL var steget en smule. Det lede kolesterol LDL lå fint under grænsen med ca. 2.2. Ved en tidligere måling var mit LDL f.eks. 2.3 og HDL ca. 1.9, så selvom jeg dér også var under 5.0 i totalen, så skal fokus jo rettes på LDL. Jeg har hørt flere hvis HDL stiger på en LCHF kost.

Mine kolesteroltal er fine ved nærmere eftersyn

Nå, men der var jo stadig mit levertal, der fik min opmærksomhed, da det er steget over de sidste 3 målinger. Her skal jeg straks sige at det som forventet IKKE blev bemærket af min læge. I Lipidklinikkens svar på mine prøver stod det at alt så fint ud og at mit LDL lå på et meget fint niveau.
Så ro på med lige præcis de tal, men jeg har så læst lidt om levertal og leveren.

Vores lever er konstant på arbejde med at styre fordøjelsen, regulere stofskiftet, kontrollere kolesterolbalancen (hvis man har de rette gener), kontrollere immunforsvaret og afgifter giftstoffer fra f.eks. medicin og alkohol.
Så medicin og alkohol kan have en negativ effekt på leverens velbefindende, og her må jeg indse at jeg belaster den med begge dele, men at jeg kan styre én af delene, nemlig alkohol.

Leveren er ren Wolwerine

Det fantastiske ved leveren er at den er ret Wolwerine-agtig og kan regenerere og genskabe sig selv. Opereres der f.eks. et stykke væk, vil leveren vokse ud igen. Desværre er det meget svært at opdage f.eks. at leveren er hårdt belastet – vi kan i de fleste tilfælde ikke rigtig mærke det før det er for sent og vi har f.eks. enten fedtlever pga. alkohol eller fedtlever pga. dårlig kost. I USA har overvægt og type 2-diabetes for længst overhalet alkohol som den hyppigste årsag til levertransplantation.

Nå, samtidig med at jeg begynder at studerer leveren og dens fantastiske væsen, hører jeg i min podcast en masse om leverens funktion, leverdetox og hvordan man er begyndt at kunne scanne leveren for begyndende arvæv, dvs. måle leverens stivhed. Normalt kræves der en biopsi, dvs. at man skærer et lille stykke ud af leveren og undersøger denne. Noget man af gode grunde først gør når der er mistanke om, eller god grund til at få udredet en patient. I podcasten nævnes den  nye teknologi og jeg googler selvfølgelig straks. På dansk hedder det elastografi.

1 stk. leverscanning coming up

I min søgning ser jeg så tilfældigt(?) at Odense Universitets Hospital søger personer til test med den nye teknologi. Jeg melder mig straks og BUM, nu skal jeg d. 1. november + d. 2. november til Odense og have scannet min lever. Første dag skal jeg til informationsmøde og så skal jeg ha’ taget blodprøver. Anden dag scannes leveren med den avancerede ultralyd.
Jeg ved ikke hvor hurtigt man får svar, men hvis de finder at der er stivhed eller arvæv, så tilbydes man opfølgende undersøgelser, hvor der er biopsi, urinprøver, afføringsprøver, flere blodprøver osv. osv. Det er lige før der gerne må være lidt dér, for det er tal jeg rigtig godt kunne tænke mig at se.

Medicin, dårlig fed mad og alkohol presser leveren

På den anden side håber man jo at den gamle lever, trods alt har det godt. Som det nævnes i forsøget siger levertal nemlig ikke rigtig noget om hvordan leveren reagerer på f.eks. alkohol, fed kost eller stort medicinforbrug. Mit forhøjede levertal er det der hedder ALAT, som er et enzym inde i selve levercellerne. Hvis levercellerne dør og går i stykker, siver ALAT ud i blodet, og ALAT-værdien stiger. Man kan dog ikke se om det er alkohol, dårligt fedt eller medicin, der slår levercellerne ihjel.

Så om 3 uger finder jeg ud af hvordan min lever har det. Under alle omstændigheder er jeg lidt mere opmærksom på min levers sundhed, så kombineret med de tiltag jeg lige nu tester med lidt mere begrænset indtag af mættet fedt, mindre alkohol og også fokus på at give leveren ro i form af faste, som er en fast del af min protokol, men også forskellige former for leverdetox.
Så protokollen lige nu er low-carb-low-alcohol-high-good-fats-and-intermittent-fasting-and-liver-detoxing… er det for nørdet?

Så go’ søndag og go’ lever 🙂