Knogleskørhed

Hvorfor lige knogleskørhed??? Fordi jeg en gang i mellem falder over nogle virkelig spændende indsigter eller betragtninger indenfor sundhed. Jeg synes det er fascinerende hvad vi kan med videnskab, og samtidig kan jeg blive helt skræmt af hvor megen tillid vi har til vores behandlersystem.

I dag vil jeg videreformidle noget ret interessant viden om knogleskørhed, som i dag betragtes som en sygdom man kun kan behandle medicinsk.
Jeg hørte et interview med Mira og Jason Calton, der har viet deres liv til netop at forske i knogleskørhed, baseret på deres egne oplevelser med behandling af Mira, der i en alder af 30 år blev diagnostiseret med knogleskørhed og på daværende tidpunkt havde knogleskørhed som en 80 årig.

Solstrålehistorie bakket op af videnskab

Gennem fokus på kost fik de kureret og vendt sygdommen. Der er jo tit disse solstrålehistorier, der kan forblænde os, så de skal altid tages med et gran salt… men derfor er hele den videnskabelig og forskningsmæssige del jo det der gør det spændende, og her har vi et par forskere, der med afsæt i egne erfaringer, har formået at give en god videnskabelig bund for deres argumenter om hvorfor den medicinske behandling der tilbydes i dag ikke nødvendigvis gør noget godt, og hvordan man med fordel kan kigge på nogle andre parametre.

Principper der virker positivt generelt

Det handler om knogleskørhed, men der er en del relevans for os uden lige præcis dét problem, når vi snakker livsstilssygdomme og sundhed generelt.
Igen kan man sige at en langvarig, uhensigtsmæssig belastning af kroppen, vil give udslag i én eller flere livsstilssygdomme og her er knogleskørhed blot én af dem, så hele mekanikken bagved ift. hvordan vi undgår sygdomme er den samme.

Kig på balancen mellem Omega 6 og 3

Den medicinske behandling på godt og ondt

I dag behandles knogleskørhed med bisfosfonater, der øger knogletætheden. Måden man måler det på er gennem DXA-scanninger og de viser med alt tydelighed at knogletætheden bliver bedre med den medicinske behandling. Problemet er dog at det ikke er en optimal knogletæthed. Mira og Jason sammenligner det med en plastiklineal, der kan tåle en vis belastning, men som splintres når den når max. På samme måde er knoglerne trods fornyet tæthed ikke så fleksible og smidige som det ville være optimalt, og går det galt er det ofte kritisk.

Udover medicinens effekt, er der en række bi-virkninger, der kan være mindre attraktive (såsom kræft) og generelt nedsætter medicinen kroppens optagelse af vigtige vitaminer og mineraler.
Netop vitaminer og mineraler er den videnskabelige del af løsningen på problemet, og det er her vi skal holde ørerne stive.

Det hele hænger sammen og starter i tarmsystemet

Når der er en generel betændelsestilstand i kroppen, er chancerne for at det går ud over vitale funktioner i kroppen større end normalt. Vores normale kost har en del uhensigtsmæssige påvirkninger af vores tarmsystem, og derfor er det igen kosten, der skal fokuseres på ift. at mindske den generelle betændelse i kroppen. Og her er balancen mellem omega 6 og 3 et af de områder Mira og Jason fremhæver, og også påpeger at en paleo-kost f.eks. indeholder høje mængder af omega 6 og at problemet er at øget indtag af omega 3 ikke nødvendigvis udbalancerer det. Med andre ord kan man ikke blot spise masser af fiskeolie for at øge omega 3. De to omega’er konkurrerer om at blive absorberet, så det er faktisk vigtigere at reducerer indtaget af omega 6, så man skal kigge på sin kost og finde de fødevarer med højt indhold af omega 6 som man så kan spare på.

IForm har skrevet denne artikel om hvilke fødevarer der indeholder meget omega 6 og støtter argumentet at de to prøver at konkurrerer.

Kaffe, aminosyrer og fedtsyrer er et must

Så skal man være meget opmærksom på at få tilstrækkeligt med fedtsyrer og aminosyrer, da knogler også er 50% proteinmasse, og det derfor er vigtigt at tænke på at man får tilstrækkeligt med protein.
Kaffe nævnes også som noget der har en gavnlig effekt, og faktisk så meget at man ikke kan få FOR meget kaffe, men selvfølgelig god kaffe.

Kaffe, kaffe og mere kaffe

Mira og Jason har 40 gode vaner der kan genopbygge og helbrede knogleskørhed, hvilket jeg til enhver tid først ville forsøge mig med før jeg begyndte på en medicinsk behandling, og igen er jeg overbevist om at disse 40 gode vaner også vil forebygge og reducere chancen for at få alle mulige andre livsstilssygdomme.

Interesseret i at vide mere?

Du kan høre eller læse hele podcasten her, og bogen Rebuild your Bones er der et link til her, hvis du skulle være i den uheldige situation at være diagnostiseret, hvis du generelt vil have et alternativt syn på knogleskørhed, ELLER måske bare et tip til gode vaner der har effekt på din generelle sundhed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.