FITFAT

Undgå kræft

Ja gid det var så nemt. Min svigerfar er lige død i en alder af 67 år. En mand der i bund og grund af alle blev betragtet som sund og rask. I fysisk god form, indtil en sindslidelse resulterede i et højt forbrug af medicin, der resulterede i overvægt og til sidst nogle komplikationer, der resulterede i nyresvigt, hvor man ved indlæggelsen opdagede kræft i voldsom udvikling, hvorefter det så gik hurtigt.

Puha, så melder man sig ind i koret der råber ‘fuck cancer’, men det hjælper desværre ikke så meget bare at råbe. Igen er vi nødt til hver især at tage vores helbred i egne hænder, og se på hvor vi kan optimere, forebygge og gøre hvad vi kan for at leve så længe og så godt som muligt. Ingen kan vide sig sikker. Det er 1 ud af 3 der i løbet af livet diagnostiseres med en eller anden form for kræft. Der er ting som giftstoffer og stråling, vi ikke selv kan kontrollere, men der er meget vi KAN gøre for at nedbringe risikoen for kræft.

Vi har alle kræftceller i kroppen, så et sundt og stærkt immunforsvar er en forudsætning for ikke at lade kræftceller trives og vokse.
Kroppen skal ha’ de rette forudsætninger for at holde sig selv rask.

7 gode råd plus 3 ekstra gode

Her er 10 råd taget fra Dr. Cabral, de 7 første er de officielle råd fra World Cancer Research Fund og The American Institute for Cancer Research og de 3 sidste er fra Dr. Cabral selv. Hør hele podcasten her.

Nr. 1: Hold vægten

En sund krop er ikke overvægtig. Overvægt er tegn på ubalance og kan indikere en højt generel betændelsestilstand og uregelmæssigheder i blodsukkerniveau. Øgede mængder fedtvæv er forbundet med øget østrogenniveau, der øger risiko for kræft. Jo mere man vejer, des større sandsynlighed for at man spiser mere og hvis ens madvaner i forvejen ikke er gode, er man i en ond cirkel.

Nr. 2: Vær fysisk aktiv

Det er ikke nødvendigvis fysisk aktivitet der giver et vægttab, det er primært kost, men fysisk aktivitet kan hjælpe med at holde vægten nede. Vi ilter blodet og bygger nye muskelceller. Mere ilt ind, mere kuldioxid ud som giver en bedre ph-værdi i kroppen.

Nr. 3: Kosten

De officielle råd omfatter fuldkorn, grøntsager, frugt og bønner… og her vil jeg lige hoppe ind og påpege at der med fuldkorn IKK menes brød, pasta osv., men f.eks. boghvede, havre, qinoa, hvis du vel og mærke ikke overæder det OG hvis du ikke har problemer med det. Jeg vil reducerer til et minimum, men bare for at sige det ikke er forbudt forbudt. Det er fibrene der er i fokus her.
Grøntsager, frugt og bønner har masser af fibre, gode enzymer, antioxidanter og polyfenoler. Tænk i alle regnbuens farver. Jo flere forskellige farver du spiser des bedre bygger du dit forsvar mod kræft.

Nr. 4: Begræns fastfood og forarbejdede fødevarer

Det burde være basal viden, men vores samfund i dag lever af en kost der i høj grad er præget af dårlige fødevarer uden næringsmæssig værdi. Jeg vil sige eliminer fastfood og så vidt muligt forarbejdede fødevarer. Det er dårligt fedt, dårlige olier, sukker og stivelse og der er ingen næringsmæssig værdi, intet kroppen har brug for. Dårlige olier kan ødelægge celler og hæmme lymfesystemet og har ingen funktion i kroppen, så det kan ikke nedbrydes, men bliver bare i kroppen uden at blive brugt til noget.

Nr. 5: Begrænse rødt kød og især forarbejdet kød

Det handler ikke om at vi skal være vegetarer. Vi skal være påpasselige med kød som spegepølse, chorizo, kødpølse osv. osv. Det meste kød vi spiser ved vi ikke hvordan er opdrættet og behandlet, men kan vi få fat i økologisk kød, fra græsopdrættede dyr, kan vi roligt spise og få de vigtige næringsstoffer der findes i kød, og ikke kun den gode bøf, men også organer, væv, ben, marv mm.

Det vigtigste omkring kød/ikke kød er udover kvaliteten og når vi snakker om kræft er at begrænse indtaget af protein. Ved en diagnose med kræft er bedste og vigtigste første skridt at gå helt keto og plantebaseret, samt faste for at få kroppen til selv at nedkæmpe kræftcellerne.

Nr. 6: Drop sukker

Sukker er rent brændstof for kræftceller. Slik, kager, sodavand og også div. ‘sunde’ drikke, der ved nærmere eftersyn indeholder sukker og div. farvestoffer + e-numre. Det eneste sukker vi skal ha’ er det der kan være i frugt, sweetpotatoes, gulerødder rødbeder osv.

Nr. 7: Alkohol

Som med alt andet er det med måde og lidt er godt. Drik én gang om ugen og gerne sammen med andre, så det er en social og hyggelig begivenhed med de fordele der findes i at være sammen med andre og have det sjovt. Flere af de såkaldte ‘bluezones’ i verden (som er steder hvor befolkninger lever forholdsmæssigt længere end normalt) er kendt for at der drikkes jævnligt, men ikke overdrevent.
Alkohol kan have helbredsmæssige fordele i små mængder, men sætter jo leveren på arbejde med at forbrænde alkoholen, så det er også en proces der tager fokus væk fra andre vigtige processer i kroppen.

Og så de tre ekstra, men måske vigtigste råd til forebyggelse og bekæmpelse af kræft.

Nr. 8: Faste

Der er lavet undersøgelser der viser at kræftpatienter der faster før behandling med kemo reagerer langt mere positivt på behandlingerne. Som jeg tidligere har skrevet om er en af de helt store fordele ved faste at kroppen selv begynder at rydde op, og nedbryde dårlige celler, her i blandt også kræftceller. Autofagi som det hedder sker for alvor efter 12-16 timers faste. Jeg kører normalt med faste 12-16 timer hver døgn, og en gang i ugen 24 timers faste. Herudover en længere faste 48-72 timer en gang i kvartalet.
I den her forbindelse vil jeg også selv tilføje søvn, som jo er kroppens pit-stop, hvor der renses ud og gøres klar til næste dag. Vi undervurderer søvn, og også i forhold til vores generelle sundhed, der igen skal gøre os stærke mod andre sygdomme. Så sov, fast og vær glad.

Nr. 9: sænk stress

Og apropos glad. Undgå stress, vrede og depressive tanker i hverdagen. Der er ikke videnskabeligt belæg for at vores sindstilstand kan medføre kræft, men det er tit set at folk under stort pres, eller med lang tids depression eller indestængt vrede, får kræft. Så gør alt hvad du kan for at nedkæmpe stress. Meditér, gå lange ture, vær alene, flyt fokus, slip tunge tanker. En god grundregel jeg igen og igen bruger når ting er svære, er at stille mig selv spørgsmålet: Kan du gøre noget ved det? Hvis ja, så gør det, hvis nej, så lad være med at bekymre dig mere.

Nr. 10: Detox

Sørg for at kroppen ikke er på overarbejde. Og det er vores krop når vi lever i et stressende miljø, fyldt med stråling og giftstoffer. Giftstoffer hober sig op og gemmes i vores fedtvæv. Defor er det igen vigtigt ikke at have så meget fedtvæv at gemme giftstoffer i, og så er det vigtigt at kroppen kan fokusere på det vigtigste ift. at aflast kroppen, så den kan fungere optimalt. Faste hjælper også med at aflaste og så kan man med fordel 4 gange årligt give din kroppen en pause og resette hele systemet, så der ikke hober sig affaldsstoffer op. Læs om min 10 dages detox i forbindelse med mit lever-projekt her.

En sund krop til et langt liv

Det her er ikke bare forebyggelse mod kræft, men alle mulige typer sygdomme. En sund krop bliver ikke syg, men vores miljø kan give os nogle udfordringer vi ikke selv kan kontrollere, så hellere være så godt forberedt som muligt. Når vi løbende er småsyge, snottede, døjer med tør hud, hår negle, eller udslæt… alle mulige små tegn på ubalancer, så er det vigtigt at sætte ind og få basis på plads, for de små tegn på ubalancer bliver blot større og større, hvis vi punktbehandler og ikke ser det hele i en større sammenhæng.

Vi skal lytte grundigt til kroppen, og især når småting kommer igen og igen. Når ‘jeg døjer tit med maven, med hoste, med udslæt’ osv. osv. bliver ‘normalt’ så er mit bedste råd at prøve at give sin livsstil et grundigt eftersyn, det KAN være indikationer på dårligdommer der hober sig op, og hvis kroppen ikke har de optimale forudsætninger for at rydde op og gøre rent, så ender det skidt. Og i værste fald rigtig skidt.

Vi snakkede rigtig meget om sundhed, kost, motion og de mere spirituelle ting omkring sundhed med Lars (svigerfar) og han var rigtig åben for mange ting. Desværre var der ting han ikke selv var herre over, og også mange vaner indgroet gennem hele livet, som syntes sunde, men som måske ikke var optimale, og så må man bare sige at medicin er en djævel i forklædning. Taget i bedste tro og med henblik på at helbrede, men med helt synlige konsekvenser for en ellers stærk krop.

Lars på besøg – glad for mad og godt selskab

Jeg vil huske Lars for sin enorme lyst til ‘bara at njuta’ som han gjorde når han gik ud og sad i solen, tog en lur på sofaen, tog et kæmpestort glas vin og nød vores middage, som han aldrig undlod at rose og udtrykke sin taknemmelighed for.

Hvil i fred Lars, du vil blive savnet…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *