Leverscanning igen igen

For en lille måneds tid siden fik jeg brev fra Odense Universitetshospital, hvori de tilbød en opfølgende leverscanning for den jeg fik foretaget for 2 år siden. Denne gang havde jeg ikke tid til at ‘gøre mig klar’ som sidst, hvor jeg jo brugte chancen til at lege med mit levertal, kolesteroltal mm., men tænkte så at jeg derfor nok ville få et mere præcist svar på både scanning og blodprøver.

De to år gamle tal

For to år siden havde jeg op til scanningen levet helt clean, ingen alkohol, ingen kaffe, faste fulgt op med en meget stram diæt. Dengang mødte jeg op med en kampvægt på 77,9 kg min højde blev målt til 175 cm og mit levertal blev målt til 4,8 kilopascal hvilket er ensbetydende med en sund fin lever, der ikke er stiv.

Mine kolesteroltal havde jeg formået at banke helt ned på samlet 3,2 (hvor HDL var 1,7 og LDL 1,2). Det andet levertal som testes i blodet, havde ved forrige blodprøve i forbindelse med min familiære hyperkolesterolæmi været oppe på hundrede og skal helst være under 70, det havde jeg fået banket ned til 50.

Så jo absolut en godkendt scanning og blodprøveresultater, og dermed endnu større spænding om hvordan det så skulle se ud her to år efter, og specielt efter dette corona-år, hvor det har været svært at holde kursen, og hvor jeg indrømmet nok har fået mere vin ind i hverdagen fremfor primært i weekenden. Vægten er heller ikke lige under 80 kg, men jeg har også trænet meget konsistent styrketræning, og ved jeg har taget muskelmasse på… meeeeeeen fedtprocenten er nok også røget lidt op, indrømmet 😉

Dommen – dagens tal

NÅ… hvad så? Skal vi kaste os ud i dommen? Lad os starte med dagens kampvægt, som lå på 88,1 kg. Jeg var så åbenbart også vokset, for jeg blev målt til 177 mod 175 cm forrige gang?!? Nå, lige tilbage til vægten, så blev jeg også målt om overarmen og jeg var jeg heldigvis vokset, og endda med 5,5 cm, så der ér kommet muskelmasse på.

Min grebsstyrke blev også målt og også her var der forbedringer, så sammen med flere muskler er jeg også blevet stærkere, hvilket jeg jo også har kunnet mærke i styrketræning, så det hele hænger godt sammen. Mere styrke, mere muskelmasse, mere vægt.

Nå, men det spændende er jo alt det vi ikke kan se, alt det indeni. Lad os tage det spændende tal, levertallet og få en status på dén. Det var denne gang lavere/bedre end sidst og landede på 4,6 hvilket jo overraskede mig, da jeg ikke har gjort noget specielt godt for leveren denne gang, men det viser også at det jo netop ikke bare er noget man påvirker radikalt over 14 dage. Så min lever er en blød banan på den rigtig gode måde. Mit andet levertal (Alanintransaminase/ALAT) var denne gang på 48, som igen er det bedste det har været i flere år.

Den sjove scanner

Blodtryk 128/75 hvilket er rigtig godt, kolesterol samlet 4,3 som ikke er så lavt som sidst, men ligger pænt og jævnt under 5,0 som det skal, hvor jeg jo kan takke medicinen for dét. C-reaktivt protein 0,6 hvilket indikerer at der ikke er inflammationstilstande i kroppen og alle andre tal helt hvor de skal være. Undtagen dog… Ferritin som er indhold af jern i blodet. Så jeg har lidt men ikke meget øgede værdier her, hvilket dog sammenholdt med de andre målinger, især c-reaktivt protein ikke umiddelbart giver anledning til bekymring. Normal er det lav mætning af jern i blodet der kan indikere problemer, og forhøjede værdier skal være meget meget høje for at der er indikation på kritiske forhold, som her netop vil være voldsom leverskade, og dén lever er jo i mit tilfælde scannet fin og funktionel.

Giv dine organer gode betingelser også i julen

Nu må vi se om lægerne selv påpeger det, har jo selv været inde og finde mine tal, før jeg har deres officielle svar på alle prøverne og kan også her sammenholde med tallene fra sidst og afvigelsen er minimal.

Så jeg er endnu engang en happy camper og går den hårde juletid i møde med oprejst pande og blød lever, men har fået langt større respekt for alle de ting der foregår indeni. Vi skal passe på os selv, giver kroppen og organerne de bedste arbejdsbetingelser og gerne en pause i ny og næ. Så selv om leveren er en vild maskine, så pas på den, og lad den ikke være på overarbejde hele tiden.

Corona ødelægger mental og fysisk sundhed

Nu har corona jo igen lukket fitness-centret og jeg kan mærke det irriterer mig voldsomt, da jeg netop var inden i en god stime med tunge løft og kostmæssigt også har spist mere/flere kalorier for at tage på i muskelmasse. Nu er der pludselig ikke brug for overskud på kalorierne, så nu skal jeg prøve at smide fedt, samtidig med at jeg skal bibeholde muskelmasse, hvilket er ret svært når man ikke kan løfte tungt, og når ens motivation for at træne hjemme med elastikker og andet er minimal. Øv, nå – tror jeg skal ud og flippe gode gamle Dexter efter en lang gåtur… go’ søndag derude 🙂

En ven i nøden – Dexter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.