FITFAT

Vandvægt og manglende motivation

Vandvægt er den del af ens kropsvægt som er vand, der er bundet i kroppen. Kombinerer man dét med manglende motivation og dermed mindre fysisk aktivitet er man helt sikker på at se vægten stige.

Hmmmm… jeg starter med at indrømme at mit fokus har været udfordret. Jeg har svinget kraftigt mellem meget fokuserede uger, og uger hvor jeg bare har ladet stå til. Fordi det er let at lave undskyldninger. Undskyldninger som retfærdiggør at man gør… noget rigtigt.

Alt muligt masse og stress

Lad mig forklare. I hjemmearbejdsperioden oplevede jeg hvor vildt de her små intense træninger hen over dagen rykkede. Jeg kunne 100% se at jeg faktisk tog på i muskelmasse. Nye øvelser, anderledes øvelser er altid godt for at tvinge kroppen til at adaptere, og i dette tilfælde gav det virkelige pote. Samtidig kom der de andre mindre gavnlige rutiner ind. Lidt mindre fokus på mad og drikke.

Og så har jeg til tider haft en enorm uro i kroppen. Har siddet hjemme med små ubetydelige opgaver og har stirret mig helt blind på dem. I en sådan grad at jeg nogen gange bare har sitret helt i kroppen og følt jeg kunne eksplodere. Dét er en eller anden form for stressreaktion og dét gør også at kroppen prøver at holde på alt den kan, så det var altså ikke kun muskelmasse der kom på.

Den snigende ondskab

Da jeg så begyndte at tage på kontoret røg de små løbende træninger, og når man kom hjem blev det måske til en lille gåtur eller en meget lille træning i haven… det er ok, jeg har jo gjort noget, men jeg kunne mærke at jeg følte mig oppustet ‘tung’ og sej. Heldigvis er der ét eller andet i mig, der når jeg kommer til det punkt tænker ‘nej nu er nok nok’, og så sætter jeg mig for at gøre noget. Og lige nu, når jeg læser hvad jeg selv sidder og skriver, bliver jeg bare mega-irriteret på mig selv, fordi jeg tillader mig at være SÅ ligeglad, selvom jeg kender konsekvensen.

NÅ – se fremad, fuck it!!! Noget der virker rigtig godt for mig, når jeg skal bryde uhensigtsmæssige vaner er faste. Fordi det er sådan en 100% stop alt – reset – byg op igen-proces, der tvinger mig til fysisk og mentalt at rette ind.
Og det er sådan en shotgun-approach hvor jeg ændrer ALT fra den ene dag til den anden. Det skal dog ikke være dét der er livsstilen. Vær ligeglad – ret op – vær ligeglad – ret op osv. osv. Dét er ikke sundt i længden.

Comeback

Så her har I lige min kom-tilbage-i-kampen-uge, hvor jeg har brugt en badevægt (selvom jeg jo i princippet er ligeglad med vægt, men for at lave en eller anden tracking af fremskridt).

Mandag… vågner, vejer mig… 87 kg. Whaaat… går man tilbage til nogle af mine første indlæg står der altså lige under 80 kg. og for et år siden kom jeg ud af en 5 dages faste og lå på 77 kg. Vægten efter en så lang faste skal man ikke regne som stabil, da man typisk tager et par sunde almindelige kilo på i dagene efter. Og siden da skal man også lige smide et par kilo muskelmasse ind, som jeg ikke havde dengang, men alligevel – jeg vil tro jeg skal ligge på omkring 82 kg i dag.

Splejs under 80 kg efter 5 dages faste.

Faster hele mandag, og hele tirsdag frem til aftensmad. Jeg har lavet madplan for hele ugen, og den er ultra-low-carb. Sørger for at gå 10.000+ skridt hver dag. Så starter hver dag hele ugen med en gåtur, og går igen hver aften, samtidig med at jeg sørger for at træne rigtigt, så godt man nu kan uden sit elskede fitness-center.

Don’t let the vandvægt fool you

Tirsdag morgen… 84,6 kg. Whaaaat 2,4 kilo på én dag. Jo jo, men her har vi det spændende fænomen der hedder vandvægt, og en af grundene til man ikke skal stirre sig blind på nålen på badevægten. For hvert gram af kulhydrater der lagres som glycogen binder der sig 2-4 gram vand, så når man faster og bremser alt, så smider man lynhurtigt en masse væske, så det er altså ikke over 2 kilo fedt man lige smider på én dag.

Fra første gang hvor vægten kom under de 80 kg.

Onsdag morgen 84 kg, ok nu begynder vi at kunne forholde os til vægten. Nu brændes der fedt, men stadig også væske. Stadig fokus på kost og træning. Gåtur morgen og aften, og så også en sprint HIIT træning + kettlebells. Søvn er også opprioriteret og der er selvfølgelig ingen alkohol. Min krop føles meget bedre og jeg er mentalt i kæmpe-overskud.

Torsdag morgen 84,6… jamen skulle den ikke kun gå nedad, nej for nu er kroppen ved at have et mere realistisk forhold ift. vandvægt, hvad der er bundet af væske i kroppen, og det er ikke for meget, men der er forbrændt noget fedt.

Damn those carbs

Fredag morgen 84,2 nu begynder vi at kunne forholde os til et reelt vægttab, hvor det er fedt der er smidt og det vil jeg skyde på er ca. 1 kilo på en uge, hvilket er helt fint. Lang gåtur og god træning formiddag, og så fik vi besøg og jeg tillod mig så både at nyde øl og vin, men også kulhydrater i form af brød og sågar en pandekage. Vi var ude hele dagen med bål og bålmad og det var bare en fantastisk og herlig dag, så ingen dårlig samvittighed, det var mega-godt.

Lørdag morgen 85 kg – har jeg så taget næsten et kilo på igen efter én dag? Nej, men der er bundet de her 2-4 gram væske til alle de kulhydrater jeg indtog og som jeg ikke forbrændte fordi vi sad på vores flade hele eftermiddagen.

Søndag morgen efter en lowcarb lørdag med en god lang gåtur, men ellers ikke andet… 84,5 så skal vi bruge badevægten til noget som helst, så er det at konstatere at der da er sket ét eller andet siden den stod på 87 kg.

Nu må vi se hvad vægten siger i morgen, men den er ikke 87 og vigtigst af alt kan jeg føle at jeg har det langt bedre, også mentalt, end sidste uge samme tid, så det er muligt at få hurtige resultater, og for mig er det altså all-in der altid virker bedst.

Så kører jeg en fokuseret uge igen, så jeg kan smide endnu et kilo og så er jeg ved at være der hvor jeg ligger lunt og godt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *